Novosti
BOLNICE VRAĆENE OSNIVAČIMA

Karlić ravnatelj vinkovačke, a Aleksijević, Maslovara ili Arežina vukovarske bolnice?
Objavljeno 25. travnja, 2016.

Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, za mjesec bi dana trebale, nakon što su njima od 2012. godine upravljali sanacijski upravitelji, u natječajnom postupku dobiti nove ravnatelje.

Naime, hrvatske su bolnice, pa tako i one u Vukovaru i Vinkovcima, a kojima gravitira blizu 200.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, vraćene pod okrilje županija kao osnivača. Uslijedilo je to nakon što je Vlada RH na svojoj sjednici početkom travnja donijela odluku o obustavi postupka sanacije hrvatskih bolnica jer se, naime, pokazalo da je sanacija 31 zdravstvene ustanove, među kojima i sedam u Slavoniji, doživjela krah. Pokazalo se da su bolnice tijekom sanacije proizvele dodatna dugovanja. Tako je vinkovačka bolnica 31. prosinca 2012. godine imala obveze od 53,58 milijuna kuna, a na kraju 2015. godine 68,98 milijuna kuna, dok je u sanaciju uloženo 62,33 milijuna kuna. Vukovarska bolnica je u 2013. godinu i sanaciju ušla uz ukupne obveze od 36,19 milijuna kuna, a iako je iznos sanacije te bolnice iznosio 48,93 milijuna kuna, početak 2016. ta je bolnica dočekala s obvezama od 56,4 milijuna kuna.

Kada je u pitanju svih sedam slavonskih bolnica – Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća županijska bolnica Požega s pripojenom bolnicom Pakrac, Bolnica “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu, kojoj je pripojena Opća bolnica Nova Gradiška, KBC Osijek, Opća bolnica Virovitica, Opća županijska bolnica Našice – njihove su se ukupne financijske obveze od početka sanacije 31. prosinca 2012. godine do, dakle, 31. prosinca 2015. godine povećale za 218,62 milijuna kuna, iako je u njihovu sanaciju 2013. i 2014. ukupno uloženo oko 516 milijuna kuna.

–Vlada RH donijela je odluku o obustavi sanacije, što podrazumijeva i kraj mandata sanacijskih upravitelja, dok se ingerencija nad bolnicama vraća osnivačima, odnosno županijama. S time da u Vukovarsko-srijemskoj županiji poduzimamo sada i potrebne korake – kazao je predsjednik vukovarsko-srijemske Skupštine Antun Žagar.

Inače, neslužbeno se u Vinkovcima, kao najizvjesniji kandidat za ravnatelja tamošnje bolnice, spominje Mladen Karlić, liječnik internist i gradonačelnik Vinkovaca. Kao njegov zamjenik spominje se sadašnji v.d. ravnatelja bolnice, anesteziolog dr. Krunoslav Šporčić. Za vukovarsku pak, bolnicu teško je doći do konkretnih imena. Govorka se o više kandidata, no najčešće se priča o ortopedu dr. Zoranu Aleksijeviću i “otorincu” dr. Siniši Maslovari, a navodno nije iskjučeno i da na mjestu ravnatelja bude sadašnji sanacijski upravitelj Davor Arežina. S.Butigan

imenovanje upravnih vijeća

Na sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije bit će imenovana i upravna vijeća dviju županijskih bolnica. “Upravna vijeća čine tri člana ispred osnivača i četiri člana iz redova djelatnika bolnica. Potom će predsjednici upravnih vijeća, čim se oforme, donijeti odluku o raspisivanju natječaja za imenovanje ravnatelja bolnica u Vukovaru i Vinkovcima. Rok za raspisivanje natječaja je 15 dana kako bi bolnice što prije dobile ravnatelje i mogle normalno funkcionirati”, naveo je predsjednik vukovarsko-srijemske Skupštine Antun Žagar.