Regija
IZVORNOST PROIZVODA SLAVONSKOG SELA NA TRŽNICI

Za certifikat prijavili 15 novih proizvođača
Objavljeno 29. travnja, 2016.

ĐAKOVO - Za proizvođače s đakovačke gradske tržnice, koji nude voće, povrće i namirnice iz vlastitog uzgoja Grad Đakovo i Univerzal početkom svibnja provode postupak (re)certifikacije za novi proizvodni i tržni ciklus. Certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” brendira domaće proizvođače i otvara im mogućnost slobodne prodaje na gotovo svim tržnicama u Hrvatskoj, a kupac bira proizvod provjerene kakvoće i poznatog podrijetla. Nositelja certifikata u prošloj je godini na gradskoj tržnici bilo 50, podsjeća predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo, ali i najavljuje da će taj broj ubrzo dodatno porasti jer za novi je krug certifikacije, osim postojećih, Univerzal prijavio 15 novih proizvođača.

– Dokazana vlastita proizvodnja registriranog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jedini je uvjet za ulazak u postupak certificiranja. Grad i Univerzal prepoznali su vrijednost projekta i njegovu višestruku korist. Proizvođač, naime, dobiva siguran prostor za plasman proizvoda, prodaje zdravo i domaće, zaštićen je od nelojalne konkurencije, a između prodavača i kupaca stvara se odnos povjerenja, koji zadržava ili vraća kupce na tržnicu - objašnjava Soldo.

Đakovačka je tržnica upravo zahvaljujući bogatoj ponudi raznovrsnih namirnica iz domaćeg uzgoja cijele godine lani stekla status certificirane seljačke tržnice, čime je izuzetno zadovoljan Univerzalov direktor Mile Kaselj.

– Čim utvrdimo da su kandidati ispunili osnovne korake za izdavanje certifikata, obavit ćemo terenski nadzor i u suradnji sa Savjetodavnom službom obići sva prijavljena obiteljska gospodarstva, provjeriti zadovoljavaju li kriterije i u konačnici potvrditi pravo na oznaku “Proizvodi hrvatskog seljaka” - kaže Kaselj.

Svečanost dodjele certifikata bit će na gradskoj tržnici 1. lipnja. Prepoznatljivi, odjeveni u žute majice i sa zelenim pregačama i žutim kapama, svi certificirani proizvođači imat će prodajna mjesta označena plastificiranim certifikatom. M. Muškić

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike