Dome slatki dome
MIROSLAV KOS, UZGAJIVAČ MALIH ŽIVOTINJA IZ PETLOVCA

Brame se drže za ukras, a uzgoj je izazov
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Da bi zablistala na izložbi, bramu ne smijete puštati na kišu ili rosnu travu, da se ne ošteti perje na “gaćama”

Vezani članci

4. MEMORIJAL “DAVOR MIKULIĆ“ U BIZOVAČKIM TOPLICAMA

Specijalna izložba njemačkih ovčara - Hondo najljepši pas izložbe

Miroslav Kos iz Petlovca male životinje drži odmalena, a izlagati je počeo davne 1985., kada se i učlanio u udrugu “Baranja”.

- Najprije sam držao golubove francuske mondene. U progonstvu sam počeo uzgajati listonoše, a natječem se s listonošama bez prestanka od 1994. Tada sam živio u Zagrebu, a golubove sam držao kod kolega Vlade Pavišića i Ivana Kranjčine. U Baranju se vraćam 2002. i odmah počinjem gradnju golubinjaka za listonoše, a 2007. pravim peradarnik sa strehom i ispustima. Uskoro su stigle kokoši pasmine brama, bijelo-crne kolumbijske, iz Mađarske. Iste godine nabavljam i kuniće bečke plave, a 2010. sam s bratom posjetio Europsku izložbu brnskih gušana u Essenbachu te kupujemo brnske gušane: crne, crno-tigraste, crno-srcaste i plavo-srcaste. S europske izložbe iz Leipziga 2012. osim brama i bečkih plavih donosim i patuljastog australorpa - kaže Miroslav Kos.

Brama svojim izgledom, visinom i masivnošću fascinira ljubitelje peradi diljem svijeta.

- Brame držim isključivo radi ukrasa, a izazov mi je i uzgoj, koji nije jednostavan. Pijetlovi su visoki i krupni, to im je problem pri oplodnji, pa je dosta neoplođenih jaja. Prvih godina znao sam izleći samo par pilića, a inkubator sam punio dva-tri puta. Drugi je veliki problem uzgoj pilića, koji zbog brzog rasta zahtijevaju kvalitetnu hranu bogatu mineralima i vitaminima. Ako se pilići ne hrane pravilno, usprkos genetskoj predispoziciji, ne dobijete kvalitetne primjerke, ne onakve kakvi nas oduševljavaju na izložbama. Kad odraste, bramu možete držati kao i svaku drugu kokoš, ali se ne smije miješati s drugom peradi. Da bi zablistala na izložbi, bramu ne smijete puštati na kišu ili rosnu travu, da se ne ošteti perje na gaćama. Upravo je priprema za izložbu izazov uzgajivačima brama - objašnjava uzgajivač.

Voli kupovati direktno od uzgajivača, kada vidi kompletno jato ili stado i kada postoji mogućnost biranja životinja.

- Ponekad je jako teško uopće dogovoriti posjet eminentnim uzgajivačima, ali ja, na sreću, imam više pozitivnih iskustva. Od takvih životinja kao uzgajivač mogu se nadati uzgoju lijepih i kvalitetnih primjeraka, koje volim izlagati na našim klupskim izložbama, kao i na državnim izložbama, gdje sam osvajao vrijedne nagrade. Velika mi je želja izlagati na europskim specijalkama, ali zbog financijske situacije ograničen sam samo na nabavu životinja za osvježenje krvi u Njemačkoj, a sam put u Njemačku je skup, kao i životinje koje se kupe. Kada nekome tko nije uzgajivač pričam gdje sam bio, što sam kupio i koliko to košta, veli da nisam normalan - objašnjava Miroslav.

Na sreću, ima razumijevanje supruge Marice i kćeri Antonije, koje, doduše, ne sudjeluju u uzgoju, ali kada je spriječen, uskaču i nahrane životinje. Kada je cijela obitelj odsutna, uskače brat Dražen. Bez takve podrške, kaže, uzgoj bi bio nemoguća misija. Uzgojiti prije svega zdrave i lijepe životinje Miroslavov je cilj, a uzgajivačima početnicima i svima koji trebaju savjet rado će pomoći - može ga se dobiti na telefonski broj 091/176-88-35 ili 031/747-189. (J.Kn.)

Vrhunsko podrijetlo

“Krv ne laže” i “Uzgoj s lošim životinjama je uzaludan” dvije su često citirane izjave njemačkih uzgajivača listonoša i Miroslavova vodilja kao uzgajivača. Svoje je životinje nabavio od vrhunskih njemačkih uzgajivača - brame su od Volkmara Koniga, višestrukog europskog i njemačkog majstora uzgoja. Brnski su gušani stigli od Erwina Sedlmeiera, predsjednika Europskog kluba brnskih gušana i višestrukog klupskog majstora, i Fritza Kleinea. Bečki plavi kunići su od Kaia Baringhausena, europskog majstora uzgoja i dva puta vicemajstora Njemačke. Kokice pasmine patuljasti australorp su od Guntera Meizena, uspješnog uzgajivača iz Njemačke.

Pilići

brame zbog brzog rasta zahtijevaju kvalitetnu hranu bogatu mineralima i vitaminima

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike