Zdravlje
PREDNOST NEOPERATIVNOM LIJEČENJU

Tretiranje skolioze posljednjih desetljeća u nekoliko se navrata dramatično mijenjalo
Objavljeno 18. travnja, 2016.

Skolioza je strukturalni deformitet kralježnice kod kojeg postoji postranična zakrivljenost, ali i rotacija kralježaka, pa govorimo o deformitetu u frontalnoj, transverzalnoj i sagitalnoj ravnini. Idiopatska skolioza (bez poznatog uzroka) češće se javlja u djevojčica, danas se uglavnom smatra estetskim poremećajem, a kod jako izražene zakrivljenosti kralježnice jasno vidljive u testu pretklona kao rebrene grbe na jednoj, obično desnoj, strani leđa uz kralježnicu može doći do poremećaja funkcije pluća i srca u kasnijoj životnoj dobi, kao i do učestalih bolnih sindroma kralježnice. Kod skolioze su nam važna dva radiološka pojma: Cobbov kut, koji označava veličinu skolioze, i Risserov znak, kojim se određuje koštana zrelost/završetak rasta.

Kako tretirati skoliozu

Tretiranje skolioze posljednjih desetljeća u nekoliko se navrata dramatično mijenjalo. Prvo su djeca liječena ortozama ili steznicima za kralježnicu koji su iz današnje perspektive nalik na sprave za mučenje. Prije dvadesetak godina prevladavalo je mišljenje u stručnim medicinskim krugovima da je jedini uspješan način liječenja operativan, dok se danas ponovno daje prednost neoperativnom liječenju. Diljem svijeta provode se kontrolirana ispitivanja određenih načina liječenja, višegodišnje praćenje bolesnika i istraživanje rezultata liječenja raznim metodama te medicina bazirana na dokazima mijenja stav medicinskih krugova današnjice o tome kako treba tretirati skoliozu.

Idiopatska skolioza danas se smatra više estetskim problemom koji izaziva poremećaj u kvaliteti života osobe u koje se javlja za razliku od manjeg broja zahvaćenih u kojih je skolioza progresivna uz kut po Cobbu 70 i više stupnjeva. Potonja izaziva poremećaj kardiorespiratorne funkcije, učestale bolove u leđima, moguće i nogama, te mogućnost razvoja neurološkog deficita. U tih bolesnika preporuča se operativno liječenje, ali operacija skolioze kralježnice masivna je operacija koja nosi povećan rizik mogućih perioperativnih komplikacija, razvoja infekcija, pucanja materijala kojima se stabilizira deformitet kralježnice, pa i posljedično slabosti donjih ekstremiteta. U Hrvatskoj operacije skolioza obavlja samo nekoliko ortopeda i preporuka Hrvatskog društva za dječju ortopediju na skupu “Konzervativno liječenje kifoza i skolioza” održanom u studenom 2015. u Zagrebu je da je operativni zahvat krajnje rješenje kada su iscrpljene sve mogućnosti konzervativnog liječenja.

Konzervativno liječenje provodi se primjenom ortoze – “steznika” za kralježnicu koji korigira deformitet i usmjerava kralježnicu djeteta koje raste prema razvoju u pravom smjeru. Danas se najčešće koriste ortoze (brace) Cheanu modificirane po Rigou zbog brojnih praktičnih prednosti u svakodnevnom životu, ali ponajprije zbog dobrih rezultata u korekciji skolioze. Ortoze se izrađuju od termoplastičnih materijala nakon uzimanja mjere i izlijevanja gipsanog modela, a oblikuju se na način da korigiraju patološke krivine kralježnice i usmjeravaju je u pravilnom smjeru postavljanjem pelota i ostavljanjem slobodnih prostora za ekspanziju trupa tijekom disanja. Tako rigidna ortoza postaje dinamičko pomagalo za korekciju skolioze. Riječ je o naizgled jednostavnom, ali biomehanički vrlo kompliciranom i zahtjevnom pomagalu koje može izraditi samo adekvatno educiran ortopedski tehničar. Provodi se u djeteta u kojeg još nije završen rast, jer je u tom razdoblju moguća korekcija skolioze.

Specifične vježbe

Sastavni dio današnjeg liječenja skolioze je i provođenje vježbi specifičnih za skoliozu. U svijetu postoji više škola koje se baziraju na modelu fizioterapeutkinje, Njemice Katarine Schrot nastalom prije stotinjak godina (temeljna postavka je da je skolioza trodimenzionalni deformitet i potreban je trodimenzionaln pokret za korekciju) i danas je centar edukacije Klinika u Bad Sobernheimu, Njemačka. Na osnovama te škole razvijena je u Španjolskoj Barcelona scoliosis physical therapy school koju vodi dr. Manuel Rigo, svjetski stručnjak koji je unaprijedio Chenau ortozu u danas diljem svijeta najčešće primjenjivanu ortozu “Cheanu modificirana po Rigou”. Ako konzervativno liječenje ne dovede do zadovoljavajućeg rezultata, odnosno skolioza i dalje napreduje, može se provesti operativno liječenje. Zbog zahtjevnosti i rizika operacije mnogi pacijenti oboljeli od skolioze ne odlučuju se za operaciju. (dr. Đurđica Kesak-Ursić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije)

Najnovije metode liječenja dostupne i u Osijeku

Recentna istraživanja potvrdila su da se redovitim provođenjem vježbi specifičnih za skoliozu i u odraslih osoba u kojih je završen rast može zaustaviti progresija, pa čak i smanjiti kut. Da bi sve to bilo provedivo prema pravilima struke i suvremenim preporukama u medicini potrebna je edukacija koja institucionalno ne postoji u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Stoga su ortopedski tehničar tvrtke OTOS Domagoj Maričić i liječnica Poliklinike OTOS-Vita, dr. Đurđica Kesak-Ursić završili u ožujku 2016. edukaciju u “Bundesfachschule für Ortopädie und Technik” BUFA Dortmund, Njemačka - teorijski dio 65 sudionika iz cijelog svijeta, a na praktičnom dijelu samo 10 koji su imali čast i sreću da ih uči dr. Rigo iz Španjolske. Polaznici su izrađivali ortozu za skoliozu Chenaeu modifikacija prema Rigou - i imali su prilike učiti od žive legende, dr. Rigoa.

Uspješnim završetkom edukacije na teorijskom i praktičnom dijelu te certificiranjem za izradu Chenau ortoza modificiranih prema Rigou, Domagoj Maričić i dr. Đurđica Kesak-Ursić svrstali su se među malobrojne zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj te osobito u Slavoniji i Osijeku koji su osposobljeni za navedeno liječenje skolioze najsuvremenijim metodama. Da bi zaokružili cijeli ciklus liječenja u Osijeku, fizioterapeuti Poliklinike OTOS-Vita za nekoliko mjeseci provest će edukaciju za primjenu specifičnih vježbi za skoliozu BSPTS i kod najtežih slučajeva provoditi individualno liječenje.

Veličina uloženog truda i sredstava u edukaciju postaje jasnija uvidom u činjenicu da se praktična edukacija za ortotičare i fizioterapeute provodi u malim grupama, da su liste čekanja za edukaciju koja je financijski vrlo zahtjevna višemjesečne i višegodišnje, te da je u BUFA školi u Dortmundu uz 64 ortopedska tehničara dr. Đurđica Kesak-Ursić bila jedina liječnica na edukaciji za izradu suvremenih ortoza vodeći se mišlju da liječnik može voditi proces tretiranja skolioze jedino ako dobro poznaje svaki pojedini dio procesa – dijagnostiku, ortopedsku tehniku i fizioterapiju, te na taj način postići maksimalan pozitivan pomak u liječenju skolioza.

Najčitanije iz rubrike