Osijek
FESTIVAL ZNANOSTI SHAKESPEARE'S BIRTHDAY PARTY

Učenici “Tinke” okušali se kao šekspirijanci
Objavljeno 23. travnja, 2016.

U sklopu Festivala znanosti, profesori Filozofskog fakulteta priredili su niz aktivnosti koje su izvodili zajedno sa svojim studentima.

Ovaj put izdvajamo radionicu u OŠ Tin Ujević pod nazivom Shakespeare's Birthday Party, koju je organizirala doc. dr. Jadranka Zlomislić, uz pomoć izv. prof. dr. sc. Tanje Gradečak-Erdeljić i studentica s Odsjeka za engleski jezik i književnost, Mirne i Martine Pucelj. Domaćini su bili osmi i sedmi razredi, uz profesorice engleskog jezika Ivanu Kovač, Mirjanu Jerković i Jasenku Vajdić.

- Tema je ovogodišnjeg Festivala znanosti Znanost i umjetnost, jer riječ je o dvama područjima koja imaju mnogo zajedničkih točaka, među njima postoji simbioza i ne treba ih razgraničavati. Osim toga, u 2016. godini obilježava se 400 godina od smrti Williama Shakespearea. Na ovoj smo radionici tražili odgovore na pitanja zašto je Shakespeare još uvijek aktualan, razgovarali o emocijama, sjajno opisanim u njegovim djelima, poput ljubavi, zavisti, ljutnje. Shakespeare je bio i lingvist, osmislio je više od 2000 riječi i izraza engleskog jezika, a one su postale univerzalne i prihvaćene u mnogim jezicima svijeta - kaže izv. prof. dr. sc. Tanja Gradečak-Erdeljić.

Učenici OŠ Tin Ujević pokazali su da su izvrsni Englezi, jer su znali sve fraze koje su im profesorice s Filozofskog fakuleta zadale, a naša sugovornica dodaje da su izvrsni i u glumi na šekspirijanskom engleskom. “Nadamo se da će ih ova radionica potaknuti da u srednjoj školi i kasnije čitaju Shakespeareova djela te gledaju predstave rađene prema njegovim dramama i komedijama”, ističe prof. Gradečak-Erdeljić.

Vesna LATINOVIĆ
SPEAKER'S CORNER

Uz to, zanimljiva je bila radionica Speaker's Corner, na Trgu slobode, i na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, osmišljena poput sličnih događanja u londonskom Hyde parku. O znanosti i umjetnosti u suvremenom društvu s prolaznicima su razgovarali studenti s Odsjeka za engleski jezik i književnost: Damir Sekulić, Barbara Bece, Monika Merkaš, Dragan Hardi, Zvonimir Prpić, Izabela Tomakić i Josip Vincetić, uz pomoć izv. prof. dr. sc. Tanje Gradečak-Erdeljić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike