TvObzor
FESTIVAL U BUDIMPEŠTI

Sziget festival sprema se za rekordan posjet
Objavljeno 29. travnja, 2016.
Festival se održava u Budimpešti između 10. i 17. kolovoza 2016.

Sziget predstavlja "Otok slobode" i također nosi nagradu za "Najbolji glazbeni program u Europi" u 2015. godini, gdje je ugostio 441.000 ljudi. Kako bi ispunio očekivanja, festival nastavlja graditi svoju reputaciju preko stvaranja veoma raznolikog programa, i na taj način ne predstavlja samo festival glazbe.

Ulaznice za Sziget ove se godine prodaju rekordnom brzinom, tako da predlažemo posjetiteljima da ih osiguraju što prije. Ove će godine biti nekih novina, koje će se fokusirati na zaštitu okoliša, higijenu, spektakularne vizualne instalacije i kvalitetu usluga. Sziget festival održava se u Budimpešti između 10. i 17. kolovoza 2016.

Károly Gerendai, glavni organizator i osnivač festivala, rekao je: "Nakon prethodnih festivala koji su za poštovanje, teško je organizirati bolji festival, ali ćemo definitivno pokušati. Prošle godine smo zatvorili Sziget 2015. s tri potpuno rasprodana dana, u kojima je Sziget ugostio 90.000 ljudi, dok se ove godine spremamo rasprodati cijeli tjedan. Petodnevne propusnice već su rasprodane, kao i gotovo trećina sedmodnevnih. Cijene ulaznice promijenit će se 5. svibnja, tako da očekujemo da će se još ulaznica prodati do tada. Također je važno dodati da je čak i prije objava imena izvođača prodano podosta karata. Ovo možemo objasniti jedinstvnom atmosferom na Szigetu, koja je jedan od glavnih motiva posjetitelja da izaberu Sziget."

Glavna pozornica bit će mjesto gdje će nastupati najveće zvijezde festivala tijekom sedam dana, počevši od srijede, 10. kolovoza. To su: Rihanna, Jake Bugg, Manu Chao La Ventura, Muse, David Guetta, Sia, Sigur Rós, Noel Gallager 's High Flying Birds, The Last Shadow Puppets, Bastille, John Newman, The Lumineers, Years & Years i mnogi drugi. Domaćin završnog spektakla bit će Hardwell. Pod golemim šatorom OTP Bank A38 pozornice nastupat će Mo, Travis Scott, Jain, Kovacs, Unkle, Kodaline, Róisín Murphy, Tourist, The Neighbourhood, CHVRCHES, M83, Dillon Francis, Aurora, Carnage, Fidlar, Jess Glynn i Crystal Castles. Još drugih objava za obje pozornice tek predstoji.

Na World music bini još će jednom biti napravljena nezaboravna zabava! Izvođači dolaze iz svih dijelova svijeta, a to su: Buika, Goran Bregović Wedding and Funeral Band, Leningrad, Rachid Taha, Systema Solar, Soviet Suprem, Kultur Shock, Pannonia Allstars Ska Orchestra i mnogi drugi. Elektronska glazbena scena predstavljena je na dvije pozornice, na Telekom Areni i u Koloseumu. Već najavljeni glazbenici za Telekom Arenu su Afrojack, Vinai, Dyro, DVBBS, Zedd i Nicky Romero, dok će sastav Koloseuma biti poznat uskoro.

Koncept u osnovi Europa pozornice je da se ugoste dobri europski bendovi, koji su već potvrdili svoj talent u zemljama iz kojih dolaze, i koji će imati priliku prikazati svoju glazbu fanovima Szigetaa koji stižu iz više od 80 različitih zemalja. Trenutno su poznati sljedeći izvođači: I Ministri, The Zen Circus i Salmo iz Italije, Ceza iz Turske, La Smala iz Belgije, Perturbator i Deluxe iz Francuske, brinete Shoot Blondes iz Ukrajine, Therr Maitz iz Rusije, Maya Isacowitz iz Izraela, Isolation Berlin i Die Nerven iz Njemačke, Golan iz Rumunjske, En.Dru iz Češke, Palace Winter iz Danske, Abu i Serafyn iz Švicarske, Thunder & Co. i Groove Salvation iz Portugala i Queer Jane iz Slovačke.

The Petőfi Radio - Telekom VOLT Festival pozornica će po običaju biti mjesto za sve obećavajuće i talentirane bendove mađarske glazbene scene, kao što su: Kiscsillag, Bin-Jip, Péterfy Bori & Love Band, Hiperkarma, MiddleMist Red i Szabó Balázs bandaj. Za sve ljubitelje tribjut glazbe tu je The Budapest Park Tribute bina, dok za one koji vole kampersku glazbu Campfire predstavlja savršeno mjesto. Blues Pub će ugostiti ljubitelje bluza. The Lightstage će ugostiti talijanske, francuske, nizozemske i mađarske talente, a napravljen je od stotine svjetiljki, koje će sijati na prelijepoj zelenoj travi ispred ulaza u Alternativa kamp. Još izvođača i programa stiže sljedećih tjedana! Ulaznice i informacije: www.szigetfestival.com.

Tanja KVORKA
"DUŠA SZIGETA" - NEGLAZBENI PROGRAMI

Programi koji čine Sziget različitim od bilo kojeg drugog festivala su oni koji se nalaze na cijelom otoku i prenose posjetiteljima pravi kulturni doživljaj. Ljubitelji kazališta moći će uživati u Ogromnom uličnom kazalištu, a Cirque du Sziget će donijeti nezaboravne akrobate iz cijelog svijeta. Theatre and Dance šator će ugostiti najuzbudljivije moderne kazališne i plesne skupine na dva mjesta: u samom šatoru i izvan njega, u dvorištu. The Hungarikum Village donosi mađarsko naselje na otok i pokazuje posjetiteljima mađarske običaje i kulturu. Ove godine specijalna tema su "igračke i igre". Svježe i dinamično Afo-Latin-Reggae Village donosi svakodnevne radionice, lekcije iz plesa i bubnjeva, satove iz joge, kapoeire, salse, sambe, afričkog plesa itd. Sziget plaža jedno je od najatraktivnijih i najpopularnijih mjesta na "Otoku slobode", gdje se ljudi dolaze sunčati i opuštati u prelijepom Dunavu. I ove godine, kao i prošle, odmah do plaže bit će Cökxpôn Chill Garden.

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike