Regija
SLAVONCI USPJEŠNI NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ POVIJESTI

Jakov Blagojević i Florijan Zagorščak državni su prvaci
Objavljeno 28. travnja, 2016.

VINKOVCI - U hotelu Admiral u Vinkovcima svečano je zatvoreno 17. državno natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola, koje se održavalo od 25. do 27. travnja u organizaciji Ministarstva obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola domaćin bila je OŠ “Ivan Mažuranić”. Među 85 natjecatelja Slavonci su postigli zapažene rezultate.

Tako je u kategoriji 3. razreda srednje škole prvo mjesto osvojio Jakov Blagojević (mentor Alen Šimičić) iz Isusovačke klasične gimnazije Osijek, a treća je bila Ružica Dadić (mentorica Ana Marković) iz Gimnazije Županja.

- Bilo je dosta teško doći do ove razine, nekako se ove godine sve uspjelo poklopiti. Na dosadašnjim državnim natjecanjima dva sam puta bio četvrti, jednom peti, a jednom mi je nedostajao bod do državnog. Ovo mi prvo mjesto puno znači jer mi se uloženi trud kroz dosadašnja natjecanja sada u Vinkovcima vratio. Nakon srednje škole mislim upisati povijest - kazao je Jakov Blagojević.

U četvrtoj skupini srednjih škola prvo mjesto osvojio je Florijan Zagorščak (mentorica Marija Stuburić) iz Gimnazije M.A.Reljković iz Vinkovaca.

- Ispit je bio dosta težak, no konkurencija nije bila jaka kao proteklih godina jer sam državnik prvak bio i 2014. godine. Pripremao sam se dosta dugo uz svoju mentoricu, a trud se i ove godine isplatio - komentirao je Zagorščak.

Drugo mjesto u kategoriji osmih razreda osvojila je Lucija Falamić (mentorica Jelena Šarčević) iz OŠ “August Harambašić” Donji Miholjac. U kategoriji srednjih škola u 1. skupini također drugo mjesto osvojila je Barbara Kauzlarić (mentorica Ana Ramšak) iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

Sudionici natjecanja pohvali su gostoljubivost i odličnu organizaciju, za što je u prvom redu zaslužna Marina Markić, ravnateljica OŠ Ivan Mažuranić. Učenici su obišli i Vukovar, gdje su uz stručno vodstvo prof. Aleksandra Durmana saznali puno o vučedolskoj kulturi, a iz predavanja prof. Ante Nazora saznali više o Domovinskom ratu u Vinkovcima. M. Kokaj

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike