Novosti
REGIONALNA ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

Civilni sektor se marginalizira
Objavljeno 25. travnja, 2016.

Iz Regionalne organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) Karlovac u nedjelju su ocijenili zabrinjavajućim stanje u civilnom sektoru koji se marginalizira i urušava, a otvorili su i pitanje stručnosti povjerenstava za evaluaciju projekata na natječajima lokalnih samouprava.

U priopćenju podsjećaju kako je prošlogodišnjom vladinom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro propisano da za evaluaciju projekata budu zadužene stručne osobe, a ako ih lokalne sredine nemaju, trebaju platiti uslugu osoba s certifikatom evaluatora. Njihovu stručnost, međutim, ne određuju načelnici, gradonačelnici i drugi lokalni moćnici, već za posao evaluacije mogu biti angažirane samo one osobe koje imaju certifikat evaluatora, dodaju. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić smatra da je došlo vrijeme da civilni sektor organizira civilni nadzor nad radom (ne)stručnih povjerenstva, a umjesto toga, kaže, očigledno je da su političke strukture počele nadzirati civilni sektor.

Tomšić upozorava da u sektoru zaštite potrošača to znači da ni nacionalni ni lokalni moćnici ne žele informirane i educirane potrošače, ne poštuju Zakon o zaštiti potrošača i ne provode Nacionalni program zaštite potrošača, što je "protuustavno i opasno".(H)

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost