Magazin
SVETA ZEMLJA BEZ MEDIJSKOG SENZACIONALIZMA, RATNOG STANJA I TERORISTIČKIH PRIJETNJI

Sedam dana u Izraelu: Jeruzalem se
moli, Tel Aviv zabavlja, a Haifa radi!
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Zidine Citadele kralja Davida u starom dijelu Jeruzalema svake večeri pretvaraju se u scensko platno za svjetlosno-zvučni spektakl kojim se korištenjem posebne tehnologije u 45 minuta prikazuje povijest Svetog grada.

Predstava završava porukom “Molite za mir u Jeruzalemu”. Turistima i posjetiteljima otkriva se tako najveća želja svih Izraelaca - siguran i spokojan život u zemlji ispunjenoj milijunima raznolikosti - religijskih, kulturoloških, arheoloških, kulinarskih...

Posjet Izraelu nije obično putovanje, a otkrivanje zemlje koja se skriva iza medijskih naslova koji vrište o terorističkim napadima i napetostima s Palestinom, pothvat je vrijedan truda. Iako se ta zemlja Bliskog istoka, Sveta zemlja, glavni “lik” Biblije, bremenita poviješću, opterećena političkim i sigurnosnim pitanjima, profilirala kao odredište hodočasnika, želja je svih koji se turizmom u njoj bave predstaviti moderni Izrael i njegovu bogatu ponudu. To je jedan od razloga zbog kojega je Ministarstvo turizma Izraela organiziralo sedmodnevno studijsko putovanje za manju skupinu hrvatskih novinara i pokazalo im zemlju s tisućama lica.

Svako mjesto u Izraelu novi je doživljaj i iskustvo. Izreka “Dok se Jeruzalem moli, Tel Aviv se zabavlja, a Haifa radi” samo površno svjedoči da nema dva grada u kojima ćete doživjeti isti ugođaj.

- Izrael je fascinantna zemlja. Izrael jest Sveta zemlja, jest mjesto hodočašća i ima velik broj crkvi, ali ima i svoju drugu stranu. To je moderni Izrael. Mlada i dinamična zemlja pozitivna duha koja vjeruje da može stvoriti nešto novo, kvalitetno novo, koja vjeruje u promjenu. To je Izrael koji bih ja voljela predstaviti putnicima - priča nam Berta Zekić Belson, vlasnica turističke agencije Via Jerusalem Tours.

Berta je svoju izraelsku priču započela 1988. godine, došavši prvo u jednogodišnji studijski posjet. Ta Židovka iz Sarajeva ostala je u Izraelu shvativši da zemlja u kojoj je rođena više ne postoji. Danas je uspješna poduzetnica, udana za rođenog Izraelca, majka blizanki i najbolji turistički vodič kroz Izrael za sve putnike iz zemalja bivše Jugoslavije, koji su joj i najčešći klijenti.

ZID PLAČA

Putovanje po Izraelu neizostavno počinje od Jeruzalema. Sveti grad za tri monoteističke religije - kršćansku, muslimansku i židovsku - čije zidine nisu samo nakupine kamenja, nego su nabijene simboličnim značenjima i svjedoče o burnoj povijesti, potpuno će očarati i vjernike, ali i one koji Bibliju čitaju kao prozno ili povijesno djelo. Grad sa 700.000 stanovnika religiozan je i konzervativan i domaćini će vas upozoriti kako on nije tipična slika Izraela. Riječ je o glavnom gradu Izraela, ali i najsiromašnijem. Stari dio grada nabijen je emocijama, na svakih nekoliko metara izmjenjuju se ulice s većinskim židovskim i arapskim stanovništvom, sa šarenim prodavaonicama koje se tiskaju jedna uz drugu, uglavnom nudeći suvenire, od karakterističnih vjerskih do majica s duhovitim natpisima na račun odnosa Izraela i Palestine, s kafićima i zalogajnicama imena poput Holy Rock Cafe.

Sve počinje na Zidu plača, najsvetijem mjestu za Židove, gdje u odijeljenom muškom i ženskom dijelu svoje molitve, želje i nadanja ostavljaju tisuće ljudi dnevno, bez obzira na vjeru. Jedino mjesto zabranjeno turistima i svima nemuslimanima je džamija Al-Aksa, jedno od muslimanima najsvetijih mjesta. Bez poznavanja arapskog jezika i svetih knjiga islama ne pokušavajte ući.

MODERNI GRAD

Bazilika Svetog groba u kršćanskoj četvrti središnje je odredište kolona hodočasnika iz svih dijelova svijeta.

Velik broj vojnika koji patroliraju opušteno držeći strojnice i česte kontrole torbi i prolasci kroz detektore metala djeluju kao šok onima koji dolaze iz mirnijih dijelova svijeta. No s vremenom se naviknete na te prizore, kao i na to da će mladi vojnici bez mrkih pogleda pristati na fotografiranje s turistima.

Vidjeti Jeruzalem ne znači i vidjeti Izrael. Ono što su u njemu rijeke hodočasnika, u Tel Avivu su bujice mladih i poslovnih ljudi. Grad je to koji živi danonoćno, poslovno središte, odredište mnogih mladih u potrazi za poslom, srećom i zabavom, potpuna suprotnost Svetom gradu. Tel Aviv ima oko 300 tisuća stanovnika, a prema nekim podacima oko 60 posto ih je mlađe od 40 godina. I ta mladenačka energija itekako se osjeti na ulicama i kilometarskim pješčanim plažama uz Sredozemno more. Moderna arhitektura, ostakljeni neboderi u kojima su sjedišta brojnih svjetskih kompanija, hoteli, restorani, parkovi, tržnice, noćni klubovi... neprestano vrve životom. Specifičnost je Tel Aviva brojna homoseksualna populacija, na koju konzervativni Jeruzalem ne gleda naklono, no njih nije briga: živi i pusti druge da žive - bio bi moto stanovnika Tel Aviva. Uz njega se stisnula stara Jaffa (jaffa znači lijepa), nekada luka poznata po izvozu naranči, a sada većim dijelom umjetnička kolonija. Naime, vlasti su, shvativši da propadaju, stare zgrade jeftino dale umjetnicima - oni su ih obnovili i stvorili šarmantan gradić u kojem veći dio ulica nosi nazive po astrološkim znakovima, svoje su domove uredili kao galerije otvorene posjetiteljima i kupcima.

Buvljak u Jaffi egzotično je mjesto koje zauzima nekoliko gradskih ulica i gdje ćete pronaći sve - od dizajnerske odjeće do starih ploča, antiktnog namještaja i suvenira i svega što možete zamisliti da bi vam u nekom trenutku života zatrebalo.

SUŽIVOT JE MOGUĆ

Novo iznenađenje putnike koje zanima moderan i neobičan Izrael očekuje u Haifi, dvjestotinjak kilometara sjeverno od Tel Aviva. Haifa je grad u kojem gotovo da nalazite čudo - Židovi i Arapi koji pokušavaju živjeti u miru i skladu, bez mržnje i napetosti koji tu zemlju teško opterećuju. Glavna turistička atrakcija Haife su Bahajski hram i njegovi viseći vrtovi, a nedaleko je gradić Acco, u kojem se čuvaju ostaci tragova križara u Svetoj zemlji.

- Ne želim govoriti o onome što nije dobro, nego o onome što je dobro - odgovara na naše pitanje o životu u Izraelu danas Fady Najjar, Arapin kršćanin, vlasnik restorana Douzan u Haifi, i nastavlja: “Kada govorim o onome što je dobro, to je Haifa, to je duh Haife. Gdje Arapi i Židovi žive skupa i gdje moramo živjeti u harmoniji, poštovati jedni druge i imati obzira prema našim razlikama i sličnostima.”

Priča Najjar i kako svake godine Haifa u prosincu slavi tzv. blagdan nad blagdanima - zajednički Božić, Hanuku i arapske bagdane. Nakon što ste prihvatili takvu Haifu, gotovo da i nije iznenađenje Fadyjevo priznanje da je homoseksualac koji je sedam godina živio s partnerom Židovom i vrlo otvoreno će odgovoriti na pitanje što znači biti Arapin homoseksualac.

- Ako sam sebe prihvatiš i ako živiš u miru s onim što jesi, onda to nije teško. Tvoj život i tvoja ljubav i ono što ti jesi tvoja je privatna stvar, kao i ono što se događa u tvojoj spavaćoj sobi - kaže Najjar.

Ostaje još pokušaj odgovaranja na pitanje o sigurnosti Izraela za turiste.

- Izrael je vrlo atraktivan i privlači ljude, no svaka, i najmanja, promjena, svaka nestabilnost automatski se odražava na naš posao. Želim naglasiti da je Izrael sigurna zemlja, posebno za turiste. U cijeloj povijesti Izraela ni jedan turist nije bio meta terorističkog napada. Naprotiv, turisti i hodočasnici dobrodošli su i od strane Židova i od strane Arapa - zaključuje, zasad, našu priču Berta Zekić Belson.

Piše: Dijana PAVLOVIĆ

MRTVO MORE
Slano, gusto i zdravo

Neizostavni dio turističke ponude posjet je Mrtvom moru, najnižoj točki na planetu. Riječ je zapravo o velikom slanom jezeru s pogledom na Jordan. Zbog ljekovitih svojstava Mrtvo more prirodni je wellness, a privlačno je kao odredište zdravstvenog turizma i uz njega su nikli brojni hoteli s tretmanima ljekovitim blatom i opuštenom atmosferom, te tvornice kozmetike čiji su osnovni sastojci soli, minerali i blato iz Mrtvog mora. U Mrtvom moru ne može se potonuti, zbog visokog saliniteta, a okus vode je kao da se u njemu skupila sva gorčina ovog svijeta. Nakon izlaska iz mora koža vam je prekrivena tankim slojem najfinijeg ulja. Izvanredan pogled na to slano jezero i pustinju koja prekriva 60 posto izraelskog teritorija pruža se s Masade, drevne utvrde kralja Heroda i simbola drevnog Judejskog kraljevstva, visoko pod oblacima, do koje se dolazi žičarom.

RADI PO CIJELI DAN
Od izlaska sunca do izlaska duše

Postoji anegdota prema kojoj je bivša izraelska premijerka Golda Meir (preminula 1978.) drsko predbacila Bogu: “Poslije četrdeset godina u pustinji napokon nas je uspio odvesti u jedino mjesto na Bliskom istoku gdje nema nafte.” No, iako nema crno zlato, Izrael je gospodarski razvijena zemlja, koja je krizu koja trese svijet još od 2008. vrlo brzo prevladala. Nezaposlenost je samo oko pet posto, prosječna plaća 2500 dolara. Glavni izvori prihoda su obrada dijamanata, poljoprivreda i moderne tehnologije, odnosno tehnološki startupovi, kojih po stanovniku ima najviše u svijetu, izuzev SAD-a. Zbog sustava navodnjavanja, kojim je velik dio pustinje pretvoren u plodno tlo, Izrael ima razvijenu poljoprivredu, s čak tri žetve godišnje. No cijene su prilično visoke, može ih se usporediti, recimo, s onima u skandinavskim zemljama. Veliki problem su i visoke cijene nekretnina, zbog čega tinja lagana buna u narodu. Izraelci puno rade, a kada ih upitate za radno vrijeme, reći će “od izlaska sunca do izlaska duše”, no znaju se i zabavljati, restorani su puni, kulturna ponuda bogata, a jako puno putuju cijelim svijetom i dobrodošli su turisti svakome.

BEN GURION
Najsigurniji aerodrom na svijetu

Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu nosi laskavu titulu najsigurnije zračne luke na svijetu. Mjere sigurnosti specifične su za Izrael i pitanje je trenutka i financija kada će ih prihvatiti i europske zemlje ugrožene terorizmom. Već na polasku, u zagrebačkoj zračnoj luci, svaki putnik koji ulazi u zrakoplov izraelske kompanije prolazi njemu neobičnu i pomalo bizarnu, no očito učinkovitu kontrolu - razgovor sa sigurnosnim agentom, osposobljenim za psihološko profiliranje. Uz uobičajena pitanja o odredištu i razlogu putovanja postavit će vam i neka neobična. Primjerice, kada ste se posljednji put koristili diktafonom koji imate u torbi, zašto je vaša tvrtka izabrala baš vas za putovanje, gdje je bila vaša kći kada ste pakirali kofere. Slična procedura prolazi se i na odlasku s aerodroma Ben Gurion. Ljubazan, ali ozbiljan službenik sigurnosti gleda vas neprestano u oči, prati svaku vašu reakciju i pokret, a često iz skupine putnika izdvoje bar dvoje kojima detaljno pregledaju sve torbe. Riječ “detaljno” znači da vam neće biti ugodno kada vam iz kofera izvuku svaki komad donjeg rublja i prevrnu ga nekoliko puta. No Ben Gurion je jedini aerodrom na kojem na terminal i u zrakoplov možete ponijeti bočice s tekućinom i druge predmete koji su u drugim svjetskim zračnim lukama odavno prepoznati kao prjeteći.

RADOST ZA NEPCE

Izraelska kuhinja bogatstvo je koje zahtijeva posebno predstavljanje. U nju su utkani okusi, mirisi i recepti milijuna useljenika u Svetu zemlju iz svih krajeva svijeta. Europska kuhinja u kombinaciji s istočnjačkom, začini koji i najobičnija jela učine maštovitim i izazovnim kreacijama, raznovrsno voće i povrće svakom gurmanu bit će radost, bez obzira na to uzima li falafel iz zalogajnice u bučnoj ulici usred Tel Aviva ili bira košer-jela s menija vrhunskih restorana. Ne treba zaboraviti ni kvalitetna vina iz neke od tristotinjak izraelskih vinarija, među kojima prednjače ona iz Galileje.

Jedino mjesto zabranjeno turistima i svima nemuslimanima je džamija Al-Aksa, jedno od muslimanima najsvetijih mjesta...

Najčitanije iz rubrike