Dome slatki dome
NEKOLIKO PRAVILA ZA UREĐENJE ZELENOG KUTKA

Balkon kao botanički raj
Objavljeno 28. travnja, 2016.

Iako su jednogodišnje biljke čest izbor za balkon, možete posaditi višegodišnje i unijeti ih unutra zimi.

Bez obzira na to gdje živite, uvijek treba naći prostora za cvijeće. Ako stanujete u gradu, možete napraviti opuštajući otvoreni prostor tako što ćete izabrati lijepe posude i biljke, a boravak na balkonu sigurno će vas oraspoložiti.

Stručnjaci savjetuju nekoliko pravila koja se odnose na uređenje vrta i balkona:

Koristite različite veličine balkonskog bilja da stvorite vizualno zanimljiv prostor. Ponavljajte biljke ili ih grupirajte duž cijelog balkona.

Vizualno smanjite gužvu izborom posuda koje se uklapaju u okolinu.

Drveće i grmići neka budu pozadina, a naglasak dajte raznobojnom cvijeću. Kreirajte žarišne točke tako što ćete koristiti svjetlije boje ili zanimljive oblike i teksture. Pri sađenju biljaka na balkon razmotrite pogled iz unutrašnjosti sobe ili kuće. Sadite u viseće i zidne posude, to će vam povećati prostor. Ako prostor i zgrada dopuštaju, stavite policu s cvjetnim posudama, stavite kuke na zidove, ili postavite montažni zid, što će uštedjeti prostor. Izaberite drveće i grmlje koje ima zanimljiv izgled sva četiri godišnja doba, ono koje cvjeta u proljeće, u ljeto je zeleno, na jesen mijenja boju i otpada, a pokazuje zanimljivu koru zimi.

Uzmite u obzir uvjete svojeg balkona kada birate biljke: vjetar, težinu posude, pristup vode i odvod. Pri planiranju prostora počnite skicirati. Ucrtajte arhitektonske karakteristike svog balkona: prozore, vrata, ogradu i zidove. Koristite ovaj početni korak da biste dobili osjećaj koliko imate prostora za biljke ili žardinijere i vrtni namještaj. Ostavite dovoljno prostora da se može kretati i uživati u balkonu. Koristite različite kombinacije svake godine, nemojte očajavati ako vam neka biljka ne uspijeva. Iako su jednogodišnje biljke čest izbor za balkon, takođe možete posaditi višegodišnje i unijeti ih unutra zimi. Biljke čak možete ostaviti u žardinijerama i zaštititi najlonom.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike