Sport
SPREMNI ZA DINAMO

Krpan i Babić imaju sjajnu generaciju '98.
Objavljeno 29. travnja, 2016.

U šest godina postojanja osječka nogometna Akademija “Krpan&Babić” stalno ostvaruje sve bolje rezultate u svim postojećim, odnosno mogućim mladim natjecateljskim kategorijama!

Posljedica je to rada u koji su se nekadašnji “vatreni” Petar Krpan i Marko Babić upustili na najtransparentniji način. Iz vlastitog džepa financirajući taj projekt koji je uvodno izazvao puno skepse, ali je stasavao i rastao poput sagrađenog velebnog i pomalo već skučenog objekta na nekadašnjem igralištu LIO-a pokraj “Lanare”. Osim nemalih osobnih sredstava i onih namaknutih od sponzora, bivši hrvatski nogometni reprezentativci Krpan i Babić neposredno sudjeluju u mukotrpnom procesu stvaranja nogometaša što je i krajnji cilj te prve privatne škole u istočnoj Hrvatskoj. Na čijim prostorima ne nedostaje darovite djece, ali koja primarno traže atraktivnije sredine prvoligaša Osijeka i drugoligaša Cibalije pa tek onda Akademija bude treća, često i četvrta, odnosno peta opcija! U startu su, dakle, hendikepirani u selekciji, ali što ih nije omelo da se etabliraju kao ponajbolja i zdrava sredina poželjna polaznicima iz cijele regije kojih u procesu ima 300-tinjak.

Zadnjih pet godina na okupu je generacija rođena 1998., uz dvojicu, trojicu mlađih, koji su netom ostvarili golemi, točnije povijesni uspjeh plasiravši se u finale juniorskog Kupa Hrvatske. Suparnik će im biti, već opjevani i razvikani, juniori iz zagrebačkog Dinama s kojim će se Babićevi štićenici sastati 18. svibnja. Gotovo je to prirodni slijed momčadi koja se natječe pod imenom sponzora Hypo limač uz dodatak Elektre čije boje ti 18-godišnji mladići već drugu godinu brane u seniorskom prvenstvu Prve ŽNL osječko-baranjske. Da u njima ima materijala naslućivalo se već prije nekoliko godina čija je potvrda stigla prošle, kada je osvojeno amatersko prvenstvo Hrvatske, a utvrđena tekuće godina plasmanom u završnu utakmicu državnog kupa. Na tom su putu svladani Slavonija (Požega), Kustošija (Zagreb), Cibalia (Vinkovci) i Zadar te Gorica (Velika Gorica) nakon dva polufinalna ogleda (1:1, 2:0). Pod vodstvom trenera Marka Babića koji, međutim, sebe ne stavlja u prvi plan:

- Za kompletan uspon škole primarno zahvaljujemo Milanu Đuričiću uz kojeg svi mi treneri možemo puno naučiti i stalno učimo te to svi zajedno, svakodnevno i cjelodnevno, prenosimo na polaznike Akademije čiji je napredak evidentan. Nema, dakle, druge formule osim rada koji sigurno ne nedostaje, a upravo je Đuričić taj motor koji sve pokreće i bez njega bi cijeli projekt bio vrlo upitan - zahvalio je Marko Babić uvodno popularnom “Čvalji” koji je i najzaslužniji za uspjeh generacije '98. s kojom već pet godina radi. Asistiraju mu Babić i Alen Šundalić, a dio su utkali i ostali treneri iz Škole, tako da je aktualni uspjeh zajednički produkt. Posao, međutim, nije završen o čemu je Babić na kraju rekao:

- Završna je utakmica nagrada ovim divnim mladićima, na koje sam iznimno ponosan, a koji sigurno ne misle statirati u srazu s favoriziranim Dinamom već želimo i njega pobijediti te otići do kraja. Prirodna je to i sportska težnja čije će (ne)ispunjenje ubrzo biti provjereno u praksi za što ćemo biti spremni i silno motivirani - optimistično je zaključio taj uskoro UEFA PRO trener te nekadašnji državni reprezentativac i internacionalac servirajući sa suradnicima generaciji '98. trening već sljedeći dan nakon zasluženog polufinalnog uspjeha s Goricom. D.Lekšan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike