Regija
POSAO MJEŠTANIMA, PRIHOD OPĆINI BABINA GREDA

Amerkanci i Nijemci žele
ulagati u geotermalni izvor
Objavljeno 27. travnja, 2016.
Investicija grupacije Unit u Babinoj Gredi bila je preporuka novim ulagačima

BABINA GREDA – Poznati koncern iz Njemačke i ulagački fond iz Amerike, čija imena načelnik Babine Grede za sada još ne želi iznositi u javnost, ali naglašava da je riječ o ozbiljnim i velikim ulagačima, poslali su pisma namjere za stavljanje u funkciju gospodarske zone u Babinoj Gredi s geotermalnim izvorom. Rezultat je to rada tvrtke Geotermalni izvori d.o.o. za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina sa sjedištem u Babinoj Gredi, koju su zajednički osnovale Vukovarsko-srijemska županija i Općina, a koja već tri godine radi na pripremi projektne dokumentacije i stvaranju preduvjeta za dolazak investitora.

Nijemci stižu u svibnju

Nakon što su istraživanja iz sredine 80-ih godina prošlog stoljeća uputila na mogućnost postojanja značajnih količina geotermalne vode na području općine, taj je potencijal dugo bio zapostavljen i izvan funkcije. S razvojem modernih tehnologija, ali prije svega svijesti o nužnosti održivog razvoja, prirodni je potencijal ponovo postao aktualan i uvršten je u sve strateške razvojne dokumente Općine i Županije. Od osnivanja tvrtka je poduzela niz aktivnosti u smislu prikupljanja dokumentacije vezane uz bušotinu (Inini podaci, razne studije vezane uz mogućnosti korištenja geotermalne energije...) kako bi se utvrdilo stvarno stanje i što sve nedostaje za početak realizacije projekta. Iako se o geotermalnom izvoru u Babinoj Gredi govori već godinama, pa se i mještani već znaju našaliti na vlastiti račun i reći “o'ladit će nam se voda dok pokrenemo geotermalni izvor”, općinski načelnik Josip Krnić zadovoljno ističe da priča ide u dobrom smjeru i da se sredinom svibnja očekuje dolazak glavnog vlasnika golemog njemačkog koncerna.

- Sada nam je najvažnije riješiti najveću prepreku, a to je činjenica da je 47 hektara zemljišta oko bušotine u vlasništvu RH i mi tražimo da ga država dodijeli Općini. O tome smo nedavno u Vukovaru razgovarali s ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. Naime, u zakonu je odredba u kojoj stoji da se, ako postojeće poduzetničke zone u krugu od 50 kilometara nisu popunjene s više od 50 posto, druga zona ne može otvoriti na tom području, što je slučaj u našem okruženju. Našu zonu baziramo na geotermalnoj vodi, koja će se koristiti u sljedećih 50 godina, i to nam je glavni argument na temelju kojega smatramo da Babina Greda mora dobiti tih 47 hektara zemljišta na raspolaganje. Puno ćemo brže i ekspeditivnije nove investitore riješiti mi kao lokalna zajednica, po istom principu kao što smo to odradili sa stranim investitorima grupacije Unit - smatra Krnić.

Zadovoljno ističe da je ministar najavio promjenu tog zakona i donošenje dodatnih klauzula, pri čemu će zadužiti državne tvrtke da se u zoni uredi infrastuktura, električna energija, vodovodna mreža i pristupne ceste. A u tom slučaju, napominje Krnić, načelnik preuzima odgovornost da će u roku od pet godina zona zaživjeti.

Natječaj u Frankfurt Allgemeine Zeitungu

- Čim zemljište prijeđe u općinsko vlasništvo, pokrećemo proceduru objave međunarodnog natječaja u Frankfurt Allgemeine Zeitungu, u specijaliziranom listu, gdje ćemo objaviti i plan zone. Imamo izrađenu studiju na 800 stranica, u kojoj je sve detaljno razrađeno, od proizvodnje rajčice do akvakulture, odnosno uzgoja soma, jegulje..., dakle, projekt postoji. Imamo idejni plan, tu su i toplice, hipodrom, jahaonica i uzgajalište konja lipicanske pasmine, staklenici - otkriva Krnić.

A nakon raspisivanja natječaja, u roku od godinu dana, očekuje potpisivanje ugovora i ustupanje prava građenja investitorima, od čega će Općina imati dodatan prihod. A tu je i otvaranje brojnih radnih mjesta i rješavanje gorućeg problema ne samo Babine Grede nego i okolnih naselja.

Napominje da je tvrtka Geotermalni izvori na čelu s velikim stručnjakom u izradi europskih projekata, mr.sc. Sašom Devićem, odradila izuzetno zahtjevan i kvalitetan posao.

- Kada smo to sve dali investitorima, ostali su paf. Njihovi konzultanti dolazili su da sve provjere i sami se uvjere, a ta priča traje već tri godine. A investicija grupacije Unit u Babinoj Gredi, koja je na pola puta, bila nam je zapravo dobra preporuka i referenca kojom smo se mi kao mjesto afirmirali, jer su ljudi zaključili: kada su ondje mogli ulagati Belgijanci i Turci, zašto ne bismo mogli i mi? Projekt smo predstavili u Bruxellesu i na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u Parizu i posložila se priča… - zaključuje Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
MOGUĆA MILIJUNSKA ULAGANJA

Geotermalni izvor kod Babine Grede otkrila je Ina u potrazi za naftom. Od središta sela udaljen je samo kilometar, a pretpostavlja se da je po izdašnosti i energetski kvalitetniji od izvora uz koje su sagrađene neke najpoznatije hrvatske toplice. Prema rezultatima mjerenja, najproduktivniji interval je na dubini od oko 2055 metara. U tom proizvodnom dijelu izmjerena je maksimalna temperatura od 121,1 ºC u laganom porastu. Riječ je, napominje Krnić, o prirodnom bogatstvu koje je neprocjenjiv potencijal za razvoj, privlačenje investitora i milijunska ulaganja na tom području.

Studiju na 800 stranica

“Geotermalni izvori” predstavili su u Bruxellesu i Parizu

U poduzetničkoj zoni državne tvrtke uredile bi infrastrukturu, a Općina se obvezuje da će u pet godina zaživjeti

Od struje do jegulje

“Investitori unutar zone sami projektiraju sve ono što žele, ne moramo mi raditi parcelaciju zemljišta, oni sebi sami slažu sadržaje i uređuju zonu kako njima odgovara, i to je uvijek velika prednost. A mi smo suport oko dovođenja struje, vode, prilaznih cesta” kaže Krnić.

Investitori su, napominje, zainteresirani za kompletan razvoj cijele zone. Objašnjava: “Kada se geotermalna voda ohladi, ona je pitka, potpuno zdravstveno i bakterološki ispravna. Kada se iskoristi za elektranu od jednog megavata, pogodna je za staklenike, dio vode se odvaja za uzgoj slatkovodne ribe. A moram spomenuti da je kilogram sušene jegulje na amsterdamskom tržištu 50 eura”, ističe.

Kada se geotermalna voda ohladi, ona je pitka, zdravstveno i bakterološki ispravna ispravna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura