Kultura
U SKLOPU 44. MANIFESTACIJE “U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ”

Nagrađeni mali umjetnici i pisci inspirirani djelima I. B. Mažuranić
Objavljeno 19. travnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - U nizu događanja 44. manifestacije “U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić”, svjetski priznate spisateljice čije je kapitalno djelo “Priče iz davnine” nastalo prije 100 godina, iskazali su se i školarci hrvatskih osmoljetki s literarnim radovima od kojih su ponajbolji nagrađeni.

Ovogodišnja je tema “U zemlji gdje dobro uvijek pobjeđuje” inspirirana Ivaninom bajkom “Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica” motivirala učenike 40-ak škola diljem Hrvatske čiji su radovi pristigli na ocjenu stručnog povjerenstva.

“Priče su morale ispuniti složenije kriterije”, naglasila je predsjednica Irena Krumes Šimunović, pa su odabrana samo četiri rada. Prvonagrađena je učenica Cvita Miočić iz zadarske OŠ Bartola Kašića. "Djelo je to koje ujedinjuje bajkoviti svijet i svijet stvarnosti na temelju sestrinske ljubavi, te ima snažnu moralnu poruku na tragu Ivaninih bajki”, objašnjava Krumes Šimunović. Druga je nagrada pripala Ivanu Lovriću iz Petrinje, treću je osvojio Marko Špoljarić iz Višnjevca, dok je četvrta nagrada pripala učenici petog razreda Dženifer Šepić iz pazinske OŠ V. Nazora (područna škola Motovun). Riječ je o darovitoj djeci čije je bajke pred brojnom publikom u Gradskoj knjižnici pričala bajkopričalica Ružica Bobovečki.

A osim literarnih, nagrađeni su i najbolji učenički likovni radovi iz hrvatskih škola rađeni na temu “Zaigranost mlinarevih sinova”, prema Ivaninoj pripovijetki “U mlinu”. Prava nepatvorena umjetnost iz dječjeg kista završila je u raznim tehnikama i živopisnim slikama na papiru, a prema odluci stručnog povjerenstva dodijeljeno je 18 jednakovrijednih nagrada. Primili su ih Maja Petrušić (Samobor), Tara Savić (Koprivnica), Lucija Milovac (Starigrad), Marija Trbuhović (Hvar), Stela Blažević i Gabrijela Katavić (Split), Zita Bell (Šenkovec), Melany Klobučarić (Mala Subotica), Matea Matković (Nova Gradiška), Mateo Gavranić, Lucija Opačak, Valerija Slobođan, Bruno Tudor, Lidija Kondžić, Lorena Krnjaković i Roberto Brekalo iz Slavonskog Broda te Lucija Klarić i Karmela Posavac iz Slavonskog Kobaša.

U Gradskoj knjižnici je u nizu događanja predstavljen i digitalizirani repozitorij brodske baštine. Prema riječima ravnatelja Ivana Stipića, cilj je pretvoriti pisano i tiskano djelo u digitalni oblik, kako bi s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme bio omogućen pristup knjižnoj građi. Na web-stranici Brodensia tako se već mogu pronaći prve digitalne knjige među kojima su i djela Ivane Brlić Mažuranić. M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike