Kultura
MJUZIKL “MOJE PJESME, MOJI SNOVI” PREMIJERNO I U PETAK I U SUBOTU

Šnajder najavio dvije premijerne izvedbe nove hit-predstave!
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Dvije podjele svih uloga omogućile sasvim neočekivano iznenađenje

Fotografije s proba mjuzikla pogledajte OVDJE.

 

Teško da će se najstariji poznavatelji kazališnih događaja u Osijeku, Hrvatskoj, a možda i u svijetu sjetiti da su u nekom kazalištu u samo dva dana održane dvije premijerne izvedbe jednog glazbenog djela.

Upravo to će se dogoditi u petak i subotu, 29. i 30. travnja 2016., kada će na pozornici osječkog Hrvatskog narodnog kazališta biti odigrane dvije premijerne izvedbe, prema riječima intendanta Božidara Šnajdera, nove hit-predstave osječkog kazališta. Bit će to hrvatska praizvedba poznatog svjetskog mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” R. Rogersa i O. Hammersteina. Poznavatelji tog mjuzikla, a i vrlo popularnog filma, znaju za niz likova, a posebice se među njima ističu djeca, koja su zapravo glavni likovi i predstave i filma, što je jučer istaknula redateljica Nina Kleflin na predstavljanju nove predstave medijima.

To je omogućio u prvom redu izvanredan odabir brojnih pjevača-glumaca, njihov trud tijekom dvomjesečnog rada, ponekad i u noćnim satima. Sjajno odrađen posao svih, od redateljice, dirigenta do čak četrdeset izvođača, doveo je do slatke dileme. Imamo dvije podjele, a obje odlične, zaključio je intendant. Tko će pjevati na premijeri? Zbog toga je odlučeno da će obje izvedbe biti premijerne. Tako će u petak pjevati jedna, a u subotu druga postava, a tek će posjetitelji obiju moći utvrditi je li koja od njih bolja.

Neobična je bila i jučerašnja press konferencija - na pozornici kazališta uz dekor na sceni. Uz intendanta na sceni su se našli gotovo svi izvođači, a posebice su zanimljiva bila djeca. Među njima je bila i Željana Kljaić, predstavnica Ine, sada već trajnog sponzora značajnih predstava HNK-a Osijek, kojoj je posebice zahvalio intendant, ali ne zaboravivši ni, u prvom redu, izvođače scene, koji su s velikim trudom sve na vrijeme završili. Nije zaboravljeno reći da je predstavu i izbor posebice mladih pjevača omogućio dugogodišnji rad s mladima Glazbene škole Franje Kuhača i Glazbene radionice mladih “Polifonija”, iz kojih je potekla većina mladih pjevačica i pjevača.

“Jako smo uzbuđeni i umorni. Ali to je izvrsna kombinacija. Ovakav naporan rad izuzetno inspirira, pa će izvedbe biti odlične”, napomenula je redateljica Nina Kleflin. Spomenula je tek sjajne kreacije Ivane Medić i Danijele Pintarić te Vladimira Tintora i Duška Modrinića, jer za sve nije bilo vremena. Samo je napomenula da HNO Osijek ima jak ansambl, koji se ne mora bojati nikakvih izazova. Ovo joj je već 11. režija, sigurno ponovno uspješna, ali nikako posljednja, jer suradnja se nastavlja.

No, kao i uvijek, valja navesti i dirigente, Mladena Tutavca (koji je malo govorio o stvarnoj obitelji Trapp, koja je bila inspiracija za knjigu, film i mjuzikl) i Filipa Pavišića. Scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban, koreograf Dejan Jakovljević, a oblikovatelj rasvjete Aleksandar Mondecar. Svoj su veliki udjel dali i zborovođa Ljubica Vuletić i korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri.

Darko KOVAČEVIĆ
JOŠ OSAM IZVEDBI U SVIBNJU

Tko ipak ne uspije vidjeti prve dvije izvedbe, u petak i subotu (29. i 30. travnja) u 20 sati, može biti miran, jer je za sljedeći mjesec planirano još osam izvedbi - 2., 3., 7., 9., 27., 28., 30. i 31. svibnja. Dakako, predstava će biti na rasporedu do kraja ove kazališne sezone, a najmanje i u idućoj. Očekuju se i brojna gostovanja.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike