Novosti
“POLJOPRIVREDA, DEMOGRAFIJA I NOVE TEHNOLOGIJE”

Do 2050. godine izgubit
ćemo 300.000 ljudi
Objavljeno 23. travnja, 2016.

Da nam se crno piše kada je demografija u pitanju znamo iz medija i vlastitog iskustva kada ispraćamo prijatelje i susjede koji odlaze u tuđinu, ali da su trendovi i statističke projekcije krajnje nepovoljni, to se saznalo u petak iz predavanja u vijećnici Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek demografa prof. dr. sc. Dražena Živića, voditelja Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Na skupu pod naslovom “Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije”, koji su zajednički priredili Hrvatsko društvo ekonomista, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i HGK Županijska komora Osijek, govorili su neki od najupućenijih iz redova znanstvenika i stručnjaka.

Nazočnim gospodarstvenicima, sveučilišnim nastavnicima i novinarima obratili su se prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Ivan Škorić, dopredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana i Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek. Goran Buturac s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o makroekonomskoj slici domaće prehrambene industrije, a prof. dr. sc. Dražen Živić o depopulaciji Hrvatske.

Demograf Živić istaknuo je kako negativni statistički trendovi počinju već 1958. godine, a nakon 1991. Hrvatska aktivno i ubrzano izumire nakon što je broj mrtvih premašio broj rođenih. Najgore stanje zabilježeno je prošle godine, ističe Živić, kada se u Hrvatskoj rodilo najmanje djece od kada se statistička istraživanja provode. Kada se tomu pribroje podatci i procjene o broju iseljenih, tada se situacija doima još katastrofičnijom. Prema njegovim riječima, razlika između onih koji su se u Hrvatsku doselili i onih koji su je napustili godišnje iznosi 30.000 ljudi. Najoptimističnije projekcije demografa govore da će Hrvatska do sredine stoljeća izgubiti 300.000 ljudi, a one najgore - čak 700.000 ljudi, istaknuo je Živić.D.Celing

IMA LI ŠTO POZITIVNO U POLJOPRIVREDI?

Ima li uopće išta pozitivno u našoj poljoprivredi, rezignirano je pitala Ana-Marija, studentica osječkog Ekonomskog fakulteta, sudionike panel-diskusije na kojoj su se iznosili problemi hrvatske poljoprivrede. Optimističan je odgovor dao Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, navodeći primjere iz prakse - trešnje proizvođača iz Slavonskog Broda koje izvozi u Veliku Britaniju ili egzotično voće i povrće poduzetnika iz Zagorja koje izvozi u Nizozemsku i druge zemlje EU. “Potrebno je stimulirati i motivirati mlade ljude i sve naše resurse usmjeravati u poticanje njihove znatiželje za novim i kreativnijim rješenjima, i onda možemo biti optimistični glede budućnosti naše poljoprivrede”, rekao je Jakelić.(R.P.)

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Internet mora biti dostupniji

ISPRAVITI NEPRAVDU, ZAUSTAVITI PAD KUPOVNE MOĆI

Sindikat znanosti želi 20 % povišice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ERGOVIĆ PREDSJEDNIK UPRAVE NEXE GRUPE

Krenuli smo prema proizvodnji
cementa koja neće štetiti okolišu

2

OBAVLJAJU SE SAMO HITNI POSLOVI

U štrajku i dalje 5000 djelatnika u pravosuđu

3

GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

Mikulić: Pravda spora, ali dostižna