Crna kronika
PREDATOR (37) PROGANJAO DJEVOJČICE I SKIDAO DJEČJU PORNOGRAFIJU

Djevojčice ga “odprijateljile” s Fejsa pa im pravio lažne profile s golim fotografijama
Objavljeno 25. travnja, 2016.
Zbog kontakata s djevojčicama, 37-godišnjak je napravio 14 lažnih profila

Koliko je opasno ostaviti djecu da bez nadzora lutaju bespućima interneta, svjedoči slučaj sada 37-godišnjaka iz Slavonije. Sudi mu se zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te povredu privatnosti djeteta.

Optužuje ga se da je na Facebooku napravio lažne profile. Glumeći dijete, družio se s djevojčicama u dobi od 9 do 14 godina. Kada su ga one redom počele brisati s liste prijatelja, pravio bi im lažne profile na istoj društvenoj mreži i kao profilne fotografije postavljao fotomontaže. Uzimao bi njihove fotografije s originalnih profila, ali bi im fotomontirao gola tijela nepoznate djece i drugih osoba, te na iste fotografije pisao uvredljive sadržaje. Tako, ako bi ih bilo tko potražio na Facebooku, naišao bi na javne profile s vrlo ružnim fotografijama. Tako je proganjao najmanje pet djevojčica, a nekima je na slikama koje je fotomontirao “šminkao” lica.

Istražitelji su otkrili da je napravio čak 14 lažnih profila na Facebooku, a uz to imao je i više e-mail računa s kojih je iste profile napravio.

Na sudu se Slavonac branio da je bio tužan i ljut, jer više nisu htjele biti njegove prijateljice na Facebooku. Prije no što bi napravio lažne profile i fotomontaže slao bi im uvredljive poruke. Tužitelji smatraju da se sve događalo tijekom 2013. i 2014. godine.

Prema optužnici 37-godišnjak je od 1. svibnja do 24. kolovoza 2014. godine učestalo pristupao Facebooku, ali i pronalazio fotografije koje prikazuju djecu različite dobi u seksualno eksplicitnom ponašanju i njihove intimnje dijelove tijela. Fotografije je pohranio na svom računalu, a potom i na DVD. Kod njega su pronađene 32 takve fotografije. Zbog zaštite identiteta žrtava točno mjesto gdje se ovaj užas zbivao, te osobni podaci internetskog predatora, u tekstu nisu navedeni.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku, kaže kako je navedeni slučaj klasični modus operandi internetskih predatora. “Riječ je o bolesnome umu i kao što će svaki pedofil napraviti sve da dođe do žrtve, tako će i internetski predator imati načine da dođe do svojih žrtava”, istakao je Ramljak. Ne postoji ni jedna tehnička zaštita koja bi ovakve slučajeve spriječila, jer djeca se sama spajaju na Facebook bilo gdje. Ako im roditelji postave tehničku zaštitu kod kuće, djeca će se spojiti s mobitela, tableta, ili kod prijatelja.

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ističu da je prvo načelo ponašanja na internetu i društvenim mrežama – ne postavljaj svoje fotografije!

Sandra LACIĆ
PREDATORI ĆE UČINITI SVE DA ZADOBIJU POVJERENJE ŽRTVE

Tomislav Ramljak kaže da je vrlo teško spriječiti da djeca ne koriste Facebook, te da se treba najviše usmjeriti na to da roditelji uspostave dobar odnos sa svojom djecom. Roditelji moraju shvatiti da to nije toliko krivnja djeteta zato što je s druge strane predator manipulator koji zna na koji će način zadobiti povjerenje i pristupiti žrtvi. “Dječji um još ne može shvatiti da je s druge strane odrasla osoba koja se toliko može pretvarati. Djeca još nemaju razvijeno kritičko razmišljanje i nisu svjesna da doista postoje predatori, odnosno muškarci koji vrlo dobro znaju kako će vrbovati dijete, kako će se lažno predstaviti i steći djetetovo povjerenje. Najvažniji su tu odnos između roditelja i djetata te edukacija i roditelja i djece, da dijete, kad dođe do prve takve situacije, kaže – imam problem”, kaže Ramljak. Kako dalje dodaje, vrlo često se dogodi kada dođe to takvih situacija da roditelji kažu „pa nismo mogli vjerovati da se to događa kod nas“. To se događa svuda gdje postoji internet, a velik broj roditelja još je uvijek nezainteresiran za tu temu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana