Sport
OSIJEK GRAND PRIX ŽITO CHALLENGE CUP 2016.

Filip Ude: Da se ne radi
o Osijeku ne bih niti došao
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Osijek Grand prix je natjecanje koje se ne propušta

Sprave su već na podiju. I u maloj dvorani za zagrijavanje i u onoj velikoj gdje će danas u 15 sati kvalifikacijskim nastupima početi osmi po redu Osijek Grand prix Žito Challenge Cup.

Gimnastika je definitivno sport koja traži još svoje mjesto pod medijskim suncem, no hrvatski gimnastičari u Osijeku imaju doista po tom pitanju VIP tretman. Presica uoči početka osječkog Grand prixa uvijek je jedna od posjećenijih u gradu. Masovan odaziv bio je i s druge strane stola, iza mikrofona, snimača... Oči u oči s pripadnicima sedme sile našli su se članovi hrvatske ženske i muške gimnastičke reprezentacije koji će braniti boje Lijepe Naše na gimnastičkom spektaklu. Iz Splita je stigla Ana Đerek, premda je još prošli tjedan bila u Riju de Janeiru, gdje je uspješno okončala kvalifikacije za Olimpijske igre. S njom je stigla i Karmen Koljanin. Zbog presice su se ustale pred zoru i u pratnji svojih trenera krenule za Osijek. Rijeku će predstavljati Ema Kajić i Ana Poščić. Zagrebački klub Marijo Možnik, Tin Srbić i najmlađa reprezentativka Dora Kranželić, čiji je trener Marko Brez, sudionik prva dva Osijek Grand prixa. Onaj drugi neće pamtiti po dobrom. Završio je nastup s teškim padom s preče i potresom mozga.

Zbog Osijeka se stišću zubi

U Osijek je stigao i Filip Ude. I on je uspješno odradio kvalifikacije za Olimpijske igre. Bit će mu to treće po redu.

- Vjerujte, da se ne radi o Osijeku ne bih niti došao - rekao je Čakovčanin koji u Gradskom vrtu namjerava u finalu prikazati vježbu s kojom će krenuti po svoju drugu olimpijsku medalju.

Pokraj Udea sjedio je Robert Seligman koji neće imati privilegiju nastupa na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru gdje će biti brojne gimnastičarke i gimnastičari iz 27 zemalja svijeta koliko će ove godine sudjelovati u Gradskom vrtu. Seligman, zajedno s klupskim kolegom Tomislavom Markovićem i devet godina mlađim “inovašem” Andrejom Korosteljevim, u hrvatskoj reprezentaciji predstavlja osječku školu gimnastike. I za dolazak na press-konferenciju, ali i na natjecanje, jedini imaju privilegij da od kuće mogu doći pješice.

Zdravstveno stanje sve trojice Osječana nije sjajno, no zbog nastupa kod kuće stišću se zubi. Seligman kod pozdravljanja ne stišće čvrsto ruku, jer mu je napuknuo mišić na ruci, što je nekako sanirano. Najupitniji nastup bio je kod Markovića. Ponovno se pojavila ozljeda tetive na nozi i premda je već otkazao nekoliko Svjetskih kupova, u Osijeku će ipak nastupiti.

- Povuklo me srce pa kako bude. Uz to i odlična je konkurencija. Parter nikada nije bio ovako kvalitetan - rekao je Marković.

Na parteru će nastupiti i Korosteljev. Čini se zdrav, premda sam će reći da njega u klubu ionako zovu Jeremija.

- Mene uvijek sve boli pa sam na to navikao - kaže Korosteljev koji priželjkuje ponavljanje 2013. godine, kada je zajedno s Markovićem podijelio treće mjesto.

I jedan rođendanski party

Ekipa se opustila, ulogu “glasnogovornika” preuzeo je Seligman. I to mu dobro ide. Neki od novinara reći će, u nekoj novoj vladi i novi doministar sporta. U ovoj mu je mjesto zauzela Janica.

- Ove godine posebno sam ponosan što će se baš u našem gradu u Hrvatskoj održati prvo javno izvlačenje startnih brojeva u gimnastičkoj povijesti - rekao je Seligman o događaju koji će biti u petak, nakon drugog dana kvalifikacija.

Podsjetio je osječki gimnastičar i na ostala događanja u iduća četiri dana. U petak, uz izvlačenje startnih brojeva, bit će koncert Vatre, a prije toga i koreografija Lega ples i nastupe skupine Shine u povodu Svjetskog dana plesa.

- Ja bih najrađe zaplesao tango, jer tako Dečak kaže - šalio se Seligman, dok bi našim olimpijcima Filipu Udeu i Ani Đerek vjerojatno bliža bila samba.

Seligman i Ude, ako dobro odrade današnje kvalifikacije, nastup u finalu imaju u subotu. Stoga se u nedjelju, 1. svibnja, mogu opustiti uz roštilj ispred dvorane Gradski vrt. Podsjetili smo Roberta da se još nešto obilježava toga 1. svibnja, a ne samo Praznik rada.

- Ma to je manje važno, ali u nedjelju mi je i rođendan. I to 30. Ali osjećam se kao da mi je 20.

A Osijek Grand prix proslavit će osmo izdanje. Morate doći!

Krešimir LACKOVIĆ

KARMEN KOLJANIN

hrvatska gimnastičarka

Element okret na gredi prvi put sam izvela u Ljubljani. Nadam se da ću ga ponoviti u Osijeku.

DORA KRANŽELIĆ

hrvatska gimnastičarka

Prvi put nastupit ću u Osijeku. Nadam se da ću se pokazati u što boljem svjetlu.

EMA KAJIĆ

hrvatska gimnastičarka

Prije godinu dana imala sam ozljedu, tako da mi je ovo tek drugo natjecanje ove godine. Na preskoku ću nastupiti kako najbolje znam.

ANA POŠČIĆ

hrvatska gimnastičarka

Nastupat ću na parteru. Veselim se još jednom nastupu u Osijeku.

ANDREJ KOROSTELJEV

hrvatski gimnastičar

Četvrti put nastupam pred domaćom publikom, a moja je želja ponoviti 2013., kada sam osvojio medalju. Ne sjećam se kada je bila tolika konkurencija na parteru

Marijo Možnik

hrvatski gimnastičar

U Osijeku se osjećam kao da je moj grad i ovdje nisam propustio ni jedan Svjetski kup.

Filip Ude

hrvatski reprezentativac

U Osijek se rado vratim i da je negdje bilo koje drugo natjecanje, vjerojatno bih otkazao. Nadam se nastupu u finalu gdje ću isprobati vježbu s kojom se nadam da ću nastupiti na Olimpijskim igrama.

Robert Seligman

hrvatski gimnastičar

- Ja bih kao Osječanin i hrvatski reprezentativac pozvao sve sugrađane, cijelu Hrvatsku, da dođu pogledati sportski spektakl. Što se mene tiče imam malo problema s ozljedom šake, ali cilj mi je nastup u finalu.

Tomislav Marković

hrvatski gimnastičar

Bilo je vrlo upitno hoću li nastupiti. Ozljeda tetive se vratila, zadnja tri tjedna jako malo sam trenirao. Odlučio sam na svoju ruku nastupiti pred domaćom publikom, srce me povuklo pa kako god bude.

RASPORED DOGAĐANJA

ČETVRTAK, 28. TRAVNJA

Od 15 do 18 sati: Prvi kvalifikacijski dan (konj s hvataljkama, parter i karike muškarci, dvovisinske ruče i preskok, žene).

PETAK, 29. TRAVNJA

Od 15 do 18 sati: Drugi kvalifikacijski dan (preskok, ruče i preča, muškarci, greda i parter, žene).

SUBOTA, 30. TRAVNJA

U 16.30 sati: Otvorenje finalnog natjecanja uz koreografiju. Od 17 do 19.30 sati: Prvi finalni dan (parter, muškarci; preskok, žene), konj s hvataljkama (muškarci), karike (muškarci), dvovisinske ruče (žene)

NEDJELJA, 1. SVIBNJA

Od 15 do 17.30 sati: Drugi finalni dan (preča, muškarci, greda, žene, ruče, muškarci, preskok, muškarci, i parter, žene).

JAKI ADUTI

HRVATSKU ĆE PREDSTAVITI ČETIRI GIMNASTIČARKE I ŠESTORICA GIMNASTIČARA

Najčitanije iz rubrike