Ekonomija
MLADI STOČARI POKREĆU PROGRAM UZGOJA GOVEDA U ZAPUŠTENIM KRAJEVIMA

Hrvatska dobila priliku vratiti poziciju izvoznika u govedarstvu
Objavljeno 29. travnja, 2016.

Mladi hrvatski stočari pokreću 350 milijuna kuna vrijedan program uzgoja goveda u zapuštenim krajevima Hrvatske. Okupljeni u udrugu Salers Croatia osigurali su, kako su naveli na konferenciji za novinare, pomoć eminentnih stručnjaka u razvoju programa uzgoja goveda pasmine salers, dogovorili podršku francuskih uzgojnih centara te imaju siguran plasman goveda koja uzgoje.

Kako nadalje navode u priopćenju, Hrvatska ima priliku postati uzgojni centar salersa za jugoistočnu Europu i europski dio Turske.

Udruzi Salers Croatia cilj je u idućih pet godina u slabo naseljenim brdsko-planinskim područjima stvoriti 300 matičnih stada salersa u vrijednosti većoj od 350 milijuna kuna te Hrvatsku pozicionirati kao uzgojni centar salers goveda za ovaj dio Europe.

Program su razvili domaći i strani stručnjaci za govedarstvo na čelu sa Zavodom za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Iz udruge za provođenje programa navode kako imaju podršku francuskih uzgojnih centara Groupe Salers Evolution i Herd Book Salers, koji okupljaju oko 5000 uzgajivača s više od 200.000 rasplodnih grla, te čelnih osoba europskog i svjetskog Salers udruženja, koji vjeruju da upravo Hrvatska ima idealnu poziciju postati glavni izvoznik salers goveda u ekološkom uzgoju u sustavu krava-tele u ovom dijelu Europe.

“Zbog tog potencijala koji Hrvatska ima dobili smo sva prava plasmana rasplodnih junica i bikova za cijelo područje jugoistočne Europe i europski dio Turske, čime je domaćim stočarima unaprijed osigurano veliko izvozno tržište. Time je Hrvatska dobila jedinstvenu priliku vratiti poziciju izvoznika u govedarstvu, koju smo u proteklim desetljećima izgubili”, naveli su iz udruge.

Početak realizacije programa udruge predstavlja narudžba prvih 400 rasplodnih junica za potrebe članova udruge, u vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, iz francuskih uzgojnih centara. Goveda će biti isporučena sljedećeg tjedna proizvođačima s ličkog područja. Nova narudžba novih 400 junica i 10 bikova pasmine salers već je dogovorena do kraja godine.

”U Hrvatskoj već imamo odlična iskustva s pasminom salers jer su prva grla stigla u Liku 2009. godine, uz sufinanciranje Vlade RH. Na tim temeljima uzgoj salersa se održao, a zahvaljujući odličnim iskustvima domaćih stočara, postavljeni su temelji za širenje uzgoja. Suradnjom s najkvalitetnijim francuskim uzgojnim centrima sada smo u jedinstvenoj prilici podići govedarstvo u Hrvatskoj na svjetsku razinu. U udruzi smo okupili mlade i obrazovane uzgajivače koji imaju potrebno znanje i energiju za iskorak, a naša vrata su svima zainteresiranima širom otvorena”, izjavio je Mirko Devčić, predsjednik udruge Salers Croatia. Vrijednost programa razvoja salers goveda u Hrvatskoj potvrdio je i prof. dr. Ante Ivanković sa Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.Z.Rupčić

350

milijuna kuna vrijedan je predstavljeni program uzgoja goveda

OSIGURAN IZVOZ U TURSKU

Udruga Salers Croatia ima, kako navode, sva prava plasmana rasplodnih junica i bikova za cijelo područje jugoistočne Europe i europski dio Turske.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike