Osijek
GRAD NA DRAVI VRAĆA SE DAVNO ZABORAVLJENOJ TRADICIJI

Na Antunovo u Tvrđi održat će se festival “Osječke trešnje 2016.”
Objavljeno 21. travnja, 2016.

Ove će se godine na Antunovo u osječkoj Tvrđi među 'kirbajaše' ubaciti i štandovi s trešnjama kako bi se udahnuo starinski duh, odnosno vratila tradicija kada su seljaci iz okolice Osijeka tijekom tog cijelog dana na svojim kolima na zadovoljstvo osječkog puka i veliku radost djece prodavali trešnje. Profesor Damir Milić taj dan ponovno proglašava Međunarodnim festivalom trešanja “Osječke trešnje 2016.” i najavljuje kako će se festival održavati dan uoči i na sam dan katoličkog blagdana svetog Antuna (12. i 13. lipnja).

Milić, predsjednik Organizacijskog odbora, kaže kako festival u sklopu projekta “Osijek hrvatski i srednjoeuropski grad kulture” organizira Srednjoeuropska akcija, udruga za kulturnu, gospodarsku, znanstvenu i ekološku suradnju zemalja srednje Europe, kao kulturnu, gospodarsku i turističku manifestaciju koja ima svoje tradicijske korijene još iz doba Austrougarske Monarhije i Kraljevine Jugoslavije.

- Na katolički blagdan svetog Antuna svake godine mnoštvo vjernika pohodilo je franjevačku crkvu svetog Križa u Kohlhoferovoj ulici (današnjoj Franjevačkoj ulici) u osječkoj Tvrđi. Tom prigodom dolazili su i seljaci prodavati trešnje. O tome ponajbolje svjedoči i jedno od mnogih onodobnih novinskih izvješća objavljeno u Hrvatskom listu od 13. lipnja 1930. u članku o Antunovu u Osijeku gdje se posebno ističe: “...no još nešto ima osobito. Antunovo je dan trešanja. Na Antunovo toliko kola trešanja dovezu seljaci iz okolice osječke u Tvrđu, da svojim kolima ispune gotovo cijelu Kohlhoferovu ulicu. Zbog tih trešanja tako je znamenito osječko Antunovo, da je to konačno ušlo i u našu literaturu, te mi imamo tog općeg kupovanja trešanja iz vremena starog Osijeka krasan opis u knjizi 'Bogorodične trešnje' poznate osječke dječje književnice Jagode Truhelke…” - priča Milić spominjući kako je od Drugog svjetskog rata do danas tradicija kupovanja trešanja po kojoj je Antunovo postalo toliko znamenito posve zamrla u Osijeku.

- Umjesto trešanja Kolhoferova ulica ispunjena je kirbajskim drangulijama i raznoraznom robom sumnjive kvalitete. Na tragu zaboravljene osječke tradicije iniciran je prvi put Festival trešanja - manifestacija posve osuvremenjena zanimljivim kulturnim, gospodarskim, zabavnim i inim sadržajima, u kojoj će sudjelovati u raznolikim aktivnostima građani Osijeka i drugih dijelova naše domovine te inozemstva. U tom će kontekstu Osijek s festivalom dobiti jednu prepoznatljivu manifestaciju koja u perspektivi može biti uvrštena u popis zanimljivih festivalskih destinacija ne samo u Europi nego i šire - smatra Milić. D. Pejić/K. Teklić

OD ZNANSTVENIH PREDAVANJA DO NATJECANJA U BRZOM JEDENJU

Kako bi se pridodala važnost festivalu i trešnji, održat će se okrugli stol proizvođača trešanja iz Hrvatske i inozemstva i tri predavanja na Poljoprivrednom fakultetu. U Muzeju likovnih umjetnosti Osijek bit će izložba crteža i fotografija starog Osijeka. Na Sajmu trešanja organizirat će se prodaja sadnica, kolača od trešanja, čaja od peteljki trešanja, limunade od trešanja, sirupa od trešanja, marmelade i drugih proizvoda od trešanja, festivalske torte od trešanja, kao i natjecanje u brzom jedenju trešanja, natjecanje slastičarnica Osječko-baranjske županije u pravljenju torte od trešanja, natjecanje građana u pečenju kolača od trešanja, za što su predviđene novčane nagrade za prva tri osvojena mjesta. “Pozivamo građane i slastičarnice da se od 2. svibnja prijave za natjecanje”, poručuje Milić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike