Regija
VUKOVARSKI 8. FESTIVAL CVIJEĆA ŠARENILOM PRIVUKAO BROJNE POSJETITELJE

Cvijećem zasadili i čiklju
Objavljeno 23. travnja, 2016.

VUKOVAR – Festival cvijeća, koji se u Vukovaru, na platou pokraj rijeke Vuke u središtu grada, održava 8. godinu zaredom, jučer je šarenilom i mirisima raznolikih biljaka privukao brojne posjetitelje. Poglede je pritom plijenila i izvorna dunavska čiklja zasađana cvijećem, a koja je ovogodišnji zaštitni znak festivala, nakon što je to prošle godine bila cvjetna Guliverova cipela iz radionice tvrtke “Borovo”.

– Trodnevni Festival cvijeća u Vukovaru je izložbeno-prodajnog karaktera, a sa svojom ponudom stiglo je 25 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić koja je, uz Grad Vukovar, i organizator cvjetnog festivala što ga je, ispred okupljenih Vukovaraca, otvorio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Osim proizvođača raznolikog cvijeća, sadnica ukrasnog bilja i stabala, na vukovarski festival došli su i izrađivači raznih rukotvorina, poput pletenih košara iz Bizovca, proizvoda od kamena, domaćih sapuna, ukrasnih predmeta...

Mnogi su pak posebno zastajali ispred štanda prepunog kaktusa. Janko Čordaš iz sela Petrovaca u vukovarskoj okolici uzgaja ih gotovo cijelog života i dosad ih je skupio – nevjerojatnih 30.000.

– Uzgajam kaktuse u dva staklenika. Sad mi je 85 godina, a počeo sam ih uzgajati kad sam se oženio, imao sam tada 18 godina. I supruga i ja zaljubljenici smo u kaktuse, u cvijeće – kazuje taj Petrovčanin čiji hobi, reći će, zahtijeva dosta i znanja i posla i ljubavi. Svima koji zastanu pokraj njegova štanda rado će objasniti da kaktusi, unatoč vjerovanju da vole više sunca, bolje uspijevaju u sjeni, i s malo zalijevanja.

– Ali nije to jeftin hobi. Koliko sam skupio vrsta kaktusa, ne mogu ni izbrojiti. Kad cvjetaju, to je prelijepo i naknada za sav trud – otkriva uzgajivač Čordaš, koji je na Festival cvijeća u Vukovaru, osim desetaka kaktusa za prodaju, donio i primjerke koji nisu za prodaju, a koji pod njegovom pažnjom rastu već 30-ak godina!

Osim s pokojim kaktusom u vrećici, mnogi su Vukovarci već s prvog dana Festivala cvijeća kući otišli i s proljetnicama prekrasnih mirisa ili sadnicama ukrasnog drveća. Sanja Butigan

Janko Čordaš iz Petrovaca dosad je skupio – 30.000 kaktusa

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike