Osijek
DAN PLANETA ZEMLJE

Najveća je atrakcija djeci bila
utrka smetlarskim triciklima
Objavljeno 22. travnja, 2016.
Davor Vić istaknuo je veliko značenje edukacije građana već od vrtićke i školske dobi

Neobične maskote od otpadnog materijala, brojni učenici iz čak 12 osnovnih škola s područja grada Osijeka, pozornica gdje su nastupili članovi Plesnog studija Shine i gdje su se dijelile nagrade, te još brojni drugi sadržaji zauzeli su jučer Trg Ante Starčevića.

U povodu Dana planeta Zemlje Osijek je već deseti put ukazao na važnost očuvanja okoliša, a tradicionalno su organizirane izložba maskota i triciklijada.

- Zadovoljni smo odličnim odazivom i vidimo da su iz godine u godinu sve bolji rezultati u pogledu zaštite okoliša, kao i smanjenju miješanog komunalnog otpada. To nastojimo održati neprestanim podizanjem kvalitete održavanja javne higijene, a vrlo je važna i edukacija građana, točnije svih korisnika, počevši od predškolske i školske dobi - rekao je Davor Vić, direktor tvrtke Unikom, koja je jučer organizirala zanimljivo okupljanje osnovnoškolaca i učenika srednjih škola, a što je podržao i Grad Osijek. Dogradonačelnik Denis Ambruš tako je istaknuo zadovoljstvo što je održan radno-rekreativni edukacijski program za mlade, a vrlo značajnom ocijenio je svijest o izgradnji ne samo održivoga grada i regije, nego cijelog planeta koji je potrebno prenositi na buduće generacije.

A koliko su ekološki osviješteni, pokazali su svi okupljeni učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, načinivši zanimljive maskote od otpadnog materijala. Najuspješnija je bila OŠ Frana Krste Frankopana s maskotom đerma, no valjalo je pokazati i snalažljivost i brzinu u triciklijadi u kojoj su se učenici natjecali u vožnji na triciklima Unikoma.

- Mi smo napravili plastično drvo i radio je cijeli razred, a pomogla nam je i učiteljica. Ja čuvam prirodu tako da ne bacam stvari u travu i na livade, a kad vidim da ima smeća, pokupim ga - rekla je Ana Trconić, učenica 3.b razreda OŠ “Sveta Ana”, dok nam je njezin školski prijatelj Rene Keri rekao da uvijek vodi računa o tome u koju kantu odlaže određenu vrstu otpada.

Ekološki osviješteni su i učenici 6.a razreda OŠ Ivana Filipovića, koji su mjesecima skupljali plastične čepove i od njih naposljetku načinili košare, jagode, kolače, slike i brojne druge predmete. I svi ostali okupljeni učenici, bez sumnje, uz edukaciju kako u školi tako i kod svojih obitelji ekološki su osviješteni, a da im na to treba ukazati, što je i cilj ove manifestacije, složio se i direktor Vić, čija je tvrtka zajedno s partnerima osigurala i novčane nagrade za najbolju maskotu. Nagrađeni su i najuspješniji u triciklijadi.

Marija MIHELIĆ

Tihana Škugor

referent zaštite okoliša u Unikomu

Visoka razina osviještenosti

Godinama održavamo radionice za škole i vrtiće, a djelatnost smo proširili na srednje škole i fakultete. Bitno je krenuti od najranije životne dobi, a moram reći i da su Osječani općenito jako odgovorni. Otkako smo krenuli s projektom plavih i žutih kanti, gotovo sto posto materijala čine papir i plastika. To govori o visokoj osviještenosti građana.

ODLAGALIŠTA ZAMJENJUJU REGIONALNI CENTRI

Davor Vić podsjetio je da odlagališta odlaze u povijest i saniraju se, a dolaze regionalni centri za odlaganje otpada i naknade za odlaganje.

- Radimo sve da troškovi budu što manji, a dakako, svim aktivnostima želimo podsjetiti na nužnost zaštite okoliša kako bi mladi nastavili svoju obvezu čuvanja grada i planeta Zemlje - zaključio je Vić.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike