Regija
DAN GRADA BELIŠĆA

Burić: Učinimo sve da se u Belišću život ne sanja, već da se snovi žive!
Objavljeno 30. travnja, 2016.
U životu svakog grada važne su zgrade i ceste, ali najveća su vrijednost ljudi

Jedan od najmlađih hrvatskih i slavonskih gradova ovih dana živi u znaku velike proslave 1. svibnja - blagdana svetog Josipa Radnika, zaštitnika Župe Belišće i crkvenog goda, te Dana grada Belišća. Kako je riječ o gradu koji je posljednjih godina zabilježio gotovo strelovit uzlet realiziravši brojne projekte i u znatno promijenio izgled te se transformirao u grad koji je u mnogočemu primjer i mnogo većim i starijim gradovima u državi, bila je ovo prigoda za razgovor s njegovim čelnim čovjekom – gradonačelnikom, dr. Dinkom Burićem.

Svjedoci smo velikih promjena u vizuri Belišća posljednjih nekoliko godina, posebice lanjskim zahvatima.

- Naš grad u posljednje vrijeme uistinu doživljava promjene, to je neupitno. No vrijednost promjena kojima svjedočimo nije samo u novim vanjskim vizurama našega grada već, a što je još vrjednije, i u vraćanju duha optimizma, vjere i nade u ljepše i perspektivnije vrijeme koje je pred nama. Raduju me novi motivi razglednica našega Belišća, ali me jednako tako sretnim čini i osjećaj rastuće razine nove unutarnje topline i međusobnog ljudskog uvažavanja svakog našeg sugrađanina, prije svega kao čovjeka.

U životu svakog grada važne su nove zgrade i tvorničke hale, zelenila i fontane, ceste i mostovi, staze i nogostupi, igrališta i domovi. Važna je voda, važna je odvodnja, trebaju nam književne večeri i zbornici, izložbe i promocije, festivali i predstave, pjesme i plesovi. Ali najveća vrijednost svakoga grada, svake ljudske zajednice jesu ljudi, jest svaki čovjek. I zato je za život svakog grada važno i moliti i voljeti, poštovati i opraštati, pomagati i surađivati. Njegovati dobro, a ispravljati loše. Važno je u čovjeku hraniti čovječnost, u ljudima ljudskost. Takve vizure našega Belišća najviše priželjkujemo, takvima se najviše radujemo. Veseleći se, zajedno sa svim našim sugrađanima, i svakoj novoj vanjskoj, oku vidljivoj lijepoj sličici našega grada. Kao trajnoj zajedničkoj vrijednosti.

Rad za dobro svih

Komunalna i prometna infrastruktura te društvena nadogradnja samo su neki od projekata na kojima se u Belišću intenzivno radi. Jeste li zadovoljni rezultatima i što biste posebno izdvojili?

- Izniman motivator i pokretač svih svakodnevnih aktivnosti mojih suradnika i mene jest naša iskrena želja učiniti nešto dobro i korisno za naš grad i naša prigradska naselja. Najbolje je u svemu tome što mi doista vjerujemo kako je to moguće učiniti, ali samo zajedničkim trudom svih koji ovdje radimo i živimo, svih koji istinski vole naše Belišće. Posebnu važnost svakoj novostvorenoj vrijednosti u našem gradu daje činjenica da je riječ o zajedničkom dobru, no k tome je svaka od njih novi snažan poticaj za stvaranje nekih drugih novih zajedničkih vrijednosti. I zato je sve što se stvara u našem gradu na svoj osobit način važno. A novostvorenih vrijednosti u našem Belišću doista ima: novi most i prometnica za Kitišance, izgradnja kanalizacije u Bistrincima, novouređeni sportski objekti, rukometna i dječja igrališta, vatrogasni i društveni domovi te sakralni objekti u Gatu, Veliškovcima, Bistrincima, Tiborjancima, Bocanjevcima, Vinogradcima i Gorici Valpovačkoj, “pametne klupe” za svako naselje na području grada. U Belišću tri kružna toka i fontana, novih 4,3 kilometra biciklističkih staza, novi Centar za kulturu i Kazališna kavana, Poduzetnički inkubator, Glazbena škola, novoobnovljeni Dom umirovljenika, zgrada Policijske postaje, muzej i dvije zgrade u Pekmez-ulici s novim uredom gradske Turističke zajednice, vanjsko vježbalište, novoobnovljeno rukometno i nova dječja igrališta.

Pomoći i subvencije

Tu su još i Gradski radio Belišće, Belišćanski list, gradski autobusni prijevoz, Socijalna samoposluga, programi Pomoć u kući i Dnevni boravak za starije osobe, uskrsnice umirovljenicima, božićnice nezaposlenima, naknada od 3000 kuna za svako novorođeno dijete, subvencionirani smještaj i prehrana djece u dječjem vrtiću, besplatni udžbenici osnovnoškolcima, subvencionirana prehrana učenicima osnovnih škola, subvencioniranje projekta Usluga poludnevnog boravka za osnovnoškolsku djecu s poteškoćama u učenju, sufinanciran prijevoz učenika s posebnim potrebama, besplatan međugradski prijevoz srednjoškolcima, subvencioniran prijevoz studentima, 53 studentske stipendije u iznosu od 600 do 1000 kuna mjesečno. Ne treba zaboraviti ni financiranje rada udruga i gradske vatrogasne zajednice, ulaganja u kulturu, tehničku kulturu, sport, turizam, sakralne objekte te potporu radu udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i novu ulicu u Belišću naziva Vijenac dr. Franje Tuđmana. Sve je to sastavni dio onoga na čemu se zajednički radilo i što je, sve na svoj osobit način, obilježilo proteklih godinu dana.

Izvanproračunski novac

Grad Belišće zasluženo svoju neslužbenu titulu grada papira i sporta proširuje i titulom grada projekata. Posebno je zanimljiv podatak o privlačenju sredstava iz EU fondova i drugih izvanproračunskih izvora zahvaljujući kojima je omogućena realizacija brojnih projekata. Koliko je novca Belišće povuklo u posljednjih godinu dana, a koliko otkad ste na čelu grada?

- Mnogo sam puta rekao kako je članstvo u Europskoj uniji golema šansa za Republiku Hrvatsku, za sve njezine općine i gradove, pa tako i za naše Belišće. I tu šansu treba koristiti. Naš je izvorni godišnji proračun oko 23 milijuna kuna. A prethodne godine su u našem gradu realizirane investicije vrijedne više od 55 milijuna kuna! Kada tomu dodamo činjenicu da je ukupna vrijednost realiziranih projekata u prethodne tri godine, kao i onih u fazi trenutne realizacije, više od 70 milijuna kuna, tada je razumljivo da se raditi i provoditi projekte višestruko isplati. A kada uz to uzmemo u obzir i podatak da je naš vlastiti udjel, dakle udjel Grada, u tih 70 milijuna kuna oko 11 milijuna kuna ili 16 posto, a da su 59 milijuna kuna ili 84 posto, sredstva pristigla izvan našeg gradskog proračuna, iz fondova Europske unije, resornih državnih ministarstava i institucija te iz županijskog proračuna, tada je svaka sekunda truda uložena u stvaranje svake ideje, njezino pretakanje u izrađeni projekt, a potom njegova prijava i provođenje najmanje što naši sugrađani imaju pravo tražiti i očekivati od svoje gradske uprave.

Novi projekti

Brojni su projekti završeni, no mnogi su, bar kako se prema izrazito radnoj atmosferi kakva vlada u gradskoj upravi može naslutiti, u pripremi. Što se trenutačno realizira i priprema?

- Činjenica da je u prethodne tri godine u naš grad stiglo i trajno ostaje više od 59 milijuna kuna, nepovratnih, besplatnih sredstava, dakle više od 2,5 godišnja vlastita izvorna proračuna, ne daje nam pravo na samozadovoljstvo, već nam je to izniman poticaj za rad na novim projektima, za stvaranje pretpostavki za neke nove zajedničke trajne vrijednosti.

U tom svjetlu svakodnevno se doista intenzivno radi na pripremi niza novih projekata za prijavu na trenutačno aktualne natječaje za sredstva fondova Europske unije iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske te Hrvatske i Srbije. Naime, istovremeno radimo na pripremi i izradi čak deset projekata, od kojih šest s partnerima iz Mađarske, a četiri s partnerima iz Srbije, što samo po sebi dovoljno govori o opsežnosti posla koji je pred nama i kojem smo potpuno predani. S obzirom na to da je rok za predaju projekata s Mađarskom kraj svibnja, a sa Srbijom kraj lipnja ove godine, kontakti, razgovori i sastanci s partnerima doslovce su svakodnevni, što kod nas u Belišću, što kod naših partnera u Mađarskoj i Srbiji.

U tijeku je ili je u vrlo visokoj fazi spremnosti i realizacija nekoliko iznimno značajnih investicija na području grada Belišća. Što se na tom planu može očekivati?

- Posebno je važna investicija nastavka izgradnje kanalizacijske mreže za Aglomeraciju Gat, koja se odnosi na naselje Tiborjanci na području grada Belišća te na naselja Marijanci i Kunišinci s područja općine Marijanci. Projekt vrijednosti veće od 17 milijuna kuna financira se najvećim dijelom nepovratnim sredstvima Europske unije, zatim sredstvima osiguranim kao nacionalna komponenta investicije te malim, u odnosu na ukupnu vrijednost investicije, udjelom Grada Belišća te Općine Marijanci. Natječaj za izgradnju ovog sustava je proveden, no trenutno se, na žalost, čeka rješenje uložene žalbe jednog od ponuditelja za izvođača radova. Vjerujemo kako će ova investicija ipak biti realizirana do kraja ove godine, kako je i planirano.

Kultura i turizam

U priči o Belišću nekada i danas nikako ne treba zapostaviti ni segment koji se odnosi na turizam, kulturu, sport i druga srodna područja. Kako se Belišće nastoji profilirati na tom planu?

- Uz već tradicionalne kulturne manifestacije poput Rombergovih glazbenih večeri, Memorijala Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, memorijala u čast maestra Antuna Lulića te one sportsko-zabavne poput Dječjeg maskenbala, Igara na vodi i kulturno-gospodarske kao Festival bundeva, uvedene su i nove turističko-zabavno-kulturne manifestacije poput Belišćanske zlatne jeseni, Adventa u Belišću, u sklopu kojega i klizalište u centru grada, zatim Pokladno jahanje, valentinovska svečanost Zlatni pir za bračne parove koji slave 50 ili više godina bračnoga života, Belišćanski dječji festival Vedrofon, manifestacija Mali grad za veliki ljetni doživljaj. Dobili smo nova turističko-kulturna obilježja poput etnosela Bocanjevci, pontona s vodenicom na Odmorištu Drava u Bistrincima i brojne druge, manje ili veće sadržaje.

Prvog svibnja ne slavi se samo Dan grada nego i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske župe, koja ove godine obilježava 50 godina postojanja. Kakvu čestitku u povodu toga upućujete svojim sugrađanima?

- Želim istaknuti nešto što je oduvijek bilo od nemjerljivog značenja za opstojnost i razvoj svake ljudske sredine, a što se, na žalost, često podcijeni ili čak i zanemari. To je zajedništvo, suradnja, ljudsko uvažavanje i međusobno poštovanje svih stanovnika nekoga područja, pa tako i našega grada Belišća bez obzira na bilo kakve različitosti. Multietničnost i multikulturalnost, koja je tako snažno i duboko usađena u korijene našega grada, jest naša prednost, a ne nedostatak. Neskriveno i neizmjerno ponosni na pripadnost svom hrvatskom narodu, duboko ljudski poštujmo svakog dobronamjernog čovjeka, bez obzira na nacionalnost, vjeru, boju kože, rasnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Takva uvjerenja oduvijek su krasila naše Belišće i zato očuvanje i njegovanje te i takve tradicije smatramo i mi, trenutni gradski dužnosnici, svojom iznimno važnom zadaćom.

I u ovim slavljeničkim danima, kada slavimo ne samo Dan grada već i blagdan našega zaštitnika svetoga Josipa Radnika i 50. rođendan naše belišćanske župe, sa željom da svatko od nas čini sve da svoj život u Belišću ne sanja, nego da svoje snove u Belišću živi, svim građankama i građanima Belišća čestitam Dan grada, blagdan svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada, 1. svibnja.

Lidija ANIČIĆ

Izvorni godišnji proračun Belišća je oko

23

milijuna kuna, a lani su realizirane investicije vrijedne više od

55

milijuna kuna

U prekograničnoj suradnji s partnerima iz Mađarske priprema se 6 projekata, a iz Srbije 4

Kandidat za Europski grad sporta u 2017. godini

Belišće se desetljećima, i to s pravom, ponosilo nazivom grada papira i sporta. Prepoznajući neprolaznu i neizbrisivu veličinu sportskih ostvarenja legende svjetskog i hrvatskoga olimpizma i sporta uopće, našeg Belišćanina svjetske slave Matije Ljubeka, ali i činjenice da se malo koji grad naše veličine, pa i veći, može pohvaliti time da je iznjedrio, osim njega, još brojne svjetske sportske veličine kao što je pet svjetskih prvaka/prvakinja, i to u sasvim različitim sportskim disciplinama, poput Pavice Galošević (udane Romić) i Damira Fučkara u kuglanju, Milana Janića u kajaku i Ivana Šabjana u kanuu te Matiju Vidakovića u sportskom ribolovu, uz njih i šahovsku međunarodnu majstoricu i olimpijku Zoricu Puljek (udanu Salai), kao i velik broj medalja s europskih i brojnih drugih međunarodnih natjecanja te spoznajom o više od 30 sportskih kolektiva s područja grada koji su hrvatskom sportu dali mnogobrojne državne prvake i prvakinje u raznim sportovima, kao i činjenicu o gotovo 100-godišnjoj tradiciji postojanja “najpopularnije igre na svijetu” u našem gradu (NK Belišće 2019. godine slavi 100. rođendan!), Športska zajednica Osječko-baranjske županije je Gradu Belišću uputila prijedlog za kandidaturu za Europski grad sporta u 2017. godini u kategoriji malih gradova. Inicijativa je prihvaćena od članova Gradskog vijeća grada Belišća, a dobrobiti ovog projekta su višestruke, od povezivanja, suradnje i stvaranja strateških partnerstava do zajedničkih projekata s domaćim i međunarodnim znanstvenim, stručnim i gospodarskim institucijama, udruženjima i poslovnim subjektima po pitanju sporta, tjelesne kulture, aktivnog odmora i zdravlja.

Multietničnost i multikulturalnost snažno je i duboko usađena u korijene našega grada

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike