Svijet
LJETNE TEMPERATURE ZAMIJENILI HLADNI DANI

Snijeg paralizirao Sloveniju, tisuće ljudi bez struje
Objavljeno 28. travnja, 2016.

Obilne snježne padavine u Sloveniji ostavile su bez električne energije desetak tisuća potrošača, najviše na području Ljubljane i Dravograda. Zabilježene su i teškoće u prometu i više nesreća, a velika je opasnost i od snježnih odrona u visokom gorju.

Meteorolozi za petak najavljuju smirivanje vremena, iako uz zadržavanje niskih temperatura, a snijeg je u nekim dijelovima Slovenije padao cijelog četvrtka. Većina zemlje bila je pod snježnim pokrivačem, prosječno visokim 25 centimetara, a u gorskim predjelima i oko 40. Zbog težine snijega lomile su se preko noći grane drveća, izazivajući zastoje u prometu na više lokalnih cesta te pucanje električnih vodova.

Na području Ljubljane u četvrtak prijepodne bez električne energije bilo je oko 4000 potrošača, a dežurne službe satima su popravljale vodove. Nestankom struje bilo je pogođeno i područje sjevera Slovenije, oko Dravograda, te područje Maribora.

Zbog obilnog snijega satima je bio zatvoren tunel Karavanke prema Austriji te gorski granični prijelazi Vršič, Ljubelj i Korensko sedlo. Dežurne službe i za petak su preporučile vozačima i planinarima neodlazak u planine zbog opasnosti od lavina. Dlanove pak trljaju djelatnici na skijalištima, koji zbog novog snijega očekuju veći posjet tijekom vikenda. Na Vogelu je na 50 centimetara podloge palo novih deset centimenara snijega, a skijaške staze, najavljuje se, ostat će otvorene najmanje do ponedjeljka.

Slovenski meteorolozi očekuju da će se vrijeme, nakon polarnog vala posljednjih dana, idućih dana smirivati, ali će temperature za ovo doba godine ostati neuobičajeno niske, zbog čega se mogu očekivati štete na nekim poljoprivrednim kulturama i u voćarstvu.(Hina)

25

centimetara bila je u četvrtak visina snijega u Ljubljani

Najčitanije iz rubrike