Mozaik
DOKUMENTARNI FILM MILKE BARIŠIĆ NA FESTIVALU HIGH 5 SPORT

120 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Dokumentarni film 120 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj redateljice i scenaristice Milke Barišić prikazan je 29. travnja na međunarodnome filmskom i medijskom festivalu High 5 Sport u Zadru.

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije i u koprodukciji sa Zagrebačkim skijaškim savezom te govori o počecima hrvatskoga skijanja od davne 1894. i prvoga skijaškog tečaja Franje Bučara do posljednjega održanog natjecanja Snježne kraljice 2015. Na temelju svjedočenja i sudbine najstarijih legendarnih skijaša (Josipa Joje Modrića, “živuće povijesti skijanja” Stanislava Markulina i nedavno preminuloga Ivice Šafara, Sonje Antić, Stjepana Puhaka, Davora Sencija, Nenada Dančua i Mirka Kelković do fantastične obitelji Kostelić i Vedrana Pavleka) film nas upoznaje s usponima i padovima sporta koji je svoj puni procvat doživio u samostalnoj Hrvatskoj.

Posebna su vrijednost filma arhivske snimke Hrvatske radiotelevizije iz kojih gledatelji mogu vidjeti dvogodišnju Janicu Kostelić i četverogodišnjega Ivicu Kostelića na Sljemenu te prvu hrvatsku olimpijku Nadu Birko.

Film potpisuju redateljica i scenaristica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, majstor montaže Zdravko Borko, asistentica Snježana Kundija-Purgarić i izvršni producent Mate Čuljak. 

Na festivalu High 5 Sport u Zadru prikazuju se domaći i međunarodni sportski dokumentarni filmovi i dodjeljuju se posebne nagrade i priznanja za dugi i kratki dokumentarni film, biografski sportski film, sportski namjenski film te nagrada za specijalna dostignuća u sportskoj produkciji, filmu i televizijskome uratku.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike