Kultura
OSIJEK O DRUŠTVENO ODGOVORNOJ KREATIVNOSTI NA EFO

O kulturi i kreativnoj industriji iz pozicije stručnjaka, amatera, poduzetnika, znanstvenika...
Objavljeno 19. travnja, 2016.
Programom Kreativne riznice ponuđeno je čak 105 različitih sadržaja

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku drugu godinu zaredom održava se Kreativna riznica – popularizacijski simpozij kulturne i kreatvine industrije.

Kreativnost je mnogostruka i očitava se u krovnoj temi društveno odgovorne kreativnosti, kao i u načinu organiziranja uz digitalne platforme za vođenje velikih događanja, brojnosti partnera i pokrovitelja, jedinstvenosti pojedinačnih sadržaja, raznovrsnosti izlagača i njihovih programa.

Ovogodišnjim programom Kreativne riznice (KR) ponuđeno je čak 105 različitih sadržaja koje će izložiti više od 200 izlagača. Josipa Mijoč (voditeljica Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji, jednog od organizatora KR-a) ističe kako je u programskoj shemi otvoren prostor svim dionicima kulturne i kreativne industrije: profesionalcima, amaterima, poduzetnicima, znanstvenicima, kritičarima i stručnjacima.

Dekan EFOS-a, prof. dr. sc. Vladimir Cini, KR vidi spojem teorije i prakse i ponosan je što su studenti aktivno sudjelovali u svim organizacijskim pripremama, čime su usavršavali najrazličitija znanja i vještine - organizacijske sposobnosti, informatičku pismenost, komunikacijske procese, grafički dizajn, financijsku pismenost.

Time je javni prostor dobio i novu ulogu u kojoj se populariziranjem kulturne i kreativne industrije spajaju gospodarstvo, dionici kulturnog i kreativnog sektora i najviši predstavnici lokalne i državne uprave s najmlađima i svim zainteresiranim građanima.

Pokroviteljstvo simpoziju dala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ali i Ministarstvo kulture, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Kako je u pozadini Kreativne riznice digitalna platforma za organiziranje velikih događanja, na sadržaje se prijavilo 1100 posjetitelja, u najvećem broju studenti i srednjoškolci. Koordiniranje srednjih škola vodila je Dora Radl Ćućić iz Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” Osijek. Posjetitelje očekuje 61 predavanje, 25 radionica, tri panela, dva okrugla stola, četiri programa izvedbenih i audiovizualnih umjetnosti, četiri izložbe, dvije promocije knjiga, dvije videoprojekcije i dvije predstave. Prijave su još uvijek u tijeku, a besplatne ulaznice dobivaju se na mrežnom mjestu EFOS-a.

Svi posjetitelji simpozija dobrodošli su u stankama nadahnuća koje su ove godine produžene kako bi se u neformalnom dijelu ostvarili kontakti sudionika i posjetitelja. Organizatori posebno pozivaju na završnu večer (22. travnja) koja je sadržajno povezana i s Noći knjige.

U petak će, u 19 sati, biti predstavljen “Vilijun”, novi roman Jasne Horvat, uz sudjelovanje dekana Vladimira Cinija, akademkinje Dubravke-Oraić Tolić, urednice Nives Tomašević i same autorice. Dijelove teksta čitat će glumac Stipe Gugić, a poemu “Vila oblakinja” pjevati skladateljica Tamara Šarlija. N.Vekić

Narcisa VEKIĆ

U utorak u podne Šime će Strikoman snimati milenijsku fotografiju djelatnika i studenata EFOS-a

Najčitanije iz rubrike