Dome slatki dome
SALONE DEL MOBILE 2016 NAJNOVIJI TRENDOVI U SVIJETU INTERIJERA

Nostalgija za prošlim vremenima
Objavljeno 21. travnja, 2016.
Salone Satelite je, kao i svake godine, pokazao radove mladih, talentiranih dizajnera iz cijeloga svijeta

Salone del Mobile, najprestižniji sajam namještaja i opreme za uređenje interijera, i ove je godine otvorio svoja vrata u Milanu, u razdoblju od 12. do 17. travnja.

Ove su godine predstavljeni noviteti u opremanju dnevnih boravaka, blagovaonica, spavaćih soba, dječjih soba, ali i kuhinja te kuhinjske tehnologije i kupaonica čije novitete možemo u Milanu vidjeti svake druge godine te vanjskog namještaja. Salone Satelite je, kao i svake godine, pokazao radove mladih, talentiranih dizajnera iz cijeloga svijeta.

Kada govorimo o trendovima, najvažnije je da je nostalgija za prošlim vremenima i dalje izražena. Retrodizajn iz razdoblja 1960-ih do 80-ih godina je i dalje dominantan. Industrijski stil u manje ili više profinjenim varijantama te etnostil također su prisutni. Koriste se vrlo bogati materijali, a završna obrada je uz visoku tehnologiju dovedena do savršenstva. Svaki komad namještaja, bez obzira na to kojem prostoru je namijenjen, kompleksan je u svojoj izvedbi, kombinaciji materijala i izgledu. Sve to čini takve proizvode vrlo skupima pa se može očekivati da će u Hrvatskoj biti popularne pojednostavljenje verzije tih trendovskih modela.

Foteljica obvezna

Dnevni boravak je vrlo ugodan jer zaobljene retrolinije u kombinaciji s drvetom daju topao ugođaj. Sjedeće garniture više nisu tako masivne kao prije, jer su postavljene na tanke nogice koje im daju vertikalni naglasak i eleganciju. Foteljica koja je oblikovno različita je i dalje obvezna, bilo kao sastavni dio kompozicije ili kao detalj u prostoru. Klub-stolići su kombinacija oblika i materijala koji čine estetsku cjelinu, a povezani su s materijalima i bojama u prostoru. Različitih su geometrijskih oblika i obvezno postavljenj na tanke nogice. Komode za TV su vizualno jednostavne, s izrazitim horizontalnim naglaskom, ali je bogatstvo detalja i kombinacija materijala ono što im daje ljepotu. Tepisi su s etnouzorcima, geometrijom ili apstraktnim uzorcima, ali je završni dojam i dalje izblijeđen i istrošen.

Poličari su i dalje obvezan element, kombiniraju se različiti materijali, dimenzije otvora te otvorene i zatvorene zone s rasvjetom.

U blagovaonicama dominira stol. Duge, izrazito tanke ploče od kamena, drveta, stakla ili kompozitnih materijala obogaćene su nogicama koje su vrlo elegantne i kreativne. Osim što stolice trebaju biti raznobojne, mogu se kombinirati i različiti dizajni stolica. Gubi se pravilo da dimenzija stola mora odgovarati broju stolica. Sad su dugi stolovi opremljeni s 4 ili 6 stolica koje su postavljene asimetrično u odnosu na stol. Čak ni luster, koji je obvezan element blagovaonice, više ne mora biti centralno postavljen u odnosu na stol. Asimetrija je u trendu! Spavaće sobe su postale vrlo ležerne, a ono što im daje takav dojam su kreveti postavljeni na tanke nogice i noćni ormarići koji su vizualno različiti i dinamični u svom izgledu. Uzglavlje kreveta je nisko, vizualno zaobljeno, ali često i asimetrično. Garderobni ormari su potpuno smireni, gotovo nevidljivi, jer nema dinamičnih kombinacija, niti boja koje bi im dale izražaj. I ovdje je prisutna asimetrija u rasvjeti.

Dječje sobe mogu biti u retro, industrijskom ili etnostilu, ali su često i tematske ili kreativne na svoj osebujan način. Ovo je područje u kome je dopuštenaa maksimalna sloboda.

Igra visinama

Kuhinje uvijek izazivaju veliku pažnju na sajmu, ali potpuno zasluženo. Dizajn, materijali, igra boja i sveukupan dojam su odlični. Viseći elementi izrazito su dinamični u kompoziciji. Kombiniraju se otvoreni i zatvoreni elementi sa staklenima ili poluotvorenima, a igra visinama je obvezna. Bazni elementi su jednostavniji, a otok je obvezan element kuhinje. U kuhinjama je indusrijski stil prisutniji nego u ostalim prostorima i on varira od od grubih varijanti do vrlo profinjenih.

Kupaonice su profinjene i elegantne, često u retrostilu. Ogledala postaju vrlo raznolika, kao i element namještaja. Maksimalno je razveden, bogat u kombinaciji materijala i izvedbi. Ovaj mali prostor postaje ugodna oaza za opuštanje i održavanje higijene. Rasvjeta je vrlo važan element - visilice su obvezne, kao i zelenilo i dekorativni detalji koji ovom prostoru daju ugođaj dnevnog boravka. Vanjski namještaj je ležeran i vizualno geometričan. Kombiniraju se materijali poput drveta, metala, plastike ili kompozitni materijali. Izražena je tekstura tkanina i pletiva, a boje koje dominiraju su tamne ili pastelne poput roza, svijetloplave, zelene.

Sveukupan dojam ovogodišnjeg sajma namještaja Salone del Mobile je odličan. Finoća, toplina, ali i dinamika svakog prostora oduševljava, a ljepota kuhinja i napredak tehnologije ostavljaju bez daha!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Zeleno, prugasto, stakleno...

Od boja su najprisutnije ružičasta, plava, zelena, žuta i crvena, a kombiniraju se s baznim bojama poput sive u svim nijansama te zagasito smeđim, crnim ili toplobijelim. Boja zelene trave ili petrolejplava su česte u retrokombinacijama. Od uzorka su najprisutniji karirani, pepita, prugasti i špricani, ali u retroverzijama. Međusobno se kombiniraju, stvarajući izrazito zanimljive ugođaje. Bakar, mesing i aluminij koriste se u svim mogućim kombinacijama, stvarajući diskretno smjer prema retru ili industrijskom stilu. Staklo je prisutno u svim bojama, uključujući i prozirno, ali je sve češća upotreba i armiranog te reljefnog stakla, od industrijskih do vrlo profinjenih elemenata. Mat efekt je i dalje u trendu, a visokog sjaja gotovo da i nema. Obloge koje imitiraju beton, cement ili kamen su i dalje prisutne, a osobito u kuhinjama i kupaonicama. Zidne tapete su vrlo popularne ove godine, ali je važno naglasiti da su na njima makroasimetrični detalji pa se gubi onaj klasični dojam tapete na zidu.

Drvo u svim prostorima

Drvo kao materijal obvezano je u svim prostorima, bilo kao podna obloga u grubom, rustikalnom izdanju ili kao detalj namještaja. Kombimira se sa svim materijalima, a idealna dopuna mu je zelenilo, koje je i dalje obvezan element svakog prostora. Trendovski detalj koji se ne zaobilazi je vaza s cvijećem.

Pećnice s kamerama

Kuhinje su bogato opremljene uređajima koji uvelike olakšavaju pripremu hrane. Indukcijske ploče mogu biti integrirane u radnu površinu pa zona kuhanja vizualno nestaje, pećnice s kamerama koriste aplikacije koje daju sliku i faze pečenja. Eliminacija mirisa je maksimalna. Najmoderniji hladnjaci čuvaju svježinu hrane i do 4 puta duže u odnosu na standardne. Sve je usmjereno k maksimalnoj uštedi energije.

Najčitanije iz rubrike