Novosti
SSSH O TRŽIŠTU RADA

Za radno mjesto borit će se unuci, bake, djedovi i migranti
Objavljeno 27. travnja, 2016.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ustvrdio je u utorak, komentirajući izjave ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić, kako je smjer mirovinske reforme i tržišta rada takav da će se uskoro za radno mjesto boriti ne samo unuci, djedovi i bake, nego i radnici migranti, što će dovesti do pada cijene rada.

Netočno je da među 280.000 nezaposlenih nije moguće naći 115.000 ljudi za rad u turizmu, nego ni ova Vlada ne vodi politiku zapošljavanja. Hrvatska ima niz institucija i upravnih tijela koja se bave tržištem rada, ali djeluju kao “paralelni svjetovi”, ističe SSSH u priopćenju.

Vlada bi morala voditi politiku zapošljavanja kao integriranu politiku, povezanu s ekonomskom, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom, mirovinskom, investicijskom itd. politikom, koju prate mjere i potpore slabije zapošljivim kategorijama radnika. Još od 2003. godine Zakon o radu sadrži fleksibilan oblik ugovora o radu za stalne sezonske poslove na temelju kojega obveze za radnika izvan sezone gotovo u cijelosti preuzima država, no u Hrvatskoj ih je samo 700 do 800 sklopljenih, upozorava SSSH.

Zašto poslodavci radije sklapaju ugovor o radu na određeno vrijeme i svake godine kukaju da nemaju radnike za sezonu - zato što je radnik migrant spreman raditi za nižu plaću i u težim uvjetima rada bez suvišnih pitanja i učlanjivanja u sindikat, a Vlada uredno otvara granice za takav jeftiniji i fleksibilniji rad, navodi sindikat. Također, zašto Vlada ima dvostruke kriterije pa je za 2016. odobrila uvoz zavarivača i brodomontera, ali ne uvozi, primjerice liječnike, nego ih je spremna dodatno platiti.

SSSH podsjeća da je sve prethodne vlade upozoravao na posljedice mirovinskih reformi iz 1999. i 2002. godine, no oglušile su se s obrazloženjem: “Mi smo dobili izbore, odgovorni smo, znamo što radimo”, i to pod utjecajem tzv. neovisnih stručnjaka i financijske industrije, jedinih koji su se okoristili tim reformama, ističe SSSH.(H)

Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto