Mozaik
POKLON PRIGODOM DANA GRADA VUKOVARA

Smotra klapa Zadarske
županije u Vukovaru
Objavljeno 22. travnja, 2016.

I ove godine, u povodu početka obilježavanja Dana grada Vukovara i za kraj Dana Zadarske županije, u Vukovaru će se 23. travnja 2016. godine s početkom u 20 sati u Hrvatskom domu održati Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti devet klapa.

Nastupaju ženske klape Kapric, Luna, Peružini i Garofuli te muške klape: Kožino, Kontrada, Koporan i Timbar te mješovita klapa Maraška. Ove godine gost Smotre je Ivica Sikirić Ićo, koji je odrastao u svijetu klapske glazbe, budući da su se njegovi roditelji i članovi šire obitelji bavili klapskim pjevanjem, a on sam pjevao je u poznatoj klapi Trogir. Danas Ivica Sikirić Ićo djeluje kao samostalni izvođač s dugogodišnjom glazbenom karijerom. Klape će svojom pjesmom povesti publiku u čaroban i jedinstven svijet fuzije glasova, harmonije koju mogu dočarati jedino majstori klapskoga pjevanja po kojem se razlikuju od svih ostalih na svijetu.

- Potičemo iz podneblja u kojem se raste uz neponovljiv, jedinstven i nacionalno snažan zvuk klapske pjesme, a da je tome tako potvrđuje zaista veliki broj pjevača dalmatinske klapske pjesme na našem području. Klapska pjesma živi u svima nama, među onima koji je pjevaju, ali i među onima koji je slušaju. Zato će i u Vukovaru s našim klapama pjevati i vrijeme u kojem ta pjesma živi, ta se pjesma uzdiže i hvali, odnosno ispovijeda narav podneblja. Na koji način, pokazat će nam u subotu devet zadarskih klapa - istaknula je Vlatka Vučić-Marasović, u ime organizatora. Smotri će prethoditi otvaranje izložbe “Ruke moje nane” Foto kluba Pag. Riječ je o 40 fotografija paške čipke i starih Paškinja u tradicionalnoj odjeći fuštanima. To je svojevrsna uspomena na prošlost Paškinja koje su svojim vrijednim rukama šile čipku i tu vještinu prenosile na nove generacije. Fotografije su nastajale godinama i mnoge od tih Paškinja su preminule. U nedjelju, 24. travnja u 11 sati zadarske će klape pjevati na svetoj misi u crkvi svetog Filipa i Jakova. I kroz misno slavlje klape će predstaviti Zadarsku županiju jer će pjevati pjesme koje se pjevaju u crkvama na području te županije, i na način kako se pjeva u njihovim crkvama. Nakon misnog slavlja klape će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast žrtvama Domovinskog rata na spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju.M.Kokaj

Možda ste propustili...

NOVI SINGL “SVAKA TVOJA LAŽ” S AKTUALNOG ALBUMA

U novom videospotu Tony kao Muppet

ZA KRALJIČIN ROĐENDAN

Reperica M.I.A. dobila odlikovanje

PRETPREMIJERNO PRIKAZAN IGRANI FILM “ADAM”

Neprilagođeni pojedinac s ožiljcima iz ratnog doba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRUĆI PLESNI SPEKTAKL U OSIJEKU

Tropska plesna priča za prvih 25 godina Feniksa

2

FOO FIGHTERS U PULI

Odlučili pomoći radnicima Uljanika

3

JEDAN OD TROJICE ČIJU HRABROST POKAZUJE SERIJA “ČERNOBIL”

Jedan od junaka, inžinjer
Oleksij Ananenko, danas
živi od 2.750 kuna mirovine