Osijek
OSJEČKI SAJAM PONOVNO NA DOBROM PUTU

“Podstanari” opet razmišljaju o vlastitom sajamskom prostoru
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Stara je ideja da se novi sajamski prostor podigne desno od kuglane na Pampasu

Nakon što joj je prošle dvije godine prijetio gubitak identiteta s obzirom na to da se spominjalo spajanje sa Športskim objektima, tvrtka Osječki sajam, jedna od petnaest tvrtki u pretežitom vlasništvu Grada Osijeka, ponovno je zaplovila sigurnim vodama.

Toliko sigurnim da se ponovno razmišlja o vlastitom prostornom rješenju za tu tvrtku - “podstanara”, a koja svojim djelovanjem izravno radi na gospodarskoj promociji i općenito boljitku Osijeka.

Ideja o ponovnoj organizaciji sajmova u Osijeku rodila se neposredno nakon smirivanja ratnih zbivanja na području Slavonije. Podsjetimo, u proljeće 1993. godine organiziran je Expo - sajam obnove. Od tada do danas neprekinut je niz sajmovanja u gradu na Dravi. Vrlo su se brzo etablirali Proljeti i Jesenski sajam, bio je tu i niz specijaliziranih manifestacija, jedna od bizarnijih, ali ne i neubičajena u drugim zemljama, bio i je Pogrebni sajam, koji je u Osijeku doživio samo dva izdanja...

Prednosti i ograničenja na Pampasu

Sajmovi su se svih ovih godina u pravilu organizirali na Pampasu koji nudi određene prednosti - ima dovoljno otvorenog i zatvorenog prostora, može se riješiti pitanje parkiranja i na dobroj je lokaciji - u neposrednoj blizini zapadnog ulaza u grad.

Nedostatak je pak što se na sajam ulazi i izlazi istom prometnicom, što stvara prometne gužve, kao i to što je to ipak primarno prostor strelišta i ne omogućuje izlagačima neke posebne kreacije izložbenih prostora.

Postalo je posve jasno kako je za daljnji prosperitet tvrtke, ali i Osijeka kao sajamskog grada, potreban novi sajamski prostor. Dugo se o tome govorilo, a onda se za gradonačelničkog mandata Krešimira Bubala nešto i pokrenulo. Definiran je prostor na Pamapasu, desno od postojeće kuglane - gdje se prema načelu javnoprivatnog partnerstva trebala graditi višenamjenska dvorana.

Ali na tome se stalo. Tvrtka Osječki sajam, inače najmanja tvrtka u gradskom vlasništvu, u međuvremenu se našla na vrlo skliskom terenu, razmišljalo se čak i o gašenju sajmova, svoj je doprinos dala i politika kada se zna kako su se u vrlo kratkom razdoblju promijenila tri direktora.

Gradonačelnikovo obećanje

Naposljetku, ponovni angažman Nade Maglaić, dugogodišnje djelatnice sajma (i u ranijem mandatu direktorice) i cijelog tima tvrtke kao da je donio određeni inat, pa je prošle, a posebice ove godine, Osječki sajam ponovno dobio vjetar u leđa.

Toliki da je gradonačelnik Vrkić nedavno, na otvorenju Salorija i Motomobila, ponovno dao obećanje kako će se potražiti rješenje za novi sajamski prostor.

- Jasno je da je sadržaj (izlagači) nadmašio ambalažu (mjesto izlaganja) - u svom je stilu prokomentirao Vrkić. Dakle mjesto za novu dvoranu je rezervirano, čini se kako postoje i idejna rješenja, sada je pitanje kako naći sredstva za realizaciju. No, i to je dobar znak, jer Osijek je ušao u devedesetu godinu lijepe tradicije. Prvi je moderni sajam u Osijeku održan, naime, 1926. godine.

Dario KUŠTRO
SVI ZAPOSLENI - ŽENE

Tvrtka Osječki sajam nikada nije imala više od šest- sedam djelatnika. No, zanimljivo, postav posljednjih godina čine - žene. Uz Nadu Maglaić još je pet suradnica, gospođe Filipović, Grbeša, Vuković, Krivić i Stanković. Doista rijedak slučaj.

Najčitanije iz rubrike