Regija
MINISTAR OBRAZOVANJA POKAZAO DA JE VOLJAN POMOĆI

Šustar obećao u 10-ak dana pronaći
rješenje za dvoranu u Babinoj Gredi
Objavljeno 18. travnja, 2016.

BABINA GREDA – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar proteklog je petka kasno poslijepodne u pratnji pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i šport Vukovarsko-srijemske županije Jadranke Mustapić-Karlić, posjetio Babinu Gredu i obećao da će se u sljedećih desetak dana naći rješenje za problem školske sportske dvorane.

Umjesto da je krajem ovog tjedna, u povodu Dana općine, kojeg Babogredci slave 23. travnja, svečano otvorio sportsku dvoranu koja je trebala biti dograđena uz OŠ Mijata Stojanovića, ministar je obišao prazno gradilište i osobno se uvjerio u poražavajuću činjenicu da je u protekle dvije godine ondje iskopana šest metara duboka jama i da se dalje od toga nije otišlo. Naime, u travnju 2014. godine, na Dan škole i Dan općine, položen je temeljni kamen za dvoranu vrijednu približno 20 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova bilo je 24 mjeseca. Na natječaju Ministarstva obrazovanja posao je dobila tvrtka Građevinarstvo Stipić, iz Svetog Ivana Zeline. No već su se na samom početku, unatoč osiguranim sredstvima u državnom proračunu, pojavili problemi u dinamici izvođenja radova, na što je upozoravao i općinski načelnik Josip Krnić, ali pomaka nije bilo. Zbog poslovne nesposobnosti tvrtka je na kraju završila u stečaju. Novi izvođač radova, Projektgradnja iz Slavonskog Broda, radove nije mogla nastaviti jer je, umjesto očekivanih devet milijuna kuna, u državnom proračunu za 2016. godinu za dvoranu predviđeno samo 800 tisuća kuna, kao i u projekcijama proračuna za sljedeće dvije godine. Golemo gradilište danas je sablasno prazno, prijeti sigurnosti djece i urušavanjem okolnih objekata. Ogorčeni Babogreci nakon izglasavanja proračuna odmah su reagirali, načelnik je o svemu izvijestio i resornog ministra i premijera apeliravši da se nađe rješenje i omogući nastavak gradnje dvorane. Pomoć je od resornog ministra zatražila i Vukovarsko-srijemska županija. Župan Božo Galić i resorna pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić maksimalno su se zauzeli, istaknuvši nastavak gradnje dvorane u Babinoj Gredi kao prioritet VSŽ-a. A dolaskom u Babinu Gredu ministar Šustar pokazao je da je spreman pomoći. Načelnik Krnić zadovoljan je razgovorima.

- I sam je ministar priznao da je sasvim drukčije kada dođeš na gradilište i svojim očima vidiš o čemu je riječ. I sam se iznenadio kada je vidio kolika je to jama i kako sve to izgleda na terenu. Rekao nam je da će u sljedećih desetak dana naći rješenje i vidjeti na koji će način riješiti problem. Ustvrdio je da je riječ o popriličnoj svoti i da će se posavjetovati sa strukom, a razgovarat će i s premijerom i ministrom financija. Rekao je da bi najlakše bilo sve to zagrnuti i reći - mi sada za taj projekt nemamo novaca, ali on nije za takvo rješenje. Ministar je za to da se gradnja nastavi i smatra da se radovi trebaju nastaviti - kazao nam je Krnić. Marija Lešić Omerović

Ministar je obećao razgovarati sa strukom, premijerom i ministrom financija

Bez politikantstva

Krnić napominje da je u razgovorima nekoliko puta stavljen naglasak na to da u ovom slučaju nema nikakve politike, niti bilo kakvih stranačkih predznaka, što su istaknuli i pročelnica i ministar, naglasivši da je to stvar koja se treba i mora riješiti.

- Moram priznati da sam optimističan već i samom činjenicom da je ministar osobno došao na gradilište. Ostavio je dojam jako ozbiljnog i iznimno pristojnog čovjeka koji je ovom našem problemu stvarno prišao sa srcem. Na kraju krajeva, u Babinoj Gredi zadržao se dva i pol sata, sastao se i sa županijskim i našim općinskim vijećnicima, razgovarali smo i dotaknuli se svih problema vezanih i uz našu školu i stvarno mogu reći da sam vrlo zadovoljan - zaključio je Krnić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike