Crna kronika
VOZAČI SE POZIVAJU NA OPREZ OPASNOST NA OSJEČKO-BARANJSKIM CESTAMA

Osam naleta na divljač u pet dana
Objavljeno 29. travnja, 2016.
Najviše se nesreća događa na baranjskim prometnicama

OSIJEK - Čak osam naleta na divljač bilo je u proteklih pet dana u Osječko-baranjskoj županiji. Mahom su vozači nalijetali na srndaće, srne, košute i srnjake.

Nesreće su se dogodile na području Bilja, Jurjevca Punitovačkog, Martina, Kuševca, Darde, Čeminca, a dvije na cesti Draž - Duboševica. Većina vozača koja je sudjelovala u tim nesrećama je pronađena, no bilo je i slučajeva da je vozač pobjegao zbog straha od kazne. Koliko je još neprijavljenih slučajeva, može se samo nagađati. U takvim prometnim nesrećama uvijek je pitanje tko je kriv za nastalu štetu. Policija utvrđuje jesu li znakovi koji upozoravaju na divljač postavljeni, je li zahtjev za njihovo postavljanje dostavljen koncesionaru ili tvrtki koja upravlja cestom te je li se vozač pridržavao svih prometnih pravila. Nakon toga utvrđuje se tko će platiti štetu.

- Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za štetu nastalu na javnim cestama zbog naleta na divljač odgovara se na osnovi krivnje. Tvrtka koja upravlja javnom cestom, ili koncesionar, odgovara za štetu ako cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno s posebnim propisima - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Nakon nesreće u kojoj strada divljač policija obavi očevid i napravi zapisnik na osnovi kojeg se utvrđuje čija je odgovornost namirenje nastale štete. Obvezno se zove lovozakupnik, odnosno predstavnik lovačke udruge na čijem se području nesreća dogodila, da preuzme divljač.

Sandra LACIĆ
POLICIJA POZIVA NA OPREZ

U Osječko-baranjskoj županiji česti su sudari s divljači, pa policija poziva vozače na oprez. U posljednje vrijeme poneka životinja zaluta i na autocestu. U prvih sedam mjeseci prošle godine na području PU osječko-baranjske bilo je 147 naleta na divljač. Najviše takvih nesreća dogodilo se na području Baranje, i to 42, što je 29 posto ukupnog broja takvih evidentiranih nesreća. Zbog izlijetanja divljači na cestu ljudi i ginu. Takva nesreća dogodila se 2012. , kada je zbog sudara s jelenom poginuo 22-godišnjak iz Donje Motičine.

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike