Osijek
PRVI PUT NAGRADA ZA TEHNIČKE ZNANOSTI STIŽE U OSIJEK

HAZU-ova godišnja nagrada Draganu Kovačeviću
Objavljeno 27. travnja, 2016.

Među imenima dobitnika nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu nalazi se i jedno osječko.

Dr. sc. Dragan Kovačević, redoviti profesor na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera, dobitnik je nagrade za područje tehničkih znanosti. Zanimljivo, ovo je prvi put da nagrada u ovom razredu dolazi u Osijek.

Kovačević ju je, prema obrazloženju HAZU-a, zaslužio za djela nastala u proteklom petogodišnjem razdoblju, od 2011. do 2015. godine, a među kojima se ističe njegova knjiga “Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica” u izdanju matičnog fakulteta. To je djelo ocijenjeno kao jedinstveno na nacionalnoj razini iz područja unapređivanja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda.

- Iako sam prije nepunih godinu dana dobio Državnu nagradu za znanost, koja je formalno jača, ova mi je nagrada posebno važna jer se odnosi na rezultate istraživanja i znanstvena postignuća u proteklom petogodišnjem razdoblju, upravo kada sam službeno napustio politiku. Bio sam dodatno motiviran za znanstveni rad i želio pokazati da nisam dio kompromitiranog sustava vrijednosti koji je nametnula politička elita, a koji je doveo do egzodusa mladih ljudi iz Hrvatske - rekao je za Glas Slavonije Kovačević. Ističe kako prenošenjem znanstvenih spoznaja na studente želi kao sveučilišni nastavnik i znanstvenik pridonijeti njihovoj edukaciji, ali i motivirati ih da ostanu u Hrvatskoj i stvaraju i izgrađuju svoju, a ne tuđu zemlju. No, u situaciji u kojoj je Hrvatska prema proračunskim ulaganjima u znanost i istraživanje na začelju Europske unije s manje od 0,9 posto bruto društvenog proizvoda, Kovačević je svjestan kako ne možemo izumiti novi space shuttle...

- Zato smo više fokusirani na istraživanja koja se mogu implementirati u praksi i kojima našim proizvođačima možemo pomoći u rješavanju konkretnih problema u proizvodnji. Također, povezivanjem s istraživačkim timovima u drugim institucijama i uz manje sredstava mogući su sinergijski učinci - kaže Kovačević.

Dodjela nagrade bit će u petak u Zagrebu, u okviru svečane sjednice u povodu Dana Hrvatske akademije. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana