Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: LYTHRUM SALICARIA L

Vrbica zaustavlja svako krvarenje
Objavljeno 25. travnja, 2016.
U nekim državama Europe rabi se kao čistač limfnog sustava

Druga imena su vrbica crvena, vrbica močvarna, vrbičica, vrbnica, potočnjak.

STRANI NAZIVI - engleski - Purple Loosestrife; francuski - Lythrum salicaire; njemački - Blut-Weiderich, Ähren-Weiderich - Rosen-Weiderich - Weiderich; slovenski - navadna krvenka; srpski - potočnjak, vrbica; talijanski - Salcerella comune.

U pučkoj medicini poznat je kao veliki lijek za zaustavljanje krvarenja, unutarnjeg i vanjskog.

Vrbica je trajna biljka s jakom četverouglatom stabljikom, s mekim maljama, naraste i do dva metra visine, sa sjedećim listovima koji su na vrhu naizmjenični, a donji nasuprotni lancetasti, na bazi srcoliki, prema vrhu suženi. Cvjetovi su modre boje, sa šest latica, šest lapova i dvanaest prašnika, smješteni na vrhu u grozdaste cvatove. Podanak je vertikalan, velik i drvenast. Plod je tobolac.

VRIJEME CVATNJE je lipanj - rujan.

Bez posebnog je mirisa, gorkog okusa.

RASTE u velikom broju na vlažnom tlu uz potoke, rijeke, jezera, u vlažnim šumama, močvara, na livadama.

Branje i prerada: mlade listove sabiremo za pripremu raznih variva i juha, a vršne dijelove biljke, za vrijeme cvatnje, za sušenje na toplom i zračnom mjestu. Cvjetove sabiremo za bojenje slatkiša i pića.

LJEKOVITI SADRŽAJ: treslovina, sluz, šećer, pektin, masti, eterična ulja, organske kiseline, salikarin, vosak, karotin, fitosterin, biljne sluzi, željezo.

Svaka biljka koja u sebi sadrži mnogo treslovine, tj. tanina i sluzi, u narodu se koristila kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja - vanjskog i unutarnjeg, zatim kod proljeva i kožnih oboljenja.

Osim toga, vrbica je imala mnogo primjena, kao:

l kod upalnih tegoba,

l upala ženskih genitalnih organa,

l kožnih bolesti, naročito onih koji se javljaju kao posljedica debljine kod muškaraca i žena i to ispod pazuha, na vratu i grudima, između butina, raznog svraba kože, ekcema, crvenila i izjedene kože, raznih rana, a poglavito onih od vena,

l kod uzbuđenih stanja živaca.

l kod krvarenja,

l kod svih proljeva,

l kod krvi u stolici.

Prašak od suhih cvjetova vrbice je tradicionalno sredstvo za zaustavljanje nosnog krvarenja. U cvjetovima ima oko 14 % tanina, u listovima oko 12 %, a u stabljici oko 8 % tanina. Također se rabi u kozmetici za njegu lica i tijela, te za liječenje raznih kožnih nečistoća.

Zapadna medicina korijen vrbice rabi u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba: za jačanje krvi i protiv upala, te proljeva, dizenterije, griže, krvarenja unutarnjih i vanjskih, raznih rana, čireva itd., a cvijet kao tonikum. U nekim državama Europe rabi se kao čistač limfnog sustava, za ispiranje grla kod raznih infekcija i influence, kod bakterijalne i amebične dizenterije, za ispiranje rana i očiju, kod gastrointesinalnih bolesti kao što su Crohnova bolest i iritativni Bowel sindrom (IBS), te kod šećerne bolesti.

Kontraindikacije: vrbicu ne bi trebale uzimati osobe s komplikacijama želuca, žuči te jetre.

Ivan LESINGER

Korijen vrbice je jak i mesnat te se jede kuhan, kao i mladi listovi koji su bogati kalcijem. Cvjetovi se dodaju raznim jelima kako bi jelu dali crvenu boju.

ČAJ

(za navedena oboljenja)

1 jušna žlica usitnjenih suhih cvjetnih vrhova, 2 dl vode

Priprema. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.

Uporaba. Piti 2-3 šalice čaja na dan, može zaslađenog medom.

SIRUP

(za dječje proljeve)

150 grama praška od cvjetova vrbice, 1 kg šećera, litra vode

Priprema. Vodom preliti prašak vrbice (toliko vode da ga pokrije) te močiti 24 sata, procijediti. Rastopiti u vodi šećer i dodati ekstrakt, tj. vodu u kojoj se močio prašak i kuhati na laganoj vatri, dok ne dobijemo gustu smjesu sirupa.

Uporaba. Uzimati 2-3 puta na da po jednu čajnu do jednu jušnu žlicu s čajem.

TINKTURA

(za navedena oboljenja)

200 g usitnjenih listova vrbice, litra 60-postotnog alkohola

Priprema. Listove močiti mjesec dana u alkoholu i procijediti.

Uporaba. Uzimati 2-3 puta na dan s čajem ili vodom 5-10 kapi tinkture.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI

Proljeće: Beru se mladi listovi za pripremu raznih variva i juha. Ljeto: uz listove beru se i cvjetovi, za pripremu čaja. Jesen: vadi se korijen koji kuhamo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike