Tehno
TEST: DELL INSPIRON 5559 – SREDNJI SLOJ U NAPADU

Izvrsne performanse i razumna cijena
Objavljeno 29. travnja, 2016.
Na tržištu prijenosnih računala veliki igrači pomno paze na potrebe svakog tipa korisnika, a testirani Dell Inspiron 5559 smjestio se u zlatnu sredinu

Ako ste osnovni korisnik kojemu računalo služi za nešto multimedije, Internet i uredske alate, tada ćete sigurno razmatrati kupnju što povoljnijeg računala.

S druge strane, ako ste iznimno napredan korisnik koji ne prihvaća kompromise i traži samo najbolje, tada ćete zasigurno gledati računala koja prelaze i peteroznamenkaste znamenke. Ubrajate li se u onu, možemo slobodno reći, najmasovniju grupu koja od prijenosnika traži solidne performanse za rad, multimediju, pa i malo zabave uz igre, a uz to tražite što razumniju cijenu i bolju ponudu, tada je test Dell Inspiron 5559 ono što vas upravo zanima.

Robusna izrada

Dell je pri izradi nove Inspiron serije 5000, pa tako i modela 5559, dao posebnu pozornost na robusnost. Naime, prema tvrdnjama Della, prijenosnici su testirani na više od 20.000 otvaranja i zatvaranja poklopca, tj. zaslona. Još je impresivnija brojka od deset milijuna klikova po tipkama koje su i taj zadatak odradile bez problema. Kao da to nije bilo dovoljno, prijenosnici su prošli i stres-test na temperaturi do 65 stupnjeva Celzijevih. Ovakvi testovi su pohvalni, a svakako mogu poslužiti kao dobro uporište u procjeni kvalitete izrade prijenosnika. Kvaliteta izrade je baš takva kakvu bismo i očekivali nakon ovakvih testova – odlična! Svi spojevi izvedeni su precizno, nema tu onog neugodnog škripanja plastike, a cjelokupan izgled snažno je inspiriran minimalizmom. Kućište, odnosno vanjština prijenosnika, potpuno je lišeno nepotrebnih ukrasa. Poklopac zaslona posve je ravan i bez ikakvih reljefa, osim Dell logotipa u centru. Unutrašnjost nakon otvaranja poklopca, odnosno zaslona, također prati ovaj opis, pa tako osim tipkovnice i samog zaslona - ništa drugo ovdje ne iskače kao poseban detalj. Plastika je matirana, što osigurava rad bez dosadnih otisaka prstiju, a osim crne koja se najčešće nudi, prijenosnik će biti moguće kupiti i u drugim bojama. Sve u svemu – ako se odlučite za model crne boje, imat ćete prijenosnik s kojim nećete biti zapaženi kao soba s istančanim modnim osobinama, no za rad je zato kao stvoren. Kao razumnom kupcu, ovo potonje će vam sigurno biti mnogo važnije.

Najnoviji Intel

Ispod vanjštine krije se zaslon u HD rezoluciji solidnih kutova vidljivosti. Prikaz boja je u skladu s epitetom srednjeg sloja – u sredini. Dijagonala zaslona iznosi 15,6 inča, tako da će u pogledu prenosivosti ovo biti lak i prenosiv prijenosnik za posvuda. Ispod tipkovnice za hardversku platformu mjesto je pronašla najnovija ponuda iz Intela. Tako je tu zadnja generacija (6. generacija) Intelovih Core procesora i5 oznake 6200. Procesor je uparen s 8 GB radne memorije, dediciranom grafičkom karticom AMD Radeon R5 M335 i 1 TB diskovnog prostora. Sve skupa onima malo upućenijima dat će do znanja da osim uredskog rada i multimedije, ovaj Dell Inspiron može poslužiti i za odigrati koju igru. U prilog igračima ide razlučivost od 1366x768 piksela, pa će se tako i igre „glađe“ zavrtjeti. Iako bi puni HD zaslon bio bolji u pogledu rada, za multimediju i igre nekako je obični HD pogodniji. Naravno, ovo valja uzeti samo linearno s hardverskom platformom. Najnoviji “hardveraj” osigurao je doista tih i gotovo beščujan rad prijenosnika, a koji će postati bučniji tek pri većim opterećenjima. Osim tihog rada, zahvaljujući zadnjoj generaciji Intelove platforme osigurana je i nisaka potrošnja baterija, tako da će i ono izgurati i pokoji sat umjerenog rada.

Windows 10 i cijena oko 5500 kn

Uz prijenosnik stižu i najnoviji Windowsi 10, tako da je priča nekako zaokružena. Cijena prijenosnika iznosi oko 5500 kuna ovisno o trgovini, a računalo je moguće kupiti s jamstvom do čak pet godina! Praktički uz ovako jamstvo možete biti sigurni u nesmetan rad sljedećih pet godina, a zahvaljujući snažnoj hardverskoj platformi, možete biti sigurni i da će rad biti ugodan u tom razdoblju. Kada bismo zamislili računalo srednjeg sloja ponuda, namijenjeno širokim masama, Dell Inspiron 5559 je upravo ono što si zamišljamo.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike