Osijek
STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD AGRESIVNIH PTICA

Pet tisuća vrana prijeti Osječanima
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Prvi se napadi vrana očekuju već za 20 dana, kaže doc. Bošković

Vezani članci

PTICE NAPADAJU PROLAZNIKE

Vrana izgrebala dijete, ženi kljunom probijeno tjeme

Park kralja Petra Krešimira IV., Zeleno polje i prostor oko Dječjeg vrtića “Pčelica” lani su bili mjesta koja su građani izbjegavali u širokom luku. Razlog tome bili su napadi vrana.

Prema riječima Ivice Boškovića, predsjednika Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek i docenta na Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, u gradu je čak 5000 ovih ptica koje će na određenim lokacijama, približe li se građani gnijezdima, stvarati velike probleme.

- U gradu je sigurno toliki broj vrana, a to ne treba nikome! Sigurno će biti problema na Mačkamami, a potom i na Zelenom polju, na Sjenjaku te, neizbježno, na zapadnom ulazu u Klinički bolnički centar, ali i ulazu u Objedinjeni hitni bolnički prijam. Mislim da će ih na istočnom ulazu u bolnicu biti manje, no savjetujem da sve navedene lokacije gdje će se pojaviti vrane građani izbjegavaju koliko god je to moguće - upozorava doc. Bošković.

Kritične lokacije

Bošković dodaje kako je okupljalište vrana deponij Velika Lončarica, u čijem se okruženju također očekuje velik broj tih ptica, a upravo je to mjesto, naglašava, gdje ih je tijekom zime moguće ukloniti. Naime, prema Zakonu o dobrobiti životinja, u razdoblju kad te ptice hrane mlade u gnijezdu ne smije ih se dirati, no tijekom zime moguće je postaviti razne klopke, a što je moguće, savjetuje Bošković, izmjenom, odnosno dopunom Odluke o komunalnom redu. Velika Lončarica mjesto je gdje se, prema Boškovićevim riječima, okuplja bar 80 posto ukupnog broja vrana i njihovo uklanjanje bez posljedica može se obaviti sljedeće zime.

- Sad smo zakasnili, a vjerujem da bi mnogi odahnuli sljedećeg proljeća kad bi se te ptice uklonile. Već za 20 dana možemo očekivati njihove napade, točnije cijeli će svibanj biti kritičan. Najbolje je što je moguće više izbjegavati lokacije gdje se okupljaju, a ako dođe do napada, treba zaklopiti oči i nabaciti jaknu preko glave, jer je najvažnije da vam vrana ne ozlijedi lice i glavu - savjetuje Bošković.

Nalio: Užas koliko ih bude!

Odahnuli bi svakako stanovnici GČ Industrijska četvrt u kojoj se godinama bore s vranama, a na što upozorava i predsjednik Vijeća GČ Zdravko Nalio. Iako su prije dvije godine posječene grane stabala oko DV “Pčelica” i time su vrane bile onemogućene u pravljenju gnijezda, Nalio kaže da su grane narasle pa su se vrane ondje počele vraćati.

- To je užas koliko ih bude! Osim što ostavljaju izmet posvuda, vrlo su agresivne i ne daj Bože da netko nastrada. Još sam u siječnju na to upozoravao gradsku upravu i predlagao da se nešto učini o tom pitanju. Ovdje je puno ljudi, a napadi vrana, znamo to iz iskustva, tek nam slijede - kaže Nalio.

Podsjetimo, prošle su se godine napadi događali i u drugim dijelovima grada. Tako je u Donjem gradu vrana ženi probila tjeme, a nastradalo je i dijete u Parku kralja Petra Krešimira IV. kad ga je vrana napala i ogrebla. Ove su godine napadi vrana već počeli u Zagrebu, stoga valja upozoriti na vrijeme građane da se, što je moguće više, klone kritičnih lokacija.

Marija MIHELIĆ
VRKIĆ SPREMAN POSLUŠATI STRUKU

I gradonačelniku Ivanu Vrkiću poznate su gotovo svakodnevne pritužbe građana na opasnost od vrana. O prijedlogu koji je iznio Bošković, kaže:

- Tražim pisanu sugestiju struke i pisanu suglasnost udruge Zeleni Osijek da se to može učiniti. Pod tim sam se uvjetima spreman uključiti u tu priču, odnosno moram znati je li to stručno izvedivo i zakonski dopustivo. Ako je to zajednički stav, sa zadovoljstvom ću se prihvatiti posla, jer je činjenica da vrane ugrožavaju naše sugrađane - izjavio je gradonačelnik Vrkić.

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike