Svijet
KAKO JE AMERIKA OTKRILA SLOVENIJU

Američki predsjednički izbori: Hoće lI Slovenka postati prva dama SAD-a?
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Do detalja su Amerikanci upućeni o zemlji odakle je došla supruga milijardera

Da nije Donalda Trumpa, koji i nakon trećeg superutorka nezaustavljivo juriša prema republikanskoj nominaciji, Amerika gotovo ništa ne bi znala o Sloveniji. Amerikanci i nisu preveliki poznavatelji geografije i malih država “tamo negdje”, ali je lijepa supruga američkog milijardera Melania Trump sve promijenila.

Do detalja su danas Amerikanci upućeni o zemlji odakle je došla lijepa, pametna i uspješna supruga američkog milijardera koji nezaustavljivo juriša prema Bijeloj kući. Postane li i “prva dama”, što nikako nije nemoguće, bit će i jedna od rijetkih koje su rođene izvan Amerike, poput Louise Johnson, supruge Johna Quincyja Adamsa, američkog predsjednika između 1825. i 1829. koja je rođena u Londonu.

Melania Knavs rođena je 1979. godine u Sevnici, malom mjestu koje su u posljednje vrijeme obišle mnoge svjetske TV ekipe. Američki mediji objavili su niz fotografija mjesta gdje su živjeli roditelji Melanije Trump, otac Viktor koji je bio autotrgovac i majka Amalija, modna dizajnerica iz slovenskog sela Raka. Melania ima i stariju sestru Ines, a odrasla je u skromnom stanu u betonskom stambenom bloku.

Stidljivo dijete

U mladosti je bila stidljivo dijete, koje je već u dobi od pet godina pokazivala smisao za umjetnost. Manekenstvom se počela baviti od rane mladosti, a pomoglo joj je i to što je odlično govorila jezike, uz slovenski i engleski, njemački i francuski. Dizaj i arhitekturu studirala je u Ljubljani, a nastavila u Milanu. Poslije toga radila je u Parizu i u New York se preselila 1996. godine. Dakle, do tada jedna posve obična priča o uspješnoj mladoj ženi u današnje vrijeme, s jednom malom iznimkom što su Melanijine slike bile na naslovnici New York Magazina, Ellea, Voguea, Harper Bazaara i drugih glamuroznih časopisa. Amerikanci joj priznaju talent, izuzetno se dobro snašla u nemilosrdnom svijetu Velike Jabuke i najviše vremena trošila na karijeru, a ne na izlaske. Presudan je bio susret 1996. godine na Tjednu mode u New Yorku s Trumpom, čiji je broj direktno zatražila kada su se upoznali. ”On nije pokazao previše zanimanja”, sarkastično primjećuje jedan reporter.

”Dao joj je sve moguće brojeve, kada je na jahti, kada je kod kuće, bogzna već gdje. Nekoliko dana poslije ga je nazvala, a ostalo je povijest.” Vjenčali su se 2005. godine, a kada smo prelistali arhive američkih listova, našli smo niz tekstova u kojima se do detalja opisuje glamurozno vjenčanje. Zanimljivo je da su na njemu bili i Bill i Hillary Clinton, a mlada je nosila vjenčanicu koja je stajala 200.000 dolara. Nije ostalo nezabilježeno da je za vez na vjenčanici trebalo 550 sati rada i da se služila torta “visoka kao neboder”.

Melania nije zapustila karijeru ni kada je rodila Barron Williama Trumpa, pa je ubrzo nakon porođaja izložila svoju kolekciju nakita koji je na televizijskom kanalu rasprodan za 45 minuta. Prvo ime sinu dao je Trump, srednje Melania, a naučila ga je dobro i slovenski jezik.

Kao Betty Ford ili Jackie Kennedy

Majčinstvo nije zaustavilo njezinu karijeru, slijedila je kolekcija krema za njegu kože, a u reklami je striktno navedeno da je koristi i njezin sin. ”Ona je na dobrom putu zasjeniti najpoznatijeg Slovenca, Slavoja Žižeka”, pisali su američki mediji i prije nego što se Trump odlučio za utrku prema Bijeloj kući. Zapanjujuće je elegantna kao bivši model, jako je talentirana kao dizajnerica, radi zanimljivi dizajn za satove, ali nadasve je to pametna žena, komplimentiraju je američki novinari. Bila je angažirana i u raznim humanitarnim akcijama, poput prikupljanja sredstava za borbu protiv raka dojke, aktivan je član policijske Atletičke lige, a američki Crveni križ joj je dodijelio titulu ambasadora dobre volje. ”Dobro znam što Donald može učiniti za američki narod kojem želi pomoći. A ako postanem prva dama? Pa, bit ću tradicionalna, kao Betty Ford ili Jackie Kennedy.”

Kako sada stoje stvari, nije nemoguće da se to i dogodi. Donald Trump gotovo je neočekivano, ali spektakularno pobijedio u Connecticutu, Delawareu, Marylandu, Pennsylvaniji i Rhode Islandu i ima podršku 950 delegata republikanaca. Za nonimaciju mu treba još 287 i sada to izgleda sasvim ostvarivo. Pokušat će ga u posljednjem trenutku zaustaviti Ted Cruz i John Kasich, ali njegovim protukandidatima šanse blijede. Dakle, projekt Trump, u kojem je sudjelovala i Melania, ide u dobrom smjeru, pa bi jesensko finale, kao što smo i predvidjeli u posljednjoj priči o američkim izborima, moglo biti Trump protiv Clinton. To što se slikala gola za naslovnicu časopisa neće štetiti imidžu moguće buduće prve dame, ni samom Trumpu, koji zasad nikada nije posjetio Sloveniju. ”Ne slažem se uvijek s njim, kažem mu što mislim, ponekad posluša, ponekad ne, ali uvijek kaže što mu je na srcu i duši.”

Jurica KÖRBLER

Specijalno za ”Glas Slavonije” zagrebački novinar Jurica Körbler pisat će o izborima u SAD-u. Naš list pratit će sve što se događa na republikanskoj i demokratskoj konvenciji te na mjestu događaja i izravnu utrku za Bijelu kuću.

Najčitanije iz rubrike