Regija
DESETA OBLJETNICA UDRUGE KAJ

Našički čuvari zagorske tradicije
Objavljeno 29. travnja, 2016.

NAŠICE – U prepunom Društvenom domu u Zoljanu udruga Kaj Našice svečanom je skupštinom obilježila deset godina rada. Članovima jedne od najaktivnijih i najmnogoljudnijih našičkih udruga, koja okuplja 250 članova, jubilej su čestitali pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, potpredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Šimić, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović te načelnik općine Bednja Mirko Bistrović. Među uzvanicima su bili i saborski zastupnik Stjepan Pintarić, zamjenica načelnika Đurđenovca Dragica Pavlić te predstavnici zavičajnih klubova iz Jarmine, Josipovca, Osijeka, Grubišnog Polja i Koprivnice.

U svom pozdravnom govoru predsjednica udruge Kaj Snježana Fridl podsjetila je na brojne aktivnosti koje je udruga imala u proteklom desetljeću, posebno istaknuvši manifestacije poput Zagorski uskrsni običaji i Martinje te izložbe, predstave, koncerte, izlete i druženja. Istaknula je da su članovi udruge kroz putovanja upoznali baštinu Marije Bistrice, Konjšćine, Ludbrega, Varaždina, Donje Stubice, Krapine, Bednje i Kumrovca, ali i Vukovara, Šarengrada, Iloka, Aljmaša, Bilja, Tikveša i Kopačkog rita. Predsjednica Fridl zahvalila je članicama i članovima koji su u proteklih deset godina predano radili na očuvanju i promicanju zagorske kulture, tradicije i običaja, a posebno je zahvalila zavičajnim klubovima iz Zagreba, Vrbna, Grubišnog Polja, Koprivnice, Osijeka, Josipovca i Jarmine te zagorskoj općini Jesenje s kojima udruga uspješno surađuje, ali i Gradu Našicama i Općini Đurđenovac, koji financijski prate njezin rad, a koji su bili i pokrovitelji jubileja. Istaknuvši odličnu suradnju sa zagorskom općinom Bednja, posebno je zahvalila načelniku Mirku Bistroviću na otvorenoj potpori. Svoje izlaganje završila je željom da udruga i dalje bude na korist prijateljstvu sa zavičajnim klubovima i općinama, obogaćivanju kulturnog i društvenog života u Našicama.

Poseban gost svečanosti i veliki prijatelj udruge, načelnik Bednje Mirko Bistrović na početku svoga obraćanja čestitao je 10. obljetnicu udruge “koja je čvrsto i neprocjenjivo prijateljstvo između Slavonije i Hrvatskog zagorja i koja je omogućila bolje i lakše upoznavanje kajkavske kulture, tradicije i baštine kroz brojne aktivnosti koje je organizirala”.

U prigodnom programu nastupili su Mješoviti pjevački zbor udruge Kaj i KUD Zagorci Beljevina. S. Kadić

Prošla godina najuspješnija od osnutka

Uoči svečane proslave održana je redovita izvještajno-izborna skupština na kojoj je istaknuto da je udruga u 2015. uspješno organizirala Zagorske uskrsne običaje, Štruklijadu, hodočašće u Mariju Bistricu te Martinsku zabavu. Također, udruga je sudjelovala na Sportskim susretima Zagoraca u Koprivnici, događanjima i manifestacijama u gradu kao što je Našička zimska noć, Dan grada i festival Dani slavonske šume, ali i na zagorskim zabavama u Jarmini, Osijeku, Josipovcu, Vrbnu i Grubišnom Polju. “Prošla godina bila je najuspješnija od osnutka, a u 2016. ćemo raditi tako da bude još bolja. Oko udruge je okupljen određen broj članova koji mogu pridonijeti njezinu rastu i razvoju, ali i sadržajnom bogatstvu”, rekla je predsjednica udruge Kaj Snježana Fridl, koja je ponovno izabrana na tu funkciju.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike