Svijet
UOČI TRIDESETE GODIŠNJICE NUKLEARNE KATASTROFE

Raspada se zaštitna barijera oko Černobila
Objavljeno 22. travnja, 2016.
Plan je sagraditi novi “sarkofag” vrijedan 2,1 milijardu eura, no novca nema dovoljno

Ukrajina će 26. travnja obilježiti 30. godišnjicu katastrofe u Černobilu, najveće nuklarne katastrofe u povijesti.

Tri desetljeća nakon te katastrofe stiže i katastrofično upozorenje - sadašnja zaštitna barijera, sagrađena u žurbi nakon katastrofe, ne smatra se sigurnom, jer bi se mogla urušiti. Očekuje se stoga da će međunarodna zajednica zatvoriti financijsku konstrukciju za stavljanje u funkciju nove zaštitne barijere, nešto viša od londonskog Big Bena. Nije jasno tko će financirati održavanje ovog "sarkofaga" koji bi trebao biti postavljen i pušten u rad 2017. godine. O tome će se vjerojatno raspravljati na sastanku donatora 25. travnja u Kijevu.

Točno na 30. godišnjicu, organizacija Tchernobyl Children International bit će prva nevladina organizacija koja će dobiti priliku govoriti na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Čelnica te organizacije Adi Roche, najavila je da će se u govoru založiti za brzi završetak zaštitne betonske konstrukcije koja bi trebala osigurati da iz oštećenog reaktora ne može procuriti radioaktivni materijal u idućih 100 godina. Radovi su počeli 2010. godine, a ova zaštitna barijera na koncu će koštati 2,1 milijardu eura. Novac je stigao iz 40 zemalja, EBRD-a, skupine G7 i Europske komisije, no nedostaje još 100 milijuna eura za čuvanje potrošenog goriva.

Adi Roche planira zatražiti i sredstva za odgovarajući nadzor hrane kao zaštitnu mjeru za ljude koji žive u regiji Černobila i ponovno uspostavljanje provjere radioaktivnosti za lokalno stanovništvo kako bi djeca i trudnice imale redovan nadzor. Ona planira zatražiti i zadovoljavanje potreba 600.000 do 700.000 takozvanih "likvidatora" Černobila. Riječ je o vojnicima, pilotima helikoptera, vatrogascima i inženjerima koji su slani u Černobil kako bi zaustavili curenje radijacije. Svi oni imali su slabu ili nikakvu zaštitu i prema svjedočenju jednog od njih, pet godina kasnije počeli su “padati kao muhe".

Oko pet milijuna Ukrajinaca, Bjelorusa i Rusa i dalje žive u područjima s visokom stopom radijacije.

U godini nesreće, 1986., raseljeno je 116.000 ljudi iz pojasa od 30 kilometara oko černobilske nuklearke, a u idućim godinama raseljeno je još 230.000 osoba. U ovu zonu vratilo se nekoliko stotina stanovnika i to nedugo nakon katastrofe, unatoč radijaciji i protivljenju ukrajinskih vlasti. U prosjeku oni danas imaju 75 godina, no u ovom "mrtvom" gradu rodila se 1999. godine samo jedna djevojčica - Marija.

Eduard SOUDIL
BROJ ŽRTAVA JE NEPOZNAT, JEDNI TVRDE 30, A DRUGI 1000

I danas traju rasprave o broju žrtava černobilske katastrofe. Znanstveni odbor Ujedinjenih naroda službeno priznaje samo 30 žrtava među operaterima i vatrogascima koje je ubila jaka radijacija odmah nakon eksplozije. Jedno osporavano izvješće Ujedinjenih naroda iz 2005. spominje, međutim, do 4000 potvrđenih, ili budućih smrti od posljedica u tri najpogođenije zemlje, dok je 2006. godine ekološka organizacija Greenpeace broj žrtava procijenila na 100.000.

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

Najčitanije iz rubrike