Ekonomija
IVAN MACANIĆ V.D. RAVNATELJA AGENCIJE ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI

Po hektaru čak sedam vrsta
potpora, a za jednu kravu
isplaćuju se iz četiri EU fonda
Objavljeno 18. travnja, 2016.
Prešli smo na potpuno novi sustav potpora koji je donio novi ZPP, a koji obuhvaća njih 27

Isplata poljoprivrednih potpora, tj. iznosi koji sjedaju na račune poljoprivrednika, ovih dana izazvala je lavinu nezadovoljstva na selu.

Osim iznosa koje su dobili, poljoprivrednici su nezadovoljni jer smatraju da su trebali dobiti više novca, specifikaciju da znaju za što su poticaje uopće dobili, a ima i onih koji optužuju da je EU novac za poljoprivredu stigao još lani, a da se zbog tko zna čega držao u ladici.

Bio je to jedan od povoda za razgovor s Ivanom Macanićem, v.d. ravnateljem Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Poljoprivrednici se žale da im je isplaćeno jako malo poticaja, a neki govore da su više dobili u isplati predujma ovu zimu.

- Isplata prvog obroka potpora još nije završena, a i kad bude, odmah krećemo s pripremom druge rate za isplatu u svibnju. Naime, uz 750 milijuna kuna koje smo isplatili ovu zimu kroz predujam i ovih 944 milijuna kuna čiju ćemo isplatu završiti sljedećeg tjedna – tek smo na pola puta, jer ove godine isplaćujemo 3,4 milijarde kuna za proizvodnu 2015. godine. Dakle, isplate će trajati još ovog tjedna, a nakon toga nema pauze za nas u Agenciji jer odmah nastavljamo s pripremom druge isplate u svibnju, a obračun odobrenih potpora radimo u lipnju te isplaćujemo i zadnju raspoloživu kunu.

Specifikacija ide nakon 30. lipnja

Zašto poljoprivrednici ne mogu dobiti specifikaciju potpora unaprijed, da znaju koliko im potpore pripada?

- Specifikaciju isplaćenih potpora Agencija izdaje nakon završene isplate, a to je 30. lipnja. Naime, sukladno EU pravilima potpore iz Programa izravnih plaćanja izvršavaju se od 1. prosinca do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine. U praksi to znači da Agencija za plaćanja izvršava izračune o visini i pravu na izravnu potporu te potporu isplaćuje zaključno s 30. lipnja tekuće kalendarske godine za prethodnu proizvodnu godinu. Tek nakon svih provedenih kontrola te nakon završenih izračuna visina potpora, podatke o pojedinačnom pravu i visini isplaćenih potpora Agencija dostavlja korisnicima preko AGRONET sustava u obliku Odluka o ostvarenom pravu. U međuvremenu, svaki poljoprivrednik može pristupiti podatcima o vlastitom gospodarstvu na način da (telefonom ili e-mailom) navede Agenciji svoj MIBPG broj za identifikaciju pomoću kojeg mu djelatnici Agencije mogu provjeriti trenutno stanje isplata. To radimo svakodnevno, pogotovo od kada su isplate počele. Isto tako, kada je riječ o tome kome je i za što isplaćena potpora – takve informacije zainteresirana javnost može dobiti na web-stranici Agencije za plaćanja gdje se prema EU regulativi o transparentnosti nalaze podatci o isplatama potpora za prethodnu financijsku godinu: http://www.apprrr.hr/financijska-2013/ 2014-1474.aspx .

Zašto poljoprivrednici ne mogu unaprijed znati koliko im je novca pojedinačno na raspolaganju ako se sad zna koliki je proračun?

- Da, u pravu ste, državni proračun je donesen, ali tek tada kada je određeno točno koliko je novca ukupno na raspolaganju za poljoprivredne potpore, tada Agencija može krenuti s izračunima pojedinačnih potpora – ali za svih 100.000 poljoprivrednih gospodarstava istovremeno. Naime, prešli smo na potpuno novi sustav potpora koje je donijela nova Zajednička poljoprivredna politika EU-a (od 2015. do 2020.), a koji obuhvaća 27 različitih potpora. Primjerice, za jedan hektar zemljišta imamo čak sedam vrsta potpora, a jedna krava u proizvodnji mlijeka isplaćuje se kroz četiri vrste potpora od kojih se svaka isplaćuje iz različitog EU fonda. To je vrlo komplicirana procedura koja zahtijeva detaljne izračune, i to je vrlo delikatan posao. Da se vratim na izračun… Čim obradimo jednu vrstu potpora, npr. osnovno plaćanje – taj slog odmah ide u isplatu svim korisnicima potpora (na zaštićene i žiroračune). Ta se potpora, osnovno plaćanje, plaća iz dva izvora EU proračuna i dva izvora HR proračuna – a svaki ima svoju proceduru – pa su sad poljoprivrednici samo za osnovno plaćanje dobili dvije isplate iz EU dijela, a još ih očekuju dvije isplate iz HR dijela za osnovno plaćanje. S tim da za zemlju svi poljoprivrednici dobivaju tri vrste potpore: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Znači, uz ovo osnovno plaćanje treba pribrojiti i zeleno plaćanje koje iznosi 70 % osnovnog plaćanja te dodatno preraspodijeljeno plaćanje za prvih 20 hektara. Osnovno plaćanje temelji se na pravima na plaćanja koje je Agencija poljoprivrednicima izračunala od 2015. do 2020. godine i ta prava na plaćanja svaki poljoprivrednik može pogledati u AGRONET-u.

Ne postoji dug za 2012. godinu.

Kakva je sudbina poljoprivrednih potpora iz 2012. godine koje nisu isplaćene poljoprivrednicima - navodno je riječ o 1,2 mlrd. kuna koje im je država ostala dužna.

- Prije četiri godine potpore su se isplaćivale po potpuno drugačijem sustavu. Tada su današnje tri potpore za zemlju (osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje) bile dio jednog, tzv. regionalnog plaćanja, koje se obračunavalo po drugačijim principima. Hrvatska je u međuvremenu ušla u Europsku uniju. Nije mi poznato da postoje dodatna sredstva za isplatu proizvodne 2012. godine. Sad smo već u 2016. godini i novac je rezerviran za isplatu proizvodne 2015. godine. Moram podsjetiti da je Agencija samo provedbeno tijelo – mi ne osiguravamo novac u proračunu, mi transferiramo novac koji je namijenjen poljoprivrednim potporama. Moram posebno istaknuti da ove godine golemi novac povlačimo iz Europske unije – ukupno dvije milijarde kuna iz EU fondova, i to samo za izravna plaćanja poljoprivrednicima. Da nemamo funkcionalnu Agenciju za plaćanje i Integrirani administrativni i kontrolni sustav – taj novac ne bi vidio hrvatsko selo. Uz dvije milijarde kuna iz EU-a moramo pridodati i 1,4 milijarde kuna iz Državnog proračuna, znači, ponavljam, 3,4 milijarde kuna platit ćemo za proizvodnu 2015. godinu, a ove zime isplatit ćemo i predujam za 2016. godinu od 776 milijuna kuna. Dakle, nema mjesta panici. Novac stiže. Isplate ovog prvog dijela potpore trajat će još i idućeg tjedna. Radimo non-stop već nekoliko vikenada kako bismo novac što prije transferirali na račune poljoprivrednika. Podsjećam, ovo je prva godina provedbe isplate po novim pravilima ZPP-a EU-a, koja vrijede do 2020. godine. Riječ je o vrlo kompliciranom sustavu prema kojem za jedan hektar korištenja zemlje postoji sedam različitih vrsta potpora s četiri različita izvora financiranja. Drugi dio potpore (dakle, nakon predujma i ove prve isplate) pripremamo za svibanj. U drugom dijelu isplate, koja će završiti najkasnije do 30. lipnja, poljoprivrednicima će biti isplaćen ostatak novca za sve vrste potpora.

Zašto niste ranije započeli s isplatom ako plaćate EU novcem? Zašto je trebalo čekati donošenje državnog proračuna?

- Novac za potporu, bez obzira na to što dolazi iz EU proračuna, uvijek se mora isplatiti najprije iz državnog proračuna, a onda nam EU taj novac vrati u roku od dva mjeseca. Ponavljam, isplata potpora je kompleksan i dugotrajan proces koji uključuje: administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu, migraciju podataka, prostorni preklop podataka iz nekoliko različitih registara, odobravanje slogova, kreiranje paketa za isplatu, pokretanje izračuna, testiranje datoteka, rezervaciju sredstava u proračunu pa provedbu kompenzacija i prijeboja dugovanja, pripremu naloga za isplatu, zaprimanje bankovnih izvoda i uparivanje. Sve izvještaje tada treba poslati u Europsku komisiju, bez obzira na to s kojeg se izvora financira isplaćena potpora. Dakle, nije isto isplatiti plaću i izravna plaćanja poljoprivrednicima.

Zdenka RUPČIĆ
Mljekari će ove godine dobiti 25 % više potpora nego lani

Europska komisija osigurala je sredstva u iznosu od 500 milijuna eura interventne pomoći sektoru stočarstva, od čega je RH dobila 1,8 milijuna eura. Je li to išlo u isplatu?

- Taj novac je osiguran, a uz EU potporu Hrvatska će dodati još toliko, pa će mljekarima biti isplaćeno ukupno 27,4 milijuna kuna interventne potpore. Taj novac isplatit ćemo sljedećeg tjedna u obliku dodatne potpore od oko 300 kuna po grlu krave u proizvodnji mlijeka. Naime, ukupno će za jednu kravu u proizvodnji mlijeka biti isplaćeno oko 2350 kuna (za cijelu proizvodnu 2015. godinu), a ta se potpora isplaćuje kroz četiri različite potpore (povijesna prava u osnovnom plaćanju, dvije vrste proizvodno vezanih plaćanja i navedena interventna mjera) i čak tri izvora financiranja. Dvije su potpore već isplaćene (s EU izvora - osnovno pravo i proizvodno vezana plaćanja), a ovu interventnu potporu isplaćujemo sljedećeg tjedna. U svibnju i lipnju još slijedi ostatak RH potpore za krave u proizvodnji mlijeka. Tu smo, dakle, na pola isplaćene potpore po grlu. Inače, mljekari će ove godine dobiti 25 % više potpora nego lani. Potpora stočarima za ovu godinu iznosi 530 milijuna kuna.

Novac za potpore mora se isplatiti iz našeg proračuna, a onda nam ga EU vrati u roku od dva mjeseca

Uštedjeli smo državnom proračunu 120 milijuna kuna

Je li točno da je taj sustav i informatička oprema koštao Agenciju 60 milijuna kuna u posljednje dvije godine?

- Agencija za plaćanja konstantno nadograđuje svoj informatički sustav koji sufinancira iz EU proračuna. Prema EU pravilima, svi izračuni potpora moraju proći rigoroznu proceduru i odvijati se prema unaprijed zadanim pravilima. EU je lani reformirala Zajedničku poljoprivrednu politiku čime je kompletno izmijenjen sustav izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Agencija je morala prijeći na novi sustav kontrole i odobrenja potpora, koje upravo sad isplaćuje. U ovoj opsežnoj zadaći nam je pomogla EU preko dva projekta vrijedna 25 milijuna kuna (Twinning i Tehnička pomoć). APPRRR je od osnivanja dosad uštedio državnom proračunu 120 milijuna kuna jer je novac za svoje poslovanje povukao iz EU proračuna. EU novcem smo tako razvili prvi hrvatski informatički sustav za povlačenje novca iz EU; opremili 21 regionalni ured Agencije računalima i namještajem...

750

milijuna kuna poljoprivrednih potpora isplaćeno je ove zime kroz predujam

944

milijuna kuna poljoprivrednih potpora bit će isplaćeno ovog tjedna, a ostatak u svibnju

3,4

milijarde kuna iznos je poljoprivrednih potpora za proizvodnu 2015. godinu

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike