Gastro
22. IZLOŽBA VINA SLATINSKOG VINOGORJA

11 zlatnih medalja, najbolja graševina
Objavljeno 16. travnja, 2016.
Na proizvodnju prvoga hrvatskog pjenušca u Slatini podsjetila je direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš

U organizaciji Turističke zajednice grada Slatine, Udruge vinara i vinogradara Slatinsko vinogorje, Grada Slatine i restorana “Stari podrum”, u tom je objektu održana 22. izložba vina slatinskog vinogorja.

Predsjednica slatinske Udruge vinara i vinogradara Tihana Bišćan izrazila je zadovoljstvo rezultatima edukativnog ocjenjivanja vina na godišnjoj skupštini udruge, jer oni su pokazali veliki napredak vinara i vinogradara nakon dvogodišnjih edukacija provedenih u suradnji sa Savjetodavnom službom i enolozima PP Orahovica.

– Unatoč znanjima kako su nekad radili naši djedovi u svojim vinogradima, pokazalo se da današnja tehnologija i uporaba zaštitnih sredstava ipak traži malo viši stupanj edukacije - rekla je predsjednica udruge Bišćan, a članica povjerenstva za ocjenjivanje Rajka Maravić potvrdila je da su vina kvalitetnija nego proteklih godina. Dokazalo je to i 11 zlatnih, 11 srebrnih i deset brončanih medalja te sedam priznanja od ukupno rekordnih 39 ocjenjivanih uzoraka.

Najviše ocjene za svoja vina dobili su Milenko Plantak (18,7), Miroslav Krznarić (18,6) i Srećko Bosak (18,5), a zanimljivo je da su sva tri najbolja vina graševina. Ukupno najvišu ocjenu (19,2) dobila je rakija viljamovka Viliama Štimca.

Predsjednik Gradskog vijeća Slatine Robertino Repić izrazio je žaljenje što, uz ovako kvalitetna vina, u proteklih 15-ak godina Grad nije uspio napraviti jednu prepoznatljivu vinsku cestu na području Slatine, kakve imaju neki drugi vinorodni krajevi u Hrvatskoj.

– Volio bih da dočekamo jednu vinsku cestu koja bi obogatila našu turističku ponudu, ali kako stvari stoje, to ćemo vjerojatno još neko vrijeme čekati - rekao je.

Na proizvodnju prvoga hrvatskog pjenušca u Slatini podsjetila je direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš, izrazivši nadu da će se naći vinari koji će nastaviti tu tradiciju. Ona je također najavila dogovor o ponudi za nastup na daruvarskom sajmu Vinodar.

Dostavljene uzorke na 22. izložbi vina slatinskog vinogorja ocjenjivalo je povjerenstvo u kome su bile enologinje Blaženka Mozer kao predsjednica, Rajka Maravić i Ivana Nemet. Osim slatinskih vinara i vinogradara, na svečanosti proglašenja rezultata bili su maturanti Srednje škole Marka Marulića Slatina u programu za zanimanje agroturistički tehničar, a pratile su ih profesorice Ankica Đurasek i Brigita Jurlina.

Petar ŽARKOVIĆ
Ove godine bolja vina

– Vrijeme berbe bitno je za kvalitetu vina, jer grožđe mora biti tehnološki zrelo. Ako se bere zeleno grožđe, arome se nisu stvorile u bobici i ne može se dobiti kvalitetno vino. Osim tehnološke zrelosti grožđa, vrlo je važno da se u podrumu odradi sve na vrijeme i kako treba. Naši vinari educirani su o tome i svake godine sve bolje rade - kaže enologinja Rajka Maravić, koja ima 20-godišnje iskustvo u proizvodnji vina i poslovođa je u slatinskoj vinariji Stari podrum. Prema njezinim riječima, ove godine ocjenjivana vina mnogo su bolja i zbog vremenskih prilika, odnosno zbog više sunčanih dana. Grožđe je skupilo dovoljno sladora i vina se nisu morala došećerivati, omjer kiseline i sladora bio je vrlo povoljan. – I u podrumu se može zakazati. Važno je da se vino pravovremeno pretoči i da se u vrijeme vrenja pazi na temperaturu. Za bijela vina temperatura ne bi trebala prelaziti 18 stupnjeva kako bi se zadržala aroma, a za crna vina treba do 25 stupnjeva, da se iz kožica izdvoje antocijani, koji vinu daju boju.

Možda ste propustili...