Regija
GOSPODARSKI POKAZATELJI OHRABRUJU

Raste broj zaposlenih Belišćana
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Belišće je oduvijek bilo, i jest, snažno industrijsko središte važno za cijelu Valpovštinu, pa i znatno šire. Današnja prisutnost snažnih njemačkih, britanskih, talijanskih, ali i domaćih hrvatskih investitora čini realnim optimizam kada je riječ o budućnosti gospodarskog razvoja grada.

Prema najnovijim pokazateljima, u Belišću je oko 2450 zaposlenih, što jest znatno manje nego u godinama najvećeg gospodarskog zamaha prije Domovinskog rata, ali je nakon više godina zabilježen porast broja zaposlenih.

- Od ukupnog broja zaposlenih u Belišću samo u Gospodarskoj zoni Sjever, na području bivšeg Kombinata Belišće, radi oko 1900 radnika u više od 20 tvrtki - s neskrivenim ponosom ističe gradonačelnik Dinko Burić, nabrajajući da su najznačajniji gospodarski subjekti na području grada tvrtke Harburg-Freundenberger, DS Smith, Leistritz, Fochista, Sence-Esco, Tvornica elektroopreme te niz drugih nešto manjih, ali iznimno vrijednih i značajnih gospodarskih subjekata, koji su najvećim dijelom i kooperanti najvećim gradskim tvrtkama.

- Posebno je vrijedno istaknuti činjenicu da su samo u posljednjih godinu dana tvrtke Harburg-Freundenberger, DS Smith te Sence-Esco investirale na području grada više od 25 milijuna eura! Zato često ističem ono što iskreno i mislim: prava, istinska vrijednost svake općine i grada nisu gradske uprave, načelnici i gradonačelnici, već investitori i gospodarstvenici koji stvaraju radna mjesta i omogućavaju ne samo egzistenciju građanima neke sredine već i njezin razvoj - stajališta je Burić.

Ipak, uloga općinskih i gradskih uprava nije zanemariva, osobito u stvaranju pozitivne investicijske klime, poticajnih mjera za potencijalne ulagače, a moraju biti investitorima i servis za svladavanje brojnih, ničim opravdanih birokratskih prepreka, koje su još uvijek stvarnost hrvatske političko-gospodarske scene. Iz Grada Belišća stoga se nerijetko može čuti nedvosmislena poruka kako “načelnik ili gradonačelnik može biti gotovo svatko, ali samo rijetki mogu biti uspješni gospodarstvenici!”. (L.A.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike