Regija
VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Unaprijedili smo vinski,
na redu je cikloturizam
Objavljeno 27. travnja, 2016.

Ruralni turizam zauzima posebno mjesto u razvoju Osječko-baranjske županije, a njegova važnost ogleda se u interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranja tradicije, tradicijske gastronomije i turističkih usluga te korištenju već postojećih resursa.

Ruralni turizam danas je najprepoznatljiviji posebni oblik turističkih usluga, kojemu se u Županiji daje veliko značenje poglavito zbog kompleksnosti usluga i daljnjeg razvoja ruralnih područja.

Osječko-baranjska županija posljednjih je godina u samom vrhu u razvoju turizma među kontinentalnim županijama, što potvrđuju i egzaktni podaci, poput porasta broja noćenja. Na našem području sve je više registriranih proizvođača autohtonih proizvoda (kulen i sir), čiji su objekti opremljeni i sredstvima iz županijskog proračuna. Osobito je unaprijeđen vinski turizam, što dokazuju više od 1100 hektara novih vinograda, četiri vinogorja, 12 proglašenih vinskih cesta, koje čine poseban oblik ponude poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda vinorodnog područja, te veliki broj manjih proizvođača kvalitetnih vina, čiji je potencijal takav da u sljedećim godinama oko 50 posto hrvatske proizvodnje vina može biti s područja naše županije.

Snažno se razvija i lovni turizam, koji odlikuje iznimno bogatstvo divljači i uređena lovačka infrastruktura, ali i cikloturizam, koji je noviji oblik turističke ponude, a njegove razvojne mogućnosti su velike, pa su ulaganja i očekivanja tomu prilagođena. Vrhunac promocije cikloturizma bilo je nedavno sudjelovanje na međunarodnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia, koja je startala upravo iz Osijeka.

Uz prirodna bogatstva, očuvanu tradiciju i kulturnu baštinu, razvoj ruralnog turizma zasniva se i na nizu manifestacija na kojima se pokazuju bogatstvo običaja, nošnji i folklora, kao i poljoprivrednih proizvoda seljačkih domaćinstava proizvedenih na tradicionalni način. Upravo je u tijeku manifestacija 8. Dani vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije, jedna od najznačajnijih promotivno-turističkih manifestacija.

Osječko-baranjska županija kontinuirano ulaže velike napore i sredstva za daljnje unaprjeđivanje turističke ponude, što se očituje i u stalnoj financijskoj potpori projektima Turističke zajednice Županije, ali i u velikim turističkim projektima kao što su luke za putničke brodove u Batini i Aljmašu. Sustavnim pristupom i aktivnostima težimo najvišem cilju, a to je stvaranje prepoznatljive turističke destinacije.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike