Regija
TAMBURE U VATIKANU IZ DONJE MOTIČINE I BENIČANACA

Papi zapjevali “Rajska
Djevo” i stavili mu peškir
Objavljeno 22. travnja, 2016.
Nakon službene audijencije Papa se spustio među Slavonce

BENIČANCI/DONJA MOTIČINA – “Bili su ovo dani koji su nas istinski oplemenili i kojih ćemo se sjećati kao jednih od najdirljivijih i najvažnijih dana u životu, jer upravo je nama pripala izuzetna čast da nas primanjem na svečanu audijenciju i druženjem s nama počasti osobno Sveti Otac u Vatikanu”, ispričali su nam jednodušno nakon povratka s puta po Italiji članovi HKD-a Izvor iz Donje Motičine i KUD-a Biseri Slavonije iz Beničanaca.

 

 

 

Idejni začetnik i organizator ovog putovanja bio je umjetnički voditelj ova dva KUD-a Stanislav Čamagajevac Sten, koji je oba KUD-a pripremao za odlazak i nastup na 8. Smotri folklora u Rimu, gdje se predstavilo po tridesetak članova svakog od slavonskih KUD-ova.

- Međutim, prije negoli smo krenuli na ovaj put, stupio sam u kontakt s Hrvatskim veleposlanstvom pri Svetoj Stolici, te ih zamolio da nam prigodom boravka u Italiji osiguraju i audijenciju kod Pape, što su nam vrlo rado i učinili. Tako smo se u srijedu, 20. travnja, zajedno s približno 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta, pojavili pred Svetim Ocem odjeveni u naše narodne nošnje. Smjestili su nas na počasno mjesto, gdje samo rijetki hodočasnici imaju priliku nazočiti kada su u Vatikanu. Bilo je to golemo, ali tek prvo iznenađenje koje nas je tamo čekalo - ispričao nam je još uvijek pod dojmom Stanislav Čamagajevac.

Osim svečane najave i pozdrava hrvatske skupine koja se ovdje našla, upravo je ovoj grupi oduševljenih Slavonaca pripala čast da na audijenciji uz tamburašku pratnju otpjevaju “Krist na žalu” i “Rajska Djevo Kraljice Hrvata”. Ove izvedbe toliko su ganule Papu da je nakon službenog dijela audijencije sišao među Slavonce i rukovao se s njima te proveo nekoliko minuta s njima u razgovoru i zajedničkom fotografiranju. Tom prigodom Beničančani i Donjomotičani Papi su stavili slavonski peškir oko vrata.

Nakon audijencije, dok su pjevali “Glory, glory aleluja”, hodočasnici su se zaustavljali i pjevali s njima. Dirljiv program okončali su plesanjem šokačkog kola ispred Hrvatskog veleposlanstva.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike