Osijek
PRVI ROĐENDAN OSJEČKE SOCIJALNE SAMOPOSLUGE

Tone hrane i voće podijeljene su tisućama socijalno ugroženih osoba
Objavljeno 16. travnja, 2016.
Udruga je nedavno dobila nov informatički program za lakši rad

Od 16. travnja 2015. godine do danas tone hrane i brojni šleperi voća i povrća nahranile su korisnike socijalne samoposluge humanitarne udruge "Rijeka ljubavi". Toga dana, naime, svečano je otvorena samoposluga koja danas skrbi za oko tri i pol tisuće sugrađana, od kojih su 850 korisnici socijalne iskaznice. Projekt socijalne samoposluge sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a sudjelovali su i brojni partneri – Grad Osijek, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, Osječko-baranjska županija, Crveni križ, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o, ali i brojni drugi. Predstavnici lokalnih vlasti, ali i ustanova koje su na bilo koji način pomogli radu socijalne samoposluge u godini dana danas su prisustvovali obilježavanju prvog njezinog rođendana, a svečanost je otvorio Vokalni sastav Brevis. Bila je to prigoda da se predsjednica udruge Štefica Čučak zahvali svima na pomoći.


- Maksimalno se trudimo, dijelimo mjesečne pakete, tzv. pakete života i vodimo računa o ljudima da prežive iz mjeseca u mjesec. Imamo puno posla, no odmora za humanitarce nema. Ponosna sam, jer uz pomoć donatora u tome uspijevamo i moram naglasiti da je kroz Osijek u proteklih godinu dana prošlo toliko šlepera voća kao nikada prije. Zahvaljujem svima, istaknula je Čučak i pročitala pismo gradonačelnika Ivana Vrkića koji je opravdano izostao, no nije propustio donirati čak 750 litara ulja, 960 kilograma brašna i tisuću kilograma šećera.


Prvi rođendan ujedno je bila prigoda predstavljanja novog informatičkog programa Kordon kojeg je volontersi osmislio i stavio u rad profesor u mirovini Ninoslav Novak.
- Prepoznao sam napore udruge i vidio ciljeve, te im u ime VIS Lavine donirao cjelokupan informatički sustav kako bi se umrežilo sve što interno i eksterno rade. Cilj je pomoći udruzi i volonterima da maksimaliziraju učinak, a minimaliziraju napor. Podaci u sustavu osiguravaju da se u realnom vremenu dobije stvarno stanje, pojasnio je Novak.


Nakon što su brojni gosti udruzi čestitali i zaželjeli da se ponajprije što je moguće brže zatvori socijalna samoposluga, a što bi značilo da u gradu više nema ljudi u socijalnoj potrebi, Čučak je podijelila zahvalnice zaslužnima, a među dobitnicima bio je i Glas Slavonije za doprinos medijskoj promidžbi rada udruge.

Marija MIHELIĆ 

Kristić: Bolje da samoposluge nema, no velika je pomoć sugrađanima

- Često kažemo da ovo nije prilika za slavlje, jer bolje je da socijalne samoposluge nema, no svakako služi u korist sugrađanima, rekao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, dodajući da se nada kako će se usluge socijalne samoposluge uskoro otvoriti u gradskim četvrtima i mjesnim odborima kako bi ih približili korisnicima.
Vulin čestitao Štefici Čučak i volonterima

Čestitke, kako je rekao, ženi s nevjerojatnom energijom uputio je i dožupan Dragan Vulin i rekao da neće pogriješiti kaže li da je upravo Štefica Čučak najzaslužnija za današnje stanje socijalne samoposluge i pomoći potrebitima.
- Čestitam i volonterima koji danonoćno rade, a treba istaknuti da je cijeli tim povukao sredstva iz EU fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te kroz Grad, Županiju i RRA ostvario projekt pomoći. Ipak, socijalnoj samoposluzi želim da prestane s radom, a do tada može računati na našu pomoć, rekao je Vulin.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike