Regija
VOLONTERKE CRVENOG KRIŽA ĐURĐENOVAC:

"Ženi od 80 godina komisija
je ukinula 350 kuna socijalne
pomoći. Sramota!"
Objavljeno 20. travnja, 2016.
Odjeću i hranu slali su u Rajevo Selo, pomažu Domu za odrasle osobe u Ljeskovici

ĐURĐENOVAC – Đurđenovački Crveni križ svakog utorka i petka u svojoj prostoriji u zgradi na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 6 u Đurđenovcu, od 9 do 11 dijeli odjeću i obuću umirovljenicima, samcima i obiteljima lošeg socijalnog statusa. Odjeća i obuća dijeli se u prostoriji koju im je prije pet godina na korištenje dodijelila Općina Đurđenovac. Stariji, mladi, djeca …, svi uzrasti redovito dolaze ne bi li pronašli odgovarajuću odjeću ili obuću. Ne dolaze samo Đurđenovčani, nego i stanovnici okolnih sela. Marljive đurđenovačke volonterke i jučer su spremno dočekivale potrebite sugrađane. Tajnica Crvenog križa Đurđenovac Marica Kores potvrdila nam je da je interes za rabljenom odjećom i obućom sve veći.

- Na žalost, svake godine sve je više i više korisnika. Situacija je sve teža, sve više ljudi ostaje bez posla, bez prihoda za život. Evo, neki dan je bila žena koja je ostala i bez socijalne pomoći. Imala je 350 kuna i kada je išla na komisiju, i tih 350 kuna su joj ukinuli. A žena ima 80 godina. Sramota. Ima mnogo tužnih ljudskih priča i sudbina i kad se oni nama ovdje izjadaju, lakše im je – istaknula je Kores. Napomenula je da su trenutačno deficitarni s muškom odjećom koja se mnogo traži.

- Sve se uzima, i roba za djecu i za odrasle. Dječje i ženske robe imamo dosta, ali nam treba još muške. Osim odjeće i obuće, dijelimo i hranu. Međutim, hranu dijelimo samo članovima Udruge umirovljenika Đurđenovac i korisnicima socijalne skrbi, dok odjeću i obuću svima kojima je to potrebno. Hranu dijelimo u zgradi Vatrogasnog doma – objasnila je Kores, koja se može pohvaliti s 46-godišnjim volonterskim stažom, najdužim u Crvenom križu Đurđenovac.

- Taj posao radim iz čistog zadovoljstva. Osjećam potrebu da drugima pomažem i mnogo bolje se osjećam kada znam da sam nekome pomogla. To mi je duševna hrana - naglasila je Marica.

Prije podjele odjeću prethodno sortiraju i odvoje onu koja je oštećena. Ta odjeća nije nosiva, ali nije ni za bacanje, nego ima veliku mogućnost ponovne upotrebe. Znaju to kreativne i vrijedne đurđenovačke volonterke koje se bave reciklažom tekstila te izrađuju torbe, nakit, kape, šalove, papuče i slično. Predmete prodaju na raznim izložbama te od prikupljenog novca kupuju prigodne božićne i uskrsne darove za starije i bolesne osobe.

- Primjerice, od starih džempera vunu koristimo za pletenje šalova, kapa i papuča. Od patentnog zatvarača izrađujemo broševe. Uglavnom sve iskoristimo i nema nikakvog bacanja – istaknula je Kores.

Crveni križ Đurđenovac ne pomaže samo stanovnike s područja općine Đurđenovac, nego imaju sluha za sve kojima je pomoć potrebna. Tako su 14 kombija s odjećom i hranom odvezli u Rajevo Selo, a poslali su i odjeću korisnicima Doma za odrasle osobe u Ljeskovici, nedaleko od Požege.

Snježana FRIDL
Katica volontirala 346 sati

Među volonterkama koje pomažu Crvenom križu je i Katica Kos. Brižna volonterka taj posao radi više od 30 godina, a drugima pomaže, jer je to izrazito veseli. “Lani sam 346 sati izdvojila za volontiranje. Volim pomagati drugima i to me čini ispunjenom. Često čujem teške životne priče. Najteže je starijim osobama, a oni traže samo lijepu riječ”, rekla nam je ona.

Problem je premalen prostor

Crveni križ ima samo jednu prostoriju, u kojoj prima, sortira, skladišti i dijeli odjeću i obuću. Sami su ga opremili potrebnim inventarom. Kada nakupe previše robe, onda koriste i hodnik koji dijele sa još dvije udruge u zgradi. “To što imamo samo jednu prostoriju predstavlja nam veliki problem. No nastojimo i u ovako skučenom prostoru raditi kvalitetno i na dobrobit drugih”, kazala je Marica Kores.

Volonterke i recikliraju tekstil u torbe, šalove..., i od prodaje kupuju darove korisnicima

Dječje i ženske robe imaju, ali nedostaje još muške odjeće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARIJAN ŽIVKOVIĆ - PATRIČAR OŠTRO PROTIV RADNE NEDJELJE:

Svoje ću radnice autobusima dovesti pred zgradu Sabora

2

PLAN OPĆINE DRENJE ZA AKUMULACIJU

Izradili projekt plaže i hotela za Borovik

3

POTPISAN UGOVOR ZA RADOVE VRIJEDNE 27,1 MILIJUN KUNA

Autobusni kolodvor, gradski projekt desetljeća, sagradit će za najviše godinu dana