Magazin
TJEDNI OSVRT

Samo prazna fraza
Objavljeno 23. travnja, 2016.
Sindikati o Nacionalnom programu reformi kažu: Dostavili su nam samo natuknice bez objašnjenja

Vlada je proteklog tjedna predstavila Nacionalni program reformi. A o tim reformama već smo se toliko naslušali da više ne znamo ni što one znače i što je tu novo, što staro, a što baš onako bez veze. No, Nacionalni program reformi ipak zvuči nekako pompozno i strahovito ozbiljno i to još s velikim početnim slovom.

Nije da je narod pao u trans od ponavljanja ispraznih obećanja. Već smo čuli da Vlada od prodaje državne imovine ove godine planira namaknuti 500 milijuna eura. Pa je i Oreškovićev plan do kraja polugodišta smanjiti javni dug za 250 milijuna eura. Ponovljeno je da to planira napraviti kroz privatizaciju javnih poduzeća i prodajom tvrtki iz turističkog portfelja. Dokument sa svim tim natuknicama Vlada će do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji, a onda će tek Orešković shvatiti da je polugodište vrlo blizu i ako Vlada nastavi dosadašnjom brzinom, od posla neće biti ništa ne do kraja godine, nego ni za dvije.

Osim toga, kada smo već kod reformi, čudnovato je da prodaju državne imovine i podizanje kredita u inozemstvu Vlada stavlja na prvo mjesto njenih briljantnih poteza jer prodavati i dizati kredite znao bi i samo malo upućeniji ekonomski stručnjak. Ipak Oreškvić tvrdi da je plan kvalitetan. “Možda se neće sviđati svima, ali je fer, balansiran i bit će dobar za građane”, ponovio je samouvjereno premijer, ali isto tako govorio je i za ovogodišnji proračun u kojemu stručnjaci nisu otkrili ništa novoga i kvalitetnog što bi moglo pridonijeti izlasku zemlje iz krize.

Premijer, koji kao da i nije s ovog planeta, kazao je da je plan reformi predstavljen i socijalnim partnerima, a Vlada je, tvrdi, od njih u otvorenom dijalogu dobila “dobar input”. Sve u svemu, Orešković kao da ne prati ni medije, jer bi znao da sastanci s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom i nisu bili naročito produktivni jer se na njima uglavnom ukazivalo vodstvo samo dva ili tri sindikata, dok na jedan od skupova nije došao ni sam Petrov, nego im se obratio pismeno.

Stoga se ni sindikati ne slažu s premijerom pa o famoznom Nacionalnom programu reformi kažu: “Dostavili su nam samo natuknice bez objašnjenja.” Još navode da će se ključne promjene za građane zbiti u području mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali na njihovu štetu.

A poenta i jest baš u tome što već i svaka kumica na tržnici može zaključiti da Vlada osim natuknica i nema ikakva razrađena rješenja, jer da ih ima, valjda bi već nešto od konkretnih mjera i poduzela. Ovako, kada se vladajuća koalicija navodno već počela raspadati, bilo bi bolje da se raspadne što prije pa možda novi izbori ipak iznjedre nešto bolje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike