Magazin
BAL VAMPIRA: PLENUMAŠI I CRVENA FRONTA

Teror u metropoli
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Pravnim žargonom kazano, Plenum je neformalno tijelo, koje sustavno ignorira (legitimni) studentski Zbor, a sada na Filozofskom u Zagrebu ide sa zahtjevom smjene dekana, prof. dr. Vlatka Previšića.

I ovaj posljednji Plenum predvode "vječiti studenti", a umjesto mirnoga dijaloga podsjećaju na ratna stratišta. Plenumaši dandanas imaju istu parolu: "Jedan svijet, jedna borba." Pitam ih: Borba za što? Njihovi parcijalni zahtjevi i (opasne) politikantske igre nemaju veze s pravim pitanjima današnjice kojima su bili okupirani studenti 1968. ili 1971. godine (u Hrvatskoj).

Akademska solidarnost (i njezin samoproglašeni "guru" Mato Kapović - predsjednik političke stranke Radnička fronta) na svojoj Facebook stranici objavljuju razne proglase, ponajprije uperene protiv Uprave i/ili dekana. Podsjećam da se on svojevremeno na svojem Facebooku oglasio iznoseći svoje skandalozno mišljenje o Bleiburgu. "Isprike na rječniku, ali ser*m vam se na Bleiburg", napisao je Kapović. Ostao je na istom fakultetu, tek s opomenom od Etičkoga povjerenstva! Sada anonimci staju na stranu suspendirane prodekanice Branke Galić, te se protive suradnji Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta. Plenumaši, kojih je (i ovaj put) više od deset puta manje u odnosu na sve studente Fakulteta, sada "izglasavaju" nepovjerenje upravi Filozofskog. Najviše ih je pogodilo što je dekan upozorio kako se zlouotrebljava e-mail svima@ffzg.hr, preko kojeg je određeni broj zaposlenika blatio ugled Fakulteta. Na jednoj stranici njihova Proglasa pronašao sam izjavu (anonimnoga) studenta: "Dekan i rektor su fašisti i ako ćemo igrati po njihovim pravilima, nećemo napraviti ništa." Ovo ne zaslužuje komentar.

Politički radikalizam plenumaša ovih se dana sručio na dekana, premda je prolongirano (godinu dana) potpisivanje ugovora o suradnji dvaju fakulteta. Nisam pročitao ni čuo ičiju zaštitu i pomoć kolegama s Filozofskoga svom nadređenom, iako je svima jasno da je riječ o očitom linču, pa ni od brojnih nekadašnjih studenata, a sada kolega na zagrebačkom Filozofskom. Sadašnji dekan uspio je zadržati trideset sedam mjesta za docente i asistente! Više od svih filozofskih fakulteta u Hrvatskoj. To se brzo zaboravi(lo)!

Jedan od rijetkih profesora koji je demistificirao manipulacije plenumaša je kolega Nino Raspudić, koji u jednoj kolumni otkriva kako manja organizirana skupina usmjerava i odlučuje na plenunima, što dodatno demistificira "izravnodemokratske iluzije": "Sve i da je njezin cilj neupitan (a nije) i da je vrijedan maltretiranja većine kolega, kršenja prava na rad svojih profesora i gaženje njihova dostojanstva, pitanje je hoće li tim žrtvovanjem drugih, koje nisu ni pitali žele li biti žrtvovani, taj cilj i ostvariti? Okupatori odgovaraju da je riječ o dugoročnoj borbi i da sve to rade za našu djecu i unuke. Ako ih želite zamoliti: Nemojte nam više, molimo vas, preko naših leđa braniti djecu, a pogotovo unuke - i za to morate doći na plenum."

Dijametralno suprotne stavove od Raspudića zauzima Borislav Mikulić, profesor na Odsjeku za filozofiju istog Fakulteta, u nedavnom opsežnom intervjuu za internetski portal H-Alter. Izdvajam nekoliko njegovih ključnih rečenica i/ili teza: "Problem jest svjetonazorski, ali vrag leži u institucijama... Radi se o nastavku klerikalizacije društva... koja je na snazi još od 1991., a posebno od tzv. Vatikanskih ugovora od 1996.... Ovo medijsko ludilo oko crkvenog obožavanja mrtvog tijela jednog katoličkog sveca, to se ne može ni kategorizirati... I ova zadnja, kao i ondašnja koalicijska vlada nije samo tolerirala desničarenje ekstremne vrste, koje je ugrožavalo građanski život, jer se nije usuđivala konfrontirati s njime, nego ga je u velikoj mjeri logistički poticala... Sitni mračni ideolog Hasanbegović, izvučen iz historičarskih arhiva, reprezentira sve što treba za ovaj trenutak zgrabi sve sad ili nikad... Sloboda će u Hrvatsku, ako ikad ponovo dođe, opet doći izvana."

Koja je razlika ovog komentara i anonimnog studenta? Da, gospodine Mikuliću, problem je svjetonazorski i iza svega stoji politika, ali pitam vas je li "vraga" vidite u instituciji u kojoj ste uhljebljeni, priželjkujete li oslobađanje "izvana" kada ste devedesetih iz Beograda gledali što Hrvatskoj radi agresor? Vaše izjave su uvredljive i očekujete podrške, od koga i s kojim posljedicama? Nisam praktični vjernik, ali neka vam Bog pomogne u patološkoj mržnji prema jednoj strani.(Z.M.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim