Osijek
PRODAVAČI IZLOŽILI DESETKE VRSTA I BOJA

Tržnicu zauzele sadnice: Najtraženije begonije, pelargonije, surfinije...
Objavljeno 22. travnja, 2016.

Travanj je mjesec kad gotovo polovinu tržnice zauzmu prodavači sadnica. Na radost brojnih ljubitelja cvijeća svih generacija, na osječkoj tržnici možemo slobodno reći da - nema čega nema. Sadnice mame raznolikošću boja i raznim vrstama i nije slučajnost da se na štandovima u svako doba mogu zateći brojni kupci.

Dugogodišnja prodavačica Jela Fluhar iz Darde, znalački je pojasnila da se u ovo vrijeme, sredinom travnja, pa sve do kraja svibnja, uglavnom traže pelargonije, bilo da su dvostruke ili jednostruke.

- Imamo desetak boja tzv. stojećih i puzećih pelargonija, dok su oni obični u tri boje - ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj. Vrlo su tražene i begonije, surfinije, ali i potunije. Zanimljivo je što ljudi uglavnom traže savjete od nas prodavača i nerijetko se raspituju o uvjetima u kojima određena vrsta treba biti - ispričala je Fluhar, dodajući da ne samo njezin, nego i druge štandove svakodnevno posjećuje i jači spol. Štoviše, dogodi se, kaže, da katkad suprug želi kupiti cvijeće, što samo pokazuje da je proljeće vrijeme kad se i muškrci, a ne samo nježniji spol, žele opskrbiti željenim vrstama cvijeća na svojim balkonima ili u vrtovima.

- Sadnice doista nisu skupe i kupila sam nekoliko vrsta. Volim cvijeće i ne propuštam priliku za ukrašavanje balkona. Godinama kupujem na tržnici i vrlo sam zadovoljna - prokomentirala je Osječanka koju smo zatekli u kupnji pelargonija.

I Fluhar potvrđuje da se cijene nisu mijenjale godinama, a sadnice se mogu kupiti već za tri kune. Inače, krajem svibnja očekuje se da će kupci uglavnom tražiti maćuhice, begonije, vinke i kadife. M. Mihelić

Kopriva - za jelo i ekouzgoj

Ne samo kao ukusno jelo, nego i kao važna sastavnica za ekološki uzgoj vrtova, kopriva, prezentirana je na jučerašnjem Zelenom četvrtku na osječkoj tržnici. Predstavila ju je Marica Završki, vlasnica istoimenog OPG-a, a za brojne posjetitelje dodatno je pripremila slane zalogaje i napitke. Mogli su tako kušati umak od mladih kopriva, ali i slani kolačić od koprive i kukuruzne krupice. Sve to moglo se zaliti i ukusnim sirupom od koprive. Inače, osim što je ukusna i služi ekouzgoju, kopriva je, moglo se ondje doznati, dobra i za zdravlje, odnosno lijek protiv kostobolje i reume.

Možda ste propustili...

GISKO: NAJČITATELJICA 2020.

Ljubica Šoš pročita jednu knjigu na dan

"SPORT ZA SVE" ORGANIZIRAO TJELOVJEŽBU

Osječani plesali zumbu na Trgu slobode

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALJOŠA MONAR, PULEŽANIN U OSIJEKU

Doselio se zbog žene, fotografira zbog punice

2

NASLJEĐE AKTUALNE GRADSKE UPRAVE

Ostavit će nam zakasnjele projekte i lažna obećanja

3

PRIORITETI GČ-A DONJI GRAD U 2021.

Vinogradskoj ulici nastavak nogostupa