Osijek
OBIŠLI SMO ZGRADU KOJA SE OTVARA U PONEDJELJAK

Nova zgrada Građevinskog fakulteta: “Podstanari” su napokon u svojem funkcionalnom prostoru
Objavljeno 16. travnja, 2016.
Građevinski fakultet nikada, još od osnutka 1976., nije imao svoj prostor

U ponedjeljak, 18. travnja, otvara se nova zgrada Građevinskog fakulteta smještena u kampusu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Uoči tog povijesnog dana za Građevinski fakultet jedini smo hrvatski medij koji je obišao novu zgradu i uvjerili se da je riječ o modernom i funkcionalnom prostoru po mjeri studenata.

- Od svojeg osnutka 1976. godine, tadašnje Više tehničke škole, Građevinski fakultet Osijek nikada nije imao svoje prostore, nego je bio smješten na nekoliko lokacija u gradu. Takva je situacija bila sve do gradnje ove nove zgrade u sklopu sveučilišnog kampusa te je fakultet djelovao na lokacijama Drinska 16a i Crkvena 21 - kaže prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Naglašava koliko je bilo teško nastavu, posebno laboratorijska ispitivanja i praktične zadatke, ali i redovita konzultiranja i suradnju nastavnika i studenata, osigurati u takvim uvjetima.

Stoga je gradnja nove zgrade Građevinskog fakulteta bila jedan od ciljeva programa kapitalnih investicija u drugoj fazi gradnje sveučilišnog kampusa. Postupak je počeo 2006. godine, izradom elaborata, a 2007. Sveučilište je sa Slavonskom bankom d.d. sklopilo ugovor o financiranju, na temelju suglasnosti Vlade RH i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Iz sredstava dugoročnog kredita tako je za novu zgradu Građevinskog fakulteta osigurano 123 milijuna kuna.

Prezentiran i lokalitet Murse

Zgrada Građevinskog fakulteta nalazi se na čestici visokih učilišta, usporedno sa zgradom Poljoprivrednog fakulteta. Kako se cijeli kompleks bivše vojarne nalazi u sastavu registriranog antičkog arheološkog lokaliteta, za sve radove bilo je nužno osigurati posebne konzervatorske uvjete, kao i zaštitna arheološka iskopavanja.

- Arheološka istraživanja Muzej Slavonije završio je 2007. godine. Tada je pronađen dio urbane strukture Murse kojemu okosnicu čini cesta, s obostrano položenim građevinama različitih namjena. Zbog značaja nalaza odlučeno je da se otkriveni lokalitet prezentira u okviru nove zgrade Građevinskog fakulteta - objašnjava prof. dr. sc. Ivica Guljaš, s Građevinskog fakulteta, dok nam pokazuje ostatke rimske Murse koje se rijetko može vidjeti, a sada će biti dostupni javnosti.

Prorektor Markulak naglašava da je glavna značajka nove zgrade fakulteta nosiva konstrukcija, koju čini pet visokostijenih uzdužnih armiranobetonskih nosača, koji su perforirani tako da premošćuju ili stvaraju veze među prostorima, a međusobno su povezani armiranobetonskim stropnim pločama s gredama ili bez njih.

Desetak tisuća kvadrata

- Na sjevernom dijelu zgrade nema arheoloških nalaza pa je tu ukopan podrum i suteren, a preko arheoloških nalaza (otisci rimske ceste s drenažom i ostacima građevina) postavljena je ovješena prohodna čelična konstrukcija za pristup i kretanje posjetitelja - objasnio je prorektor Marulak. Dodao je da bruto građevinska površina iznosi 10.600 četvornih metara, a neto korisna površina 9658 četvornih metara.

Posljednja faza dovršetka zgrade Građevinskog fakulteta opremanje je projektiranom opremom i namještajem. “Ormare i stolice isporučila je tvrtka Černelić d.o.o., a signalizaciju, opremu, rasvjetu i zaštitu od sunca isporučila i ugradila tvrtka Con-formo d.o.o. Zgrada je funkcionalno dovršena u veljači, a uporabna dozvola izdana je 2. ožujka. Očekujemo da će se studenti i profesori useliti u novu zgradu već za desetak dana - zaključuje prorektor Markulak.

Vesna LATINOVIĆ
AUTORI IDEJNOG RJEŠENJA SPLITSKI ARHITEKTI

Na natječaju za izradu idejnog arhitektonskog rješenja Građevinskog fakulteta ocjenjivački sud odabrao je rad autora tvrtke Arp d.o.o. iz Splita. Autori i projektanti su Dinko Peračić, d.i.a. i Roman Šilje, d.i.a., idejni projekt je dovršen 26. studenoga 2008. godine, lokacijska dozvola izdana je 22. rujna 2010., a potvrda glavnog projekta 30. kolovoza 2011. godine. S obzirom na nedostatak sredstava za cjelovitu gradnju, bila je predviđena etapna gradnja i opremanje. Kamen temeljac za početak gradnje nove zgrade Građevinskog fakulteta položen je 12. studenoga 2011. godine, izvođač radova prve faze bila je tvrtka Gradnja d.o.o., pod nadzorom tvrtke Trinas d.o.o. U srpnju 2014. sklopljen je ugovor s izvođačem radova Gradnja d.o.o. za drugu fazu radova, a stručni nadzor nad izvođenjem te faze provodi Institut IGH d.d., PC Osijek.

Laboratoriji, knjižnica, predavaonice, kabineti, terase, apartmani...

Obišli smo podrum i suteren nove zgrade, gdje se nalaze laboratoriji i tehnički prostori, prizemlje s predavaonicama, knjižnicom i studentskim prostorima. Na prvom katu je uprava fakulteta, a na drugom i trećem katu kabineti, predavaonice, crtaonice i ostali prostori. Laboratorij za materijale oplemenjen je prekrasnim muralom. Tu je i mnogo ugodnih prostora za studente, uključujući atraktivne terase s cvijećem. U novoj zgradi nalaze se i apartmani za gostujuće profesore.

Najčitanije iz rubrike