Gastro
“GASTRO 2016”: USPJEH SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE VINKOVCI

Vinkovačkim učenicama zlatna medalja za retrotortu i hladni slani izložak
Objavljeno 30. travnja, 2016.
Učenice Valentina Bošnjak i Mihaela Vuković osvojile su zlatnu medalju

Srednja strukovna škola Vinkovci kao da se pretplatila na odličan uspjeh na natjecanjima. Na netom održanom Gastru, državnom natjecanju učenika srednjih škola koji se obrazuju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, održanom u Makarskoj ,osvojila je dvije zlatne medalje.

Učenici se natječu u osam disciplina: pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnog slanog izloška, pripremanje hladnog slatkog izloška, pripremanje barskih mješavina, poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničkih agencija i predstavljanje turističkog odredišta - destinacije.

Tradicijske slastice

Srednja strukovna škola Vinkovci plasirala se na državno natjecanje u sljedećim disciplinama: pripremanje menija - učenica Tea Šprem, mentor Mario Janocik; posluživanje menija - učenik Denis Plivelić, mentor Hrvoje Blažinkov; pripremanje hladnog slanog izloška - učenica Mihaela Vuković, mentor Marija Bošnjak; pripremanje hladnog slatkog izloška - učenica Valentina Bošnjak, mentor Nevenka Bionda; poslovanje recepcije hotela - učenica Marsela Magdić, mentor Mirjana Jakšić; predstavljanje turističkog odredišta - destinacije - Vinka Miličević, mentor Mirjana Jakšić.

Posebno velikim uspjehom može se pohvaliti učenica Valentina Bošnjak, koja je u pripremanju hladnog slatkog izloška osvojila zlatnu medalju, te Mihaela Vuković, koja je u pripremanju hladnog slanog izloška osvojila također zlatnu medalju.

- Valentina Bošnjak imala je zadanu temu Retro torta, odnosno zadatak je bio napraviti tortu kakvu su nekada pravile naše bake i majke. Torta je morala sadržavati zadane namirnice: smokvu i/ili jabuku, bademe i med. Svi ostali sastojci bili su izbor mentora odnosno učenika na osnovi zadane košarice. Izložak je morao po okusu i ostalim organoleptičkim svojstvima podsjećati na tradicijsku slasticu odnosno tortu. Cilj zadane teme bio je vratiti i sačuvati tradicijske slastice od zaborava, ali i potaknuti učenike i ugostitelje kako te tradicijske slastice ponuditi našim turistima, ali na malo moderniji način i tako proširiti svoju gastronomsko ponudu. Našu retrotortu nazvali smo Slavonska priča, a sastoji se od tri različita biskvita, podloge od prhkog tijesta, tri kreme različite po okusu te nadjeva od smokava i nadjeva od jabuka. Koristeći se tim sastojcima pokušali smo vratiti okus koji podsjeća na djetinjstvo, na bogatstvo okusa Slavonije - istaknula je Nevenka Bionda, mentorica.

Mihaela Vuković pripremala je hladni slani izložak “Slavonska priča”, a mentorica Marija Bošnjak stručni učitelj kuharstva, ukratko je opisala što je to hladni slani izložak:

- Tema natjecanja bila je pripremanje hladnog slanog izloška od sljedećih namirnica: purećeg filea, teletine, rajčica, tikvica. Hladni slani izložak posebna je vrsta hladnih jela, koja se slažu, nude i poslužuju u posebnim prilikama. Za hladne izloške slobodno se može reći da su to najsavršeniji radovi u kuharstvu, gdje do izražaja dolaze osobne ideje kuhara, njegova kreativnost, smisao za ljepotu, estetiku, stvaralački duh, virtuoznost u novim kompozicijama, i sveukupnost struke. Hladni izložak je sklad boja, harmonija oblika i kompozicija te mjera za dopušteno i prihvatljivo. Hladni izlošci slažu se i sastavljaju od raznih vrsta namirnica. Svaki hladni izložak ima dekorativan izgled, sjajnu površinu, ne tamni pod utjecajem zraka - istaknula je Bošnjak.

Izvanredan okus

- Radila sam pjenicu od teletine i puretine i biskvit od špinata, pjenicu od brokule i cikle ukrašenu cvjetićem celera i listićem mažurana. Od purećeg filea sam prigotovila roladicu, koju sam obogatila farsom i povrćem. Tu je i cherry rajčica punjena salatom od krastavaca i umak od majoneze i vrhnja uz dodatak bijelog vina, koji se odlično sljubljuje s jelom, a rezbareni listić tikvice dao je jelu posebnu ljepotu. Ovaj hladni slani izložak osvojio je stručni ocjenjivački sud svojom šarolikošću, odabirom kvalitetnih namirnica i, naravno, izvanrednim okusom. Daljnje želje su mi nastavak usavršavanja, uspjeh u budućim natjecanjima i zaposlenje. Izuzetna mi je bila čast predstavljati Srednju strukovnu školu Vinkovci na državnom natjecanju Gastro 2016. Ovim putem zahvaljujem ravnateljici Mariji Sunđi, koja mi je ovo omogućila, i svim mojim profesorima koji su me pratili kroz moje školovanje - istaknula je Mihaela Vuković.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike